Vi har knækket koden. Mange unge er gået fra at være syge og dårlige, ledige og på offentlig hjælp til at være kommet i uddannelse og job, fortæller Tom Thinggaard, sekretariatschef for Talentspejderne, der står bag et utraditionelt og overraskende effektivt hjælpeprogram, hvor unge med udfordringer kommer på rette spor med en kombination af blandt andet positiv psykologi, motiverende samtaler med frivillige mentorer, sunde opskrifter og kosttilskud.
Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2020
Hele 81 pct. af dem, som har været igennem talentprogrammet, er kommet i uddannelse og job, viser et netop afsluttet projekt. Vi har skabt banebrydende resultater med de unge mennesker, og de kan meget mere, end de tror, siger Tom Thinggaard fra Talentspejderne, som står bag den nye og højst utraditionelle metode til at give de unge en meningsfyldt tilværelse. I korte træk går programmet ud på, at Talentspejderne udvælger og uddanner en række voksne frivillige mentorer, som skal hjælpe de unge med at få øjnene op for deres egne evner og lære at bruge dem rigtigt. I mange tilfælde er der tale om unge med depression, angst, lavt selvværd eller svære problemer på hjemmefronten, og det kan i sagens natur være en temmelig udfordrende opgave at forme disse individer, så de passer ind i den skabelon, samfundet anvender som målestok for folks egnethed.
Koden er knækket
Ikke mindre end 50.000 unge danskere i alderen 15-25 år står ifølge de nyeste tal fra Undervisningsministeriet uden uddannelse eller beskæftigelse, så der er et kæmpe behov for hjælp. Ifølge Tom Thinggaard virker det imidlertid til, at koden er knækket, for over 650 unge fra forskellige kommuner i landet har allerede været igennem forløbet, og resultaterne peger i samme positive retning.
Talentprogrammet, som hedder ”Kandidaterne”, er udviklet for midler fra erhvervslivet og henvender sig direkte til de unge. Det guidede forløb indbefatter blandt andet 24 ugentlige møder af to timers varighed på en lokal virksomhed, Foodcamp med fokus på sund kost samt motiverende samtaler med helhjertet og dedikeret hjælp til at navigere igennem de mange svære valg.
Kosten har enorm betydning
Er man skoletræt og umotiveret, har man af gode grunde ikke altid det overskud, der skal til for at hanke op i sig selv, og det bliver bestemt ikke bedre, hvis man er på de sociale medier til langt ud på natten, ikke motionerer og sover nok og slet ikke får den sunde mad og de livsnødvendige næringsstoffer, som kroppen behøver. Derfor indgår Frede Bräuner, en af landets mest anvendte foredragsholdere om kostens betydning for børns og unges indlæringsevne, som en af de vigtige nøglepersoner i projektet. Han har lavet en særlig FOODCAMP, hvor han gør det sjovt og inspirerende for de unge at lave mad selv. Til det formål har han skrevet en særlig opskriftsbog med en række sunde og nemme opskrifter, der kræver et minimum af indsats.
Hemmeligheden ligger i at gøre det enkelt. Det er alt sammen retter, hvor der maksimalt må indgå tre ingredienser i hver for at gøre det hele overskueligt. Det kan eksempelvis være en salat af kål, gulerødder og æbler, det kan være kartofler med tomater og kylling eller porrer med laks og citron. Retterne skal være sunde og enkle at tilberede, forklarer Frede Bräuner.
For lidt sollys og D-vitamin
Christin Walter, som er uddannet sygeplejerske og desuden sundhedsfaglig ekspert og mentor, er ligeledes koblet på projektet og kan i den grad nikke genkendende til de udfordringer, som de unge står overfor, ikke bare med hensyn til kost og sundhed, men også livskvalitet og trivsel.
“De unge har i dag nogle udfordringer, som man ikke havde tidligere. For eksempel er der de sociale medier, som kan være ødelæggede for deres selvværd, fordi de hele tiden skal måle sig mod andre, forklarer Christin Walter.
“Desuden tilbringer mange af dem alt for lidt tid udendørs, så de får ikke nok sollys og kommer til at mangle D-vitamin, der blandt andet er nødvendigt for at danne ”feel-good”-hormonet serotonin.
Fra udgift til indtægt
Hun understreger ligesom Frede Braüner vigtigheden i, at de unge får en kost, der dækker behovet for næringsstoffer, da især mangel på B-vitaminer og D-vitamin er kendt for at øge risikoen for depression.
“Hvis vi kan flytte de unge fra kontanthjælp og eventuelt medicinering med psykofarmaka til job og uddannelse, går de fra at være en udgift for samfundet til at være en fremtidig indtægtskilde”, forklarer Christin Walter.
Mangler livsvigtige omega-3 fedtsyrer
De unge projektdeltagere er faktisk blevet opfordret til at gå til lægen og få målt deres D-vitaminindhold, og det har vist sig, at de fleste har mangel, nogle endda alvorlig mangel, hvor D-vitaminindholdet i blodet har været helt nede på 10 nmol/L. En del manglede ligeledes B-12-vitamin, men det var især D-vitamin, der var problemer med.
“Og så er er der den side af sagen, at unge næsten aldrig spiser fisk og derfor mangler de vigtige omega-3-fedtsyrer, som styrker hjernen og øjnene”, forklarer Frede Bräuner.
Danskfremstillede kosttilskud
Talentspejderne har indarbejdet en række kosttilskud i programmet. Det gælder blandt andet multivitaminpræparatet Multivitamin Pharma Nord, D-vitaminpræparatet D-Pearls samt fiskeoliepræparatet Bio-Marin Plus.
“En af de væsentligste årsager til, at vi valgte disse danskproducerede kosttilskud, er, at de er kendt for deres dokumenterede kvalitet”, forklarer Frede Bräuner.
“Talentspejdernes program har vakt begejstring hos borgmestrene i de kommuner, hvor unge har været igennem forløbet, specielt fordi det har ført til nogle resultater, som ikke har været mulige at opnå med de metoder, som traditionelt kommer i spil, når udfordrede unge skal hjælpes til job eller uddannelse. Talentspejderne har fundet en unik kombination af psykologiske, fysiologiske og biologiske elementer, som ser ud til at virke over al forventning”.
– Hvis vi kan flytte de unge fra kontanthjælp og eventuelt medicinering med psykofarmaka til job og uddannelse, går de fra at være en udgift for samfundet til at være en fremtidig indtægtskilde, forklarer Christin Walter, sygeplejerske, sundhedsfaglig ekspert og mentor.
– Unge mennesker spiser næsten aldrig fisk, og derfor mangler de vigtige omega-3-fedtsyrer, som styrker hjernen og øjnene, forklarer Frede Bräuner, som er ernæringsekspert og har arrangeret en speciel FOODCAMP for de unge. Deltagerne får desuden kosttilskud, herunder fiskeolie.
Jeg er en mere glad og frisk person nu
- Man kan vitterlig se en forskel på mig fra før til nu, fortæller 24-årige Mikkel Munch Jensen.
- Jeg er mere frisk og åben, jeg tager imod ting, og jeg får noget ud af mit liv. Jeg kan simpelthen ikke være mere glad, end jeg er nu.
- Hans forandring har vendt op og ned på alt. Bogstaveligt talt.
- Før anede jeg ikke, hvad jeg skulle med livet. Der var mange ting, der fløj om ørerne på mig, og jeg havde store udfordringer med min søvn og mine spisevaner. Det påvirkede mig fysisk og trak mit humør ned. Den stod på junkfood og færdigretter meget af tiden, og jeg gad ikke bruge så meget som fem minutter i et køkken.
- Men med kostomlægning, samtaler og kosttilskuddene begyndte forbedringerne at vise sig, og det så lysere ud. Mikkel kom ind på et handelsgymnasium i Vejle og kan allerede mærke klare forbedringer.
- For tiden er jeg i gang med at finde et nyt arbejde, og jeg træner et E-sporthold i min fritid og er meget stolt af det, fortæller en tydeligt forandret, gladere, sundere Mikkel, som garanterer, at han vil fortsætte i det gode spor.
Otte kilo lettere og meget mere energi
- Uden Talentspejderne og min mentor, Mogens, var jeg nok ikke kommet i gang med snedkeruddannelsen allerede, siger Thommas Nielsen. Hans liv har taget en skarp vending, og han er blevet en helt anden person med mod på tilværelsen og en ambition om at komme i mål. Men sådan var det bestemt ikke, før han startede på Talentspejdernes program.
- Jeg havde en depression, som til at begynde med var ret kraftig, så jeg havde ikke overskud til at tænke længere end et par dage frem. Det blev ikke bedre af, at jeg var overvægtig og ikke bevægede mig nok.
- Thommas var næsten aldrig ude for at gå en tur eller få frisk luft, og det var bestemt ikke sund mad med masser af grønt, han levede af. Men disse ting blev der rettet op på, og han kunne gradvist registrere forvandlingen.
- Jeg kan tydeligt mærke en forskel på mit energi-niveau. Samtidig har jeg tabt otte kilo, og det er virkelig noget, der kan ses. Jeg tror, den største forvandling er, at jeg er blevet mere stabil forstået på den måde, at der skal meget mere til nu for at få mig ned i det ”sorte hul”, som jeg ellers husker fra min depression, siger Thommas. Han er begyndt at tage forskellige kosttilskud og agter bestemt at fortsætte med det, fordi han kan mærke, at det hjælper ham.
– Jeg var nok aldrig kommet i gang med snedkeruddannelsen, hvis ikke det var for Talentspejderne og min mentor, Mogens, siger Thommas Nielsen.
Mangel på D-vitamin påvirker vores mentaltilstand og adfærd
En helt ny retrospektiv undersøgelse, som er offentliggjort i International Society of Sports Nutrition, har fundet en sammenhæng imellem lavt D-vitamindhold i blodet og depression hos ansatte i forsvaret. Forskerne observerede, at militært personnel, som var udstationeret på nordligt beliggende breddegrader, var mere tilbøjeligt til at mangle D-vitamin. Det er ikke så mærkeligt, eftersom mængden af sollys nordpå er mindre end længere sydpå, specielt i vinterhalvåret. Samtidig havde dem med lavt D-vitaminindhold i blodet en højere forekomst af depression. Forekomsten af depression var omtrent 20 pct. blandt dem med lav D-vitaminstatus, hvorimod den kun var omkring fire pct. blandt dem med tilpas højt indhold af D-vitamin i blodet.
Der er ligeledes lavet forskning i D-vitamins indvirkning på unges sociale adfærd samt evne til at løse mentalt krævende opgaver. I en norsk undersøgelse blev 50 teenagere delt i to hold. Et hold fik præparatet D-Pearls, og det andet hold fik snydekapsler. Det viste sig, at de D-vitaminbehandlede unge havde markant mindre tendens til grænseoverskridende adfærd og havde desuden lettere ved at løse de opgaver, de fik stillet, sammenlignet med dem, der tog snydekapslerne. Undersøgelsen er offentliggjort i Scandinavian Journal of Psychology.