Sund sød nydelse

 

 

Du kender det godt. At det alt for nemt bliver alt for meget. Sødt er tilstede, når mennesker mødes, og når vi er os selv. Til særlige lejligheder, festlige sammenkomster, ja, selv i hverdagssammenhæng. Det er nemlig helt naturligt at have lyst til den søde smag. Der er en helt naturlig forklaring på, hvorfor det søde har en magnetisk tiltrækning på mange af os. Om det er dejligt eller blevet en usund vane, afhænger af mængde og hyppighed. Og ikke mindst kvaliteten af de søde sager. Jeg foreslår, at du imødekommer din trang til sødt i stedet for at undertrykke den! Imødekommer den med god kvalitet og nærende søde sager. Det er nemlig både sjovere og sundere for dig!

Her får du derfor en sund gluten- og mælkefri gulerodskage med gul frosting – lige til påsketid og selvfølgelig også god resten af året.

 

Af Lisbeth Tordendahl
Opskriften blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – forår 2014

 

GULERODSKAGE  10-12 stykker

  • 200 g mandler
  • ½ tsk bagepulver
  • ½ tsk natron
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1/4 tsk stødt nellike
  • 2 store æg
  • 50 g kokosolie
  • 100 g ahornsirup
  • 50 g valnødder
  • 170 g gulerod
  • ½ tsk citronsaft
  • Salt

 

Cashew-citron frosting:

  • 100 g cashew nødder
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 spsk citronskal, fintrevet
  • 2 tsk ahornsirup
  • 3/4 tsk gurkemeje
  • 1 tsk kokosolie
  • 6 spsk vand

 

Beklæd en kageform ca. 15 x 25 cm med bagepapir.Mal mandlerne til mel i en elektrisk kværn. Bland med bagepulver, natron og krydderier. Riv gulerod fint, og hak valnødder.

Del æggene, kom hvider i en skål, blommer i en anden. Pisk med elpisker blommerne grundigt med kokosolie. Pisk ahornsirup i. Bland gulerod og valnødder i, en knivspids salt og citronsaft. Vend mandelblandingen i.

Vask piskerne og tør dem grundigt, pisk æggehviderne helt stive. Vend dem forsigtigt i dejen. Kom dejen i formen, og bag 50-60 minutter i en 170˚ varm ovn. Lad kagen køle helt af i formen.

 

Frosting:

Lad cashew nødderne stå i blød i vand mindst 5 timer. Dræn vandet, og kør alt i en foodprocessor til det bliver glat, det tager et stykke tid, af-hængigt af din foodprocessors styrke. Skrab ned fra siderne undervejs. Smør frostingen på den afkølede kage, og pynt med lidt frisk gulerod.

Kagen er fra min helt nye bog DET SØDE – sundhed og nydelse, der har masser af opskrifter på lækre kager, desserter, slik og snack til dit sunde liv.

Ahornsirup har forskeres bevågenhed for øjeblikket. De omtaler ahornsirup som en “champion food”, med både antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber.