Sådan undgår du fluorstoffer

Fluorine

 

Hvis du ikke orker at bekymre dig om alle mulige farlige stoffer, så vil jeg – desværre – anbefale dig at være særlig obs. på fluorstofferne.

Af Rose Maimonide

Fluorstoffer i din hverdag
Fluorerede stoffer, også kaldet PFC’er, er en gruppe af over 4.700 lumske kemikalier, som nær sagt findes overalt, men i så små mængder, at de ikke nødvendigvis skal deklareres. Fluorerede stoffer bruges bl.a. til imprægnering, da de er smarte til at sky fedt, vand og snavs. De anvendes især til sko, overtøj og tekstiler i boligen (voksduge, vasketøjskurve, møbelstof m.m.), mademballage (ofte pap og papir, også til økologiske fødevarer), smøreolier, slip-let-pander, maling, makeup og imprægneringsmidler samt som flammehæmmere og i pesticider. De er farligst på sprayform. Flere studier viser, at fødevareemballage er en væsentlig kilde til menneskers udsættelse for fluorstoffer.

Hvad er problemet?
Fluorerede stoffer kan forstyrre selv voksne menneskers hormoner uhyggelig kraftigt og give babyer lavere fødselsvægt samt andre medfødte skader. Nogle fluorstoffer kan hæmme immunforsvaret, give forhøjede kolesterolniveauer, forringe effekten af vacciner og give øget risiko for visse kræftformer. De ophobes i naturen samt i indre organer som nyrer og lever, hvor de kan gøre stor skade.

Vidste du …
at en ny rapport anslår, at sundhedsomkostninger på grund af fluorstoffer koster mellem 52 og 84 milliarder kroner i EU hvert år?

Fluorkemi i drikkevandet
Miljøstyrelsen har fundet høje koncentrationer af fluorstoffer som PFOS og PFOA flere steder i det danske grundvand. Der var fluorstoffer over de tyske grænseværdier i 10 ud af 16 målinger.
Du kan heldigvis gøre noget simpelt og ret budgetvenligt for at rense dit drikkevand. Uanset om dit drikkevand er forurenet med fluorstoffer eller ej, vil jeg anbefale dig at lade dit drikkevand stå natten over i glasflasker med en stang af aktivt kul. Den kan købes mange steder på nettet. Det tager mindst 6-12 timer for kulstangen at rense en kande vand. Glaskander opbevares i køleskab, da der dannes biofilm ret hurtigt. En kulstang skal koges ca. en gang om måneden og holder i omkring tre måneder. Derefter smides den til husholdningsaffald, så evt. skadelige adsorberede stoffer bliver afbrændt ved høje temperaturer.

Vidste du …
at ca. 80 pct. af al slam fra rensningsanlæg ender ude på markerne? Det giver stor risiko for, at fluorstoffer spredes i jorden og kan optages i planter og jordbundsdyr.
 

Regulering på vej
På EU-plan arbejder man hen imod et forbud mod flourstoffer i pap- og papiremballage til fødevarer. I EU’s helt nyreviderede Drikkevandsdirektiv reguleres visse fluorstoffer. Det er især positivt og helt banebrydende, at man kommer til at kunne overvåge og regulere alle fluorstoffer i drikkevandet på baggrund af helt nye analysemetoder.

Quickguide til en hverdag uden fluorstoffer

Det er især vigtigt i forhold til små børn, gravide og kommende gravide.

 • Drop mikroovnspopcorn helt. Køb gammeldaws popcorn, og pop dem i en gryde.
 • Sig farvel til pizzabakken og færdigmad, især pomfritter og anden varm og/eller fed mad, hvor firmaerne ikke har taget aktiv stilling til problemet. Det er nemlig det værste i forhold til at suge fluorstoffer til sig.
 • Køb helst ikke caffe latte og andre varme drikke i engangskrus.
 • Lad være med at bruge imprægneringsspray.
 • Drop slip-let-panden og teflonpanden – eller lad i hvert fald være med at overophede dem.
 • Køb GOTS-certificeret økologisk tøj. Det er det eneste certifikat, som garanterer dig fluorfrit tøj.
 • Vælg overtøj uden fluorstoffer.
 • Undgå helst gulvtæpper.
 • Vælg svanemærket maling, og undgå at sove i nymalede rum.
 • Lad nye møbler, madrasser og barnevogne m.m. gasse af udendørs i to uger inden brug.
 • Omhæld alle fødevarer fra pap- og papiremballage til glas.
 • Vælg svanemærket mad- og bagepapir og svanemærkede muffinsforme – de fås i mange supermarkeder.

Kilder:

Fluorstoffer i forbrugerprodukter – hvorfor forbyde dem?
Xenia Trier, Det Europæiske Miljøagentur
Oplæg ved Center for Hormonforstyrrende Stoffer, 30.10.2019

https://ing.dk/artikel/forskere-hejser-advarselsflag-fluor-stoffer-i-slam-130576 

http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:1295959/FULLTEXT01.pdf


Om Rosemaimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag.
Se mere på rosemaimonide.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *