Sund og skøn med de fem elementer

Skøn med de 5 elementer

 

Foråret står for døren, og vi har snart været igennem de fem elementer. Her kan du læse om det fjerde element.

Af Mette Oppermann

 

Ildelementet er et meget spændende element, som rigtig mange kan identificere sig med ved diverse ubalancer i kroppen. Organet i elementet er hjertet. Hjertet skal ses som kejseren, der er den overordnede i vores krop, og som skal få det hele til at spille ved hjælp fra de endokrine kirtler, kredsløb og tyndtarmen. Men hjertet er også en vigtig del af vores følelsesliv.

Du har sikkert hørt sætningen: “ Jeg må lytte til mit hjerte”. Hjertet afspejler nemlig sammen med bl.a. tyndtarmen vores indre/psyken.

Mennesker, som er i balance i dette element, er passionerede omkring livet, har ja-hatten på, er kærlige (hjertemennesker), kan tilgive og har et godt overblik over tingene.

Du kan næsten sammenligne det med en sommeraften, hvor du kigger på stjerner og varmer dig ved ilden og kigger ind i de hypnotiserende flammer. Med andre ord, et menneske med en god balance, som du stoler på, kan have fordybende samtaler med og føler tryghed sammen med.

Til gengæld har du måske også prøvet at komme for meget tændvæske på en grill, flammerne står op, du bliver bange og stresser over at få dem dæmpet, så ingen kommer til skade. Sådan er det, når elementet er i ubalance. Groft sagt.

Her vil personen ofte være højtråbende/hysterisk, bekymret og tale meget. Sådan en person har du måske lyst til at flygte fra, og personen kunne trænge til at få lagt en dæmper på sit ildelement.

Helt fysisk ved ubalance i dette elementet kan det give kredsløbsproblemer som fx overdreven varme/kulde, hjerteproblemer, for høj/eller lav puls, stresset og “løs mave”, brystsmerter, hormonelle problemer som svedeture, PMS, søvnproblemer, hovedpine, smerter i nakken, skuldre/albue (tyndtarmens meridian), sexuelle problemer som enten overdreven lyst eller mangel på samme. Huden kan være sart og rødsprængt.

Tyndtarmens opgave er vigtig i elementet, fordi tyndtarmens opgave er at optage næring fra vores kost, som skal videreføres til vores blod for at blive godkendt af kejseren (hjertet).

Smuk hud i balance med ildelementet – brug urter til din naturlige skønhed

Mange af os i Skandinavien lider af sart hud, den klassiske hud, som er lidt rød ved næsen og på kinderne, og som let får karsprængninger.

Mange kvinder i overgangsalderen oplever også en ændring i huden, fx slap og tør hud, pga. de hormonelle forandringer. Der kan også komme symptomer som øget sekretion af sved, huden kan måske pludselig blusse op, og måske får de også hormonknopper. De findes som regel i panden og ved hagen. Teenagere/gravide oplever ofte, at huden ændres i takt med de hormonelle indre forandringer.

Sådan en hud kræver nænsom pleje inde- og udefra. Et produkt, jeg er blevet særlig vild med, er cremen fra Bidro. Bidro er et dansk mærke med naturlige ingredienser. Cremen indeholder bl.a. bidronningeføde, der er rig på aminosyrer, vitaminer, mineraler og lakridsrod og virker dæmpende på inflammation, silkeprotein, som styrker hudens barriere, og sheabutter, som nærer den tørre hud. Hvis du lider af uren hud, kan jeg anbefale Bidro gele, som har en let kølende konsistens.

Et andet produkt, du kan supplere med, er Bidro kvinde i kapselform (til overgangsalderen) eller Bidro pms, som er to gode produkter, der støtter kroppen i den hormonelle ubalance. Du kan også drikke et par kopper salvie-te (ved overgangsalder), da salviens egenskaber fx virker svedhæmmende og kølende på kroppen. Når kroppen kommer i hormonel balance igen, bliver huden automatisk flottere.

Styrk dit ildelement ved at stimulere din hjertemeridian. Brug fx en gua sha, som er en lille sten, fx rosakvarts, som i øvrigt er en blid, kærlig energi, du aktiverer ved brug. Kom nu lidt olie på dine arme. Start ved meridianen i armhulen og massér ned i små strøg mod lillefingeren. Punktet slutter på lillefingerens negl på indersiden. Bagefter kan du stryge op ad tyndtarmens meridian, som starter på lillefingerens yderside. Hvis du gør det ofte, vil du hurtigt kunne mærke en effekt af den balance, som skabes i din krop.
 

Et andet og billigt husråd er rosenvand efter den daglige rens. Rosenvand styrker kapillærerne og fugter. Det er genialt til en sensitiv og følsom hud. Har du problemer med sprængte blodkar, kan det være en ide at tage et dagligt tilskud af C-vitamin, som virker styrkende på karrene. Men også kulde/varme påvirker dem.


Du kan forebygge med ginkgo biloba, som er særlig anvendelig til sarte blodkar, men også generelt til kredsløbet i vores krop. Den virker udvidende på vores blodkar og fremmer blodcirkulationen. Det er en fordel, da vores kredsløb ældes med alderen, og vores kar nemt brister. Derudover øger ginkgo biloba koncentrationen og giver varme til frosne hænder, fødder, hår og hjerne via det perifere kredsløb. Du kan købe Bio-Biloba som tabletter, fx fra Pharma Nord.
 

Tip til ansigtsbehandling

En skønhedsbehandling, jeg er vild med, og som er særlig god til ildelementet, er japansk lifting. Japansk lifting er en skøn og effektiv behandling for både mænd og kvinder. Behandlingen har ikke fokus på produkter, men på metoden. Huden masseres og trykkes i reflekszoner, som har relation til de indre organer, hormonsystem, nervesystem, lymfesystem og virker muskelafspændende. Alt fra uren hud til rynker kan opnå synlig effekt af behandlingerne.

324 thoughts on “Sund og skøn med de fem elementer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *