Stil skarpt på din hovedbund

Fiskeolielunger

 

Huden i hovedbunden er faktisk en af de tykkeste på vores krop, og det er måske ikke så underligt. For den skal sørge for en tæt hårmanke, den skal beskytte hjernen mod skadelig opvarmning fra solen, og nå ja, så gør det jo heller ikke noget, at skallen holdes beskyttet, hvis man går ind i en bjælke.

 

Af Marianne Palm

 

Huden er opdelt i flere lag, og især på issen er hvert lag tykkere end fx i ansigtet. Det giver rigtig god mening, når den i høj grad skal beskytte os, men det kan så også blive til en rigtig pestilens. Kløe, tør og skællende hud, måske små bumser, fedtet hud, måske sygdomme, der ikke lige er til at komme af med, kalder på en stribe af næringsstoffer, og der findes sjældent et enkelt næringsstof, som kan håndtere alle problemer.

Det har New Nordics produktudviklere kigget på, og derfor har de udvalgt en flok ingredienser, der hver især, men særligt sammen, kan gøre en forskel for mennesker med problemer i hovedbunden.

 

Sunde fedtsyrer i rigelige mængder

Fedtsyrer udgør en særlig støtte for huden, og til forskel fra andre organer i kroppen har den faktisk rigtig meget brug for hjælp fra både plantefedtsyrer, også kaldet omega-7 og -9, og fra de meget ofte omtalte omega-3-fedtsyrer, som ofte kommer fra fisk, men også kan fås gennem forskellige algeekstrakter.

I det nye produkt Scalp Comfort finder du derfor en sammensætning af flere forskellige kilder til de gode fedtsyrer, bl.a. fra havtorn, fiskeolie, tidselolie og kæmpenatlysolie, som sammen sørger for fx at binde fugten i huden, så den undgår at udtørre (husk rigeligt med vand!), men også sørger for, at cellemembranerne i de mange hudceller er så plastiske og fleksible som muligt for at kunne lukke næringsstoffer ind og slippe affaldsstoffer ud. Fedtstofferne, især omega-3-fedtsyrerne, hjælper immunforsvaret med at holde inflammationer i skak. En inflammation kan have mange udtryk, og gælder det huden, vil det ofte være en hud, hvor der let går infektion i, det kan være hud, der er meget tør og brændende, som let sprækker, men der vil også tit være rødme med tendens til infektioner, fx i små bumser og lignende.

 

Fakta om fedtsyrer og eksem

Studier på fedtsyrer viser med al tydelighed deres betydning for at bevare en sund hud og undgå fx de forskellige typer af eksem, som flere og flere har problemer med gennem livet. Hvorfor eksem er vokset næsten eksplosivt gennem de sidste årtier, ved ingen, men noget tyder på, at det kan være mangel på fedtstoffer, det kan være en hud, der alt for let bliver følsom over for udefrakommende stoffer, men det kan også sagtens være, i takt med at vi spiser mere og mere usundt. Forskningen er ikke entydig, for der er rigtig mange sundt-spisende mennesker, der døjer med eksem, men det er altid værd at prøve at gøre noget ved den generende problemstilling.

Kig bl.a. på dette studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31979308/

 

Gør noget mere

Huden er et af vores største organer, og derfor skal der pøses godt med fedtstoffer på – af den sunde slags. Spis derfor gerne fede fisk flere gange om ugen, brug olivenolie, hørfrøolie, sesamolie eller avokadoolie på dine salater, og undgå så meget som muligt brankede fedtstoffer, som kun tænder ild til bålet frem for at berolige hudens mange celler. Og det skal vel at mærke ikke kun være en gang imellem, for et lag hudceller fornyes hver 10. dag. Der er en rigtig hurtig omsætning i huden, og det skal dine kostvaner afspejle.
Dine daglige måltider skal helst være fyldt med masser af farverige grøntsager, hvor farverigdommen er et udtryk for, at der er mange antioxidanter i. Du kan næsten ikke få for mange, og i Scalp Comfort finder du da også et par stykker af de helt gode af slagsen.

Den ene er kanel, og den har i sig selv en helt særlig evne i huden. Studier viser nemlig, at den i høj grad kan beskytte huden mod solens skadelige stråler, især UVB-strålerne, som afgives af solen sammen med UVA-stråler. For stor eksponering af solen lige ned på issen, som måske med årene er blevet lidt mere tyndhåret, kan fremkalde en enorm mængde af frie radikaler, og her kan kanelolien i kapslerne virke beskyttende.

Den anden antioxidantrige plante er jujubafrugten, der har været brugt som en sød-syrlig frugt i Asien gennem 6000 år. Den har ud over sine mange antioxidanter også en særlig egenskab, som den i øvrigt deler med propolispulveret, som også har fundet vej til produktet. Sammen sørger de for at fjerne urenheder fra bindevæv og hud, de har en vis antibakteriel virkning, og i gamle dage kaldte man dem begge for ”blodrensende”. Det giver med moderne forskning rigtig god mening, da de hver for sig evner at rydde op og rense ud i selv de mindste afkroge af kroppen.

Som krymmel på toppen finder du biotin, der internationalt er anerkendt for sin evne til at bidrage til at bevare en sund hud indefra.

 

Doseringen begynder med seks kapsler i to måneder. Derefter kan du fortsætte med to kapsler. Når du har opnået et tilfredsstillende resultat, kan du holde pause, men er pausen længere end et halvt år, foreslår produktudviklerne, at du går retur på den høje dosis på seks kapsler.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *