Lad mig begynde med at understrege, at min artikel ikke handler om den skræmmende Corona virus. Den handler om, hvordan jeg lærte François at kende for flere år siden. Vi mødtes i bjergene ved Nice, hvor han glad og gerne fortæller om naturens mangfoldige evner til at skabe sundhed for dyr og mennesker.
Af Marianne Palm
François har været jorden rundt og fundet de bedste studier, de bedste afgrøder og opdaget urter, der lever i den vilde natur, og som kan gøre en forskel for vores sundhed.
Det har bl.a. bragt ham til oldgamle tidsskrifter fra Mellemøsten, hvor super moderne universiteter og forskningsinstitutioner har sat gamle og nogle gange glemte ingredienser under lup.
Her er det droger til luftvejene med et indhold, der generelt virker på luftvejenes sundhed, der har været genstand for hans nysgerrighed.
Det hele begynder med et organsystem …
Når en forsker ud i urter begynder sit arbejde, er det jo både et studie i menneskets fysiologi og et studie udi, hvilke plantedele der kan støtte denne fysiologi.
Hvad er det vores luftveje har mest brug for?
Jeg spurgte François, som jeg mødte i bjergene i Nice, lang tid før vores lande lukkede ned, om hans tanker og ideer, og hvordan de så landede i et dansk produkt, Deep Breath.
François ønskede at kunne:
- Støtte luftvejene i at undgå den inflammation, der ellers kan skabe en ufuldstændig vejrtrækning.
- Skabe gode betingelser for den lokale mikroflora, så den bedre kan afværge, hvad der måtte komme af udefrakommende udfordringer fra bakterier og virus.
- Hjælpe de små fimrehår med at kunne fortsætte deres arbejde med at fjerne skidt og snavs fra bronkierne.
- Fjerne unødig slim, som skadelige bakterier kan tage fodfæste i.
- Styrke det lokale immunforsvar.
- Hjælpe luftvejene med at fjerne frie iltradikaler, som ellers kan skabe ravage på cellevæggene og styrke alveolernes vægge.
- Undgå hoste, der kan skabe unødigt anstrengt lungevæv.
- Hjælpe kroppen til at producere mere elastin, et protein, der gør fx lungevævet mere elastisk, så det bedre kan reagere positivt på at føre ilt ind i blodet og fjerne kuldioxid.
Fra den sorte muld til de røde luftveje
Tag en dyb indånding, og bliv klogere på droger fra hele verden.
Fra bladene på den japanske mispel (Eriobotrya japonica) finder du aktiv ursolsyre, der ud over at være en god antioxidant også kan skabe bedre betingelser for lungevævet, så det lettere kan regenerere, eller man kan forebygge, at stivhed og arvæv opstår i lungerne, som naturligt nok kan hæmme både optagelsen af ilt og afgivelse af kuldioxid fra blodet. I det hele taget sørger ursolsyren for at skabe bedre forhold for alle celler i kroppen, men er her valgt i Deep Breath for sin evne til at få skabt eller vedligeholdt et sundt lungevæv.
Myrte (Myrtus communis) har traditionelt været anvendt til mange typer af lungeudfordringer i tusindvis af år. Plantens evne til at hjælpe vores naturlige mikroflora med at jage fremmede indtrængere på porten, så de ikke skaber ravage, har gjort myrte til en særlig anvendt plante, som har været kendt og anvendt især i Nordafrika og Sydeuropa.
Den virker krampeløsnende, bronkieudvidende og er med til at regulere blodårernes spændingstilstand, en evne, der er vigtig, hvis man er udfordret med kroniske lungeproblemer. Og så er den også kendt for gennem sit indhold af eukalyptus at modvirke tør hoste og andre fortrædeligheder, hvor inflammationer er involveret i luftvejene. I New Nordics produkt har de både tilsat ekstrakt af bladene og brugt olien, så plantens egenskaber kommer i fuldt flor.
Og nå ja, så er der også lige myrtucommulone, som selv i små doser virker inflammationshæmmende på lungerne.
Det samme har François gjort med sort kommenfrø (Nigella sativa L.). Her er anvendt både en ekstrakt og den æteriske olie.
Her er det igen en vigtig plante eller rettere dens frø og olie, som kommer fra Mellemøsten. Den er stærkt inflammationshæmmende, styrker elasticiteten i lungevævet, er bronkieudvidende, så man bedre kan få luft og er samtidig krampeløsnende, en effekt, der er vigtig ved mange former for hoste og belastende sammentrækninger. Virker også slimløsnende.
En ekstrakt fremstillet af pomelo (Citrus naringin) og med et standardiseret indhold på 40 pct. naringenin støtter kroppen i at danne stærke bronkievægge, skaber gunstige forhold for alveolerne og hjælper i øvrigt kroppen ligesom sort peber med at øge optageligheden af vitaminer, mineraler og planteaktive stoffer, en virkning man bl.a. har set på polyphenolerne, som er en stor gruppe af antioxidanter, man finder i grøntsager, frugter og i fx rødvin.
Synergieffekt er et af nøgleordene
François er alt i alt glad for produktet Deep Breath, som efter hans bedste mening opfylder de kriterier, han har stillet op for et produkt, der skal have en bred støttende effekt på lungevævet. Det kan bruges forebyggende, det kan bruges sammen med lægeordineret medicin, og ja, synergi er ikke kun et begreb mellem de enkelte plantedele og de tilsatte vitaminer og mineraler, det er også en bro mellem læge og klient til at kunne gøre noget ekstra for betrængte luftveje, slutter François, mens han fortsætter turen rundt i engen, der ligger højt oppe over den franske by.
Gå altid til læge, hvis du har fysiske problemer, også når det gælder luftvejene.
Kilder:
Eriobotrya japonica
Anti-inflammatory and antioxidant properties of Eriobotrya japonica leaves extracts.
Maher K, Yassine BA, Sofiane B.
Afr Health Sci. 2015 Jun;15(2):613-20
Yang Y, Huang Y, Huang C, Lv X, Liu L, Wang Y, Li J.
J Pharm Pharmacol. 2012 Dec;64(12):1751-60.
Liu W, Tan X, Shu L, Sun H, Song J, Jin P, Yu S, Sun M, Jia X.
Molecules. 2012 Aug 2;17(8):9104-15
Inhibition of human neutrophil elastase by pentacyclic triterpenes.
Feng L, Liu X, Zhu W, Guo F, Wu Y, Wang R, Chen K, Huang C, Li Y.
PLoS One. 2013 Dec 20;8(12):e82794.
Nigella sativa
Keyhanmanesh R, Saadat S, Mohammadi M, Shahbazfar AA, Fallahi M.
Phytother Res. 2015 Nov;29(11):1761-7.
Myrtle
Review of pharmacological effects of Myrtus communis L. and its active constituents.
Alipour G, Dashti S, Hosseinzadeh H.
Phytother Res. 2014 Aug;28(8):1125-36. doi: 10.1002/ptr.5122. Epub 2014 Feb 4. Review.
Citrus naringin
Nie YC, Wu H, Li PB, Luo YL, Long K, Xie LM, Shen JG, Su WW.
J Med Food. 2012 Oct;15(10):894-900. doi: 10.1089/jmf.2012.2251. Epub 2012 Sep 17.
Luo YL, Zhang CC, Li PB, Nie YC, Wu H, Shen JG, Su WW.
Int Immunopharmacol. 2012 Jul;13(3):301-7.