Sund mad på SU – og andre små budgetter – julen 2014

 

 

Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.

Julemåneden er en udfordring for de flestes pengepung, badevægt og fordøjelsessystem. Derfor får du her to forslag til grønt tilbehør. Ved at lade salaterne være dit bidrag til julemiddagen eller julefrokosten, slipper du for at sprænge budgettet eller bidrage yderligere til juledeller og overbelastet fordøjelse. Begge er baseret på en af sæsonens billige og sunde grøntsager: rødbeder.

 

Af Nanna Stiegel, ernæringsterapeut (DET)
Opskrifterne blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – julen 2014

 

Rødbedesalat med rucola, valnødder og granatdrys

Her får de søde røde beder selskab af de bitre venner rucola, valnødder og granatæbler samt en syrlig dressing. Forrygende smag og fantastisk fordøjelsesfremmende.

 

Det skal du bruge:

4 mellemstore rødbeder

75 g frisk rucola salat

40 g valnødder

¼ granatæble

 

Dressing

1 spsk. æblecidereddike

2 spsk. olivenolie

1 tsk. dijonsennep

1 tsk. honning

salt

peber

 

Sådan gør du:

Skyl rødbederne grundigt, men lad skrællen sidde på. Bag dem i ovnen ved 180 grader i cirka en time. De kan også koges, indtil de er møre.

Du kan smutte skrællen af, når de er kølet lidt ned. Skær rødbederne i grove, men mundrette stykker.

Skyl rucola. Rist valnødderne let. Og bland ingredienserne til dressingen sammen. Kom nu rødbeder, rucola og valnødder i en salatskål. Hæld dressingen over, og pynt til sidst med kerner fra et granatæble. Spis.

 

Frisk rødbedeæblesalat med mynte

Denne næsten dessertagtige salat er et forrygende friskt islæt i en tung julefrokost. Husk at lave en god portion. Du er sikkert ikke den eneste, der savner noget grønt.

 

Det skal du bruge:

5 mellemstore rødbeder

2 æbler

1 håndfuld friske mynteblade

 

Dressing

1 spsk. citron

2 spsk. koldpresset olivenolie

1 tsk. honning

1 tsk. dijonsennep

Salt

Peber

 

Sådan gør du:

Skyl rødbederne grundigt, men lad skrællen sidde på. Bag dem i ovnen ved 180 grader i cirka en time. De kan også koges, indtil de er møre.

Du kan smutte skrællen af, når de er kølet lidt ned. Skær så rødbeden i små tern. Skær tilsvarende æblerne i små tern.

Bland dressingen. Smag til med salt og peber. Og hæld den ud over æble- og rødbedeternene. Hak mynten groft, og drys ud over salaten. Server.

 

Sunde, skønne og kønne rødbeder!

Rødbeder har fået et gedigent come back efter, at en række små studier har vist, at rødbedesaft virker præstationsfremmende. Så hvis du ikke kunne få fat i rødbeder og rødbedesaft i dagene omkring Copenhagen Marathon, ved du nu hvorfor.

Her er rødbederne med deres flotte farve, dejlige smag og solide sundhedsværdi. Ikke alene bidrager de med gode mængder fibre samt kalium og folat, rødbedernes indhold af nitrat ser også ud til at bidrage til kroppens tilgængelighed af nitrogenoxid, der virker karudvidende og altså modvirker forhøjet blodtryk. Det er godt i en julemåned!

 

Forbedr din fordøjelse med bittert og surt

Julemåneden kan være noget af en udfordring for selv den tapreste fordøjelse. Ved at spise lidt bittert og surt til dine måltider, hjælper du kroppens egne fordøjelsessafter på vej.

Bittert kan være: rucola, granatæbler, skrællen på valnødder (ligner det noget fra en af salaterne?), men det kan også være andre bitre salater, grapefrugt, artiskok eller grøn te.

Surt kan være: citronsaft, eddike, syrlige frugter fx danske æbler samt syltede eller syrnede grøntsager.