Forskningsnyt fra Danmark!
Et nyt dansk studie, Sund mor, sundt barn, fra Herlev-Gentofte hospital dokumenterer en sammenhæng mellem kost og vægtøgning under graviditeten. 279 overvægtige gravide (BMI fra 28-45) indtog enten en kost rig på proteiner og fattig på sukker eller en kost med moderat indhold af protein og moderat indhold af sukker.
Af Marianne Palm
Formålet med studiet
Forskeren i ernæring, Msc, Ph.d. Nina Geiker og hendes kolleger fra Københavns Universitet ønskede at undersøge, om vægtøgningen hos overvægtige gravide kunne reduceres med en diæt med et højt indhold af protein og moderat indtag af sukker sammenlignet med kontrolgruppen. Samtidig blev det undersøgt, om der var forskel i dels fødselsvægten i de to grupper, dels i forekomsten af svangerskabskomplikationer.
På sigt ønsker denne forskergruppe at afklare, om man fx gennem kosten kan bryde den arv, som overvægtige gravide giver videre til deres børn, og som i høj grad ser ud til også at blive overvægtige.
Overvægtige kan have en problematisk graviditet
Det er veldokumenteret, at overvægtige kvinder har en forhøjet risiko for at udvikle alvorlige komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel. Fx vil en vægtøgning større end ni kilo under graviditeten øge risikoen for, at babyen vejer mere end 4.000 til 4.500 gram (det hedder macrosomia), samt for at fødslen sættes i gang for tidligt.
Meget tunge babyer kan komplicere den naturlige fødsel og øger også risikoen for, at babyen pådrager sig skader under fødslen. Disse babyer har derudover forøget risiko for senere at udvikle:
- Alvorlig overvægt allerede i børneårene
- Metabolisk syndrom allerede i de tidlige år, vil nogle af disse børn udvikle forhøjet blodtryk, højt blodsukker og abnorme kolesterolniveauer
Hvad viste forskningen?
Ud af de 279 deltagere indtog 209 gravide forsøgskosten igennem hele graviditeten. 105 gravide indtog kosten med højt proteinindhold og moderat sukker, mens 104 gravide indtog kosten med moderat proteinindhold og moderat sukkerindhold. De gravide fik alle besked på at spise så meget de lystede – der var ingen begrænsninger i mængden af mad, som deltagerne måtte indtage.
Indtag af meget protein reducerer vægtøgningen under graviditeten
De gravide, der spiste en kost rig på protein, tog i gennemsnit 6,8 kilo på under graviditeten, hvilket var 1,7 kilo mindre end de deltagere, der spiste en kost med moderat indhold af protein.
Højt proteinindtag reducerer antallet af kejsersnit og fødselskomplikationer
Der var ingen tydelig forskel på de børn, der fødtes af de to deltagergrupper, men antallet af kejsersnit var næsten det halve i gruppen (15,4 pct.), som spiste en proteinrig kost i forhold til kontrolgruppen (28,8 pct.). I kontrolgruppen havde 53,7 pct. andre svangerskabskomplikationer, mens det tilsvarende tal i gruppen, der spiste en proteinrig kost, var 35,4 pct.
Forskel i fødselsvægt
Meget tyder også på, at mødre, der spiste en kost, som var rig på protein, fødte babyer, der i mindre grad vejede over fire kilo. Disse data var dog ikke statistisk signifikante.
AminoJern sikrede en fornuftig blodprocent under graviditeten
Forskning udført af firmaet bag aminoJern viser, at en dosis på 25 mg af dette optagelige og veldokumenterede jerntilskud er lige så godt som 50 mg af et traditionelt jerntilskud til at forebygge jernmangel og blodmangel under graviditeten.
I forsøget på Herlev-Gentofte hospital oplevede ingen af deltagerne blodmangel under graviditeten, og det må siges at være flot.
Om aminoJern:
Optages to til fire gange bedre
- Vegansk og velegnet til alle med jernmangel
- Færre gener
- Fås på apoteket, i Matas og i helsekostbutikker
Sponsorer af ”Sund mor, sundt barn”:
AminoJern støttede forsøget, og deltagerne modtog fra 10. graviditetsuge én tablet aminoJern Ferrochel med 25 mg, der optages to til fire gange bedre end traditionelle jerntilskud.
PharmaNord støttede med et omega-3-tilskud med B12 og folatsyre samt D-Pearls.
Nordea Fonden m.fl. støttede med penge.
Ingen af sponsorerne har haft indflydelse på forsøgets udformning, udførelse eller håndtering af data.