Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.
Kom foråret i møde med grokraft på spireform. Spirer er alletiders nemme og billige vej til et hav af vitaminer, mineraler, proteiner og enzymer. Når vi begynder at spire fx bælgfrugter, neutraliseres fytinsyren. Det betyder, at mineralerne er langt mere tilgængelige, og det er godt.
Af Nanna Stiegel, ernæringsterapeut (DET)
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018
Spirende salat med avokado
Det skal du bruge:
- 100 g friske baby spinatblade
- 250 g haricots verts bønner
- 2 avokadoer
- 75 g spirer (se nedenfor)
- 3 spsk. sesamfrø
Dressing af:
- 3 spsk. olivenolie
- 2 spsk. citronsaft
- 2 tsk. honning
- 1 tsk. dijonsennep
- 1 tsk. salt
- Peber
Sådan gør du:
Rist sesamfrøene let på panden. Lad dem køle af. Blancher haricots verts bønnerne, og lad dem køle af.
Skyl spinatblade og spirer grundigt, og ryst vandet af.
Tag kødet ud af avokadoen med en ske, og skær det i lange strimler. Dryp evt. lidt citronsaft over, så bliver de ikke så hurtigt brune, og krydr avokadoen med salt og peber.
Kom alt det grønne i en salatskål.
Bland dressingen og smag den til. Den skal helst være mere sød end sur. Hæld dressing og de ristede sesamfrø over salaten lige inden servering.
Spis salaten med kylling, fisk eller hummus til, så du også får tanket op på proteiner.
1-2-3 spir og spis!
Engang var det hippieagtigt at spire. Nu er det hipt. Uanset hvad, behøver det ikke at være besværligt eller et udstyrsstykke at begynde at spire. Start med fx med mungbønner, der er nogle af de mest taknemmelige at få til at spire.
Det skal du bruge:
Et stort rent glas (1/2 liter), et stykke økologisk rent stof og en kraftig elastik. Dertil kommer spireemnet, fx mungbønner.
Sådan gør du:
1: Skyl bønnerne under rindende vand, og sorter evt. knækkede eller beskadigede fra. Hæld frisk vand over de tørre bønner, og sæt dem i blød natten over, cirka 10-12 timer i et glas.
2: Hæld vandet fra, og sørg for at dræne dem godt. Fugt stofklædet, vrid det for vand, sæt det over glassets åbning, så det slutter hele vejen rundt, og fastgør med elastikken. Sæt glasset på skrå med bunden nedad. Fx i et opvaskestativ. Det giver den rette hældning på glasset og giver ventilation i glasset.
3: Skyl spirerne i frisk vand hver dag i tre dage, og husk at dræne dem godt, inden du igen sætter stoffet på glasset. Undlad at hælde vand ud gennem stoffet. Efter tre til fem dage har du friske spirer lige til at spise.