Styrke og støtte fra to guldbårne urter udi immunregulerende egenskaber

Astragalus

 

Astragalus membranaceus (A-stra-ga-lus mem-bra-na-ce-us) og Echinacea purpurea (E-chi-na-cea pur-pu-rea), ja, det er ikke nemt at udtale de botaniske navne, bare spørg de 240 studerende på Institut for Biologisk Medicin, faktisk er der et helt modul på den femårige uddannelse, som kun omhandler urter, deres betydning og ikke mindst, hvordan man udtaler dem.

Af Marianne Palm

Her i denne miniartikel om blot to af de mange droger (det hedder det, når det handler om planter eller plantedele, man kan anvende fx i sit husapotek) fokuserer vi blot på de to gæve droger, som oprindeligt er fra to helt forskellige verdensdele. Hvor Astragalus membranaceus er en af Kinas foretrukne immun-regulerende planter, var det indianerne, der lærte Alfred Vogel om den smukke, knejsende plante på de store amerikanske sletter at kende. Begge planter blev til nogle af verdens mest immun-modulerende planter, og der er da heldigvis også en hel del forskning på dem begge, selvom det er erfaringer fra århundreders brug og milliondoser af dem hver især, der ligger til grund for vores viden om deres effektivitet.

De anvendes begge til immunforsvaret, men virker faktisk meget forskelligt

Vi lader monografierne fortælle om ligheder og forskelle, læs med her, når du måske første gang ser en plantemonografi. Monografierne er bygget op efter deres formål: Hvis du fx gerne vil ud og finde dem i naturen, skal der være en meget nøje botanisk beskrivelse, og du vil især med den kinesiske urt blive svært skuffet, hvis du leder efter den i Danmark. Det vil du også meget nemt med Echinacea purpurea, for arterne, du kan købe i havecentrene, er ikke dyrket pga. deres indhold af aktive stoffer, som der i øvrigt er flest af i rødderne på netop denne plante. De er mest dyrket pga. deres stolte stilk med den røde, gule eller hvide krone. Purpurea betyder i øvrigt rød, så den gule og den hvide er ikke, hvad Biosym har brugt i deres produkt, Echinacea Gold, de er gået efter dem med mest forskning bag sig og dermed flest aktive stoffer. Derfor er der også tilsat Echinacea angustifolia, der skiller sig ud fra de andre: Meget små rødder og derfor dyrere at lave ekstraktioner fra, til gengæld har de et meget højt indhold af de stoffer, man i dag ved, har en modulerende effekt på immunforsvaret, især når den første forkølelsesvirus er på vej ind over dit svælg og dine slimhinder. Det er her, der er bedst effekt, ikke syv dage inde i en forkølelse.

Monografierne på www.sund-forskning.dk er skabt af Michael Thomsen, dansker, som har boet i Tazmanien det meste af sit voksenliv, og nej, han kender ikke kronprinsesse Mary. Til gengæld er han en af de danskere, som ved allermest om planternes støttende muligheder til trætte og syge kroppe. Hvor vi i Danmark ”nøjes” med at lære om ca. 130 droger som biopater og naturopather, så lærer de på universiteterne i Australien om ca. 400 planter fra hele verden. Noget af den viden blev fløjet herop til skolen for omkring 30 år siden, en viden, der heldigvis med moderne øjne kan anvendes igen og igen, også selvom der kommer ny forskning til. Indtil videre er der ikke kommet noget forskning, der modsiger de lidt ældre monografier, så lad os kigge på dem.

En monografi kan være 30 sider stor, den kan være på et par sider, som du vil kunne læse på www.sund-forskning.dk, og lige her er det kun et uddrag, vi har gjort plads til …

Astragalus membranaceus med det danske navn Hindeagtig Astragel

På monografien på hjemmesiden vil du både få en kort beskrivelse af dens udseende, hvilke farmakologiske stoffer der er fundet og henvisninger til en lang stribe af studier, mest gjort i Kina og i Australien. Studierne er sammenfattet i en række egenskaber og indikationer, kontraindikationer og doseringer, men lige her og nu er det vigtigste at vide, at rødderne fra den smukke plante er:

Immunregulerende, styrkende, hjertestyrkende, vanddrivende, blodtrykssænkende (hvis der er behov). Den fremmer livsenergien, fremmer heling og vævsregenerering, og forskningen viser, at den især er god til problemer med immunsystemet efter langvarig sygdom, stress og andre kroniske problemer. Den fremmer også, hvad kineserne kalder for ”Qui”, som lettest kan oversættes til livsenergi. Den er kendt for sin virkning på kronisk udmattelse efter infektioner. Og, nå ja, også mod hedestigninger.

Brug Astragalus-rødderne, når du har brug for immunregulerende, antistress, livgivende støtte til din krop. Husk selvfølgelig også sund, farverig mad hver dag, drop junkfood, sukker og mærkværdigheder, og giv dig selv omsorg fra morgen til aften. Og natten med. Pudsigt nok: Jo mere energi du har om dagen til at skabe liv og glade dage, jo bedre vil de fleste sove om natten.

Biosyms produkt hedder Astragalus Forte, er lavet som en tørekstrakt og dermed et højt indhold af de aktive stoffer.

Echinacea purpurea med det danske navn Rød Solhat og så dens sprællevende lillebror

Det er vel nok en af de mest omtalte lægeplanter her i Europa, hvor den har vist sin effektivitet ved alle mulige akutte infektioner. Den skal hjælpe til i starten af en infektion, hvor den støtter det akutte beredskab i vores kroppe til bedre at undgå, at fx virus får lov til at invadere vores celler og formere sig. Derfor er det også så vigtigt, at man bruger plantens aktive stoffer i det første sekund, man mærker et problem, for ellers er det for sent. Evnen til at regulere og hjælpe de immunstøttende og immunfremmende cytokiner ophører nemlig efter nogle dage. Og det er rigtig godt, for vi har ikke brug for at overstimulere hele immunforsvaret, det kan skabe andre former for ravage.

Hvad de færreste ved, er, at den røde solhat faktisk også af herbalister, phytoterapeuter, biopater og naturopather verden over er brugt til mere kroniske tilstande. For noget tyder på, at den har en evne til at hjælpe med også at fjerne ældre infektioner, altså nogle af de kroniske inflammationer, der kan ligge og gemme sig i årevis, og som senere kan være årsag til, at andre problemer bryder ud. Et eksempel kan være, at man måske for fem år siden havde en stribe af luftvejsproblemer med bronkitis, slim og hoste, som egentlig er gået i sig selv igen, men som senere hen viser sig at være årsag til en kronisk træthed, man ikke helt kan få bugt med. Her vil ovennævnte behandlere ofte tænke på indianerne og deres viden om kroniske infektioner, som måske har manifesteret sig i det skjulte.

Så EchinaGold hører til i det akutte husapotek, men du vil også opleve, at dygtige behandlere ordinerer den sammen med andre lægende planter til at få ryddet op i kroppen.

I EchinaGold er der i øvrigt som ovenfor nævnt Echinacea angustifolia, som er en lille rod. Til gengæld rydder den op i alle de ballademagere, der ellers kan husere i en krop, stor som lille.

Vil du gerne være rigtig dygtig ud i urternes verden, er det Urteskolen.com du kan besøge, eller min skole, biologisk-medicin.dk 

Stik hovedet ind på hjemmesiderne, og mød et dejligt univers af støtteterapi for krop og sjæl gennem to store uddannelser, der har hvert deres unikke særpræg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *