Sunde knogler bygget op af verdenshavene

  

 

Når små uanseelige alger hjælper store tobenede landkrabber

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

Naturen har skabt de nødvendige stoffer i en særlig sammensætning, når vi skal forebygge og endog behandle forskellige tilstande. Vi skal blot vide, hvor vi skal finde dem, og det er lige her, at den ellers udskældte fødevareindustri kommer os til hjælp. For det er nysgerrigheden, entusiasmen og en enorm grundlæggende viden, der fører en producent ud i verden og denne gang til verdenshavene for at finde en algesammensætning, der kan løfte opgaven med at skabe sunde og stærke knogler.

Gitte Pedersen, direktør for Dansk Farmaceutisk Industri, står i spidsen for udviklingen af nye produkter og holder samtidig både fingeren på pulsen og et skarpt øje med al ny forskning, der kan forbedre de velkendte Berthelsen-produkter. De er stadig meget lette at genkende på deres sekskantede dåser, hvor Scanalka absolut ryger ind på førstepladsen af rigtig mange årsager. For det var Viggo Berthelsens grundlæggende arbejde, som fik familien Danmark til at forstå vigtigheden af, at vi hver dag gennem vores mad får tilført de livsvigtige mineraler. Allerede for 40 år siden blev det tydeligt for alle, der interesserede sig for optimale sundhedsforhold, at vi ikke længere kunne være sikre på, at vores daglige kostvaner egentlig var nok til at holde en god mineralbalance i kroppen. Og det er vist kun blevet værre ifølge verdenssundhedsorganisationen, WHO. Skeptikere mener stadig, at vi får nok gennem en af fødevarestyrelsens anbefalet kost.
Stigende tendens til knogleskørhed, slidgigt og et hav af andre kroniske sygdomme vidner måske om noget andet.

 

Firbenede gik vejen for os andre

Et lille sidespring til de firbenede væsener, vores hunde, som ikke sådan er at påvirke med positiv tænkning og hverdagskost: Viggo Berthelsen og mange andre viste allerede for 43 år siden, at dyr havde rigtig meget gavn af en god tilførsel af mineraler på daglig basis, og uhyggeligt er det næsten at se, at dyrefoder rent faktisk kan have en bedre sammensætning af vitaminer og mineraler end den mad, tobenede landkrabber fik serveret dengang som nu.

 

Et nutidigt produkt til nutidens problemstillinger

De bioaktive mineraler, som er samlet i et multimineralkompleks, Aguamin, er udvundet af rødalgen Lithothamnion calcareum. Komplekset indeholder bioaktivt calcium, magnesium samt 72 andre spormineraler. De mange spormineraler er alle byggesten til kroppens mange funktioner, herunder at skabe en sund og stærk knoglestruktur. Det sker i samarbejde med ekstra kalk og magnesium, som sammen med D3 og K2 sikrer, at naturens mineraler lander i knoglerne, hvor der er brug for dem – og ikke som det ses med kalk alene, at blive til et problem for vores blodkar, hvor kalken kan ophobe sig.

 

Nøgleord for Berthelsens Kalkbalance+

  • Med bioaktivt og letoptageligt calcium og magnesium fra knoglemineralet Aquamin
  • Vegansk vitamin D3 sikrer en bedre optagelse af calcium
  • Vitamin K2 sikrer, at kalken aflejres i knoglerne
  • Glat og synkevenlig tablet
  • NU 100 % vegansk 
  • De fire aktive ingredienser er indbyrdes afhængige af hinanden

 

Spormineralerne fra Aquamin får støtte fra andre mineraler og et par vitaminer

Calcium og magnesium i forholdet 2:1 kan være vigtig for en optimal balance. Magnesium sørger for, at der ikke trænger for meget kalk ind i cellerne. Sker det, vil cellen gå til grunde. Så magnesium fungerer som dørmand og lukker kun den mængde kalk ind, som cellen kan tåle. Inden da har den plantebaserede D3 gjort kalken så tilgængelig som muligt, så den ikke skvulper rundt i blodkar og generer kroppen. Her får D3 hjælp fra K2, så kalken rammer knoglecellerne, hvor de gør nytte både til at vedligeholde en god knoglestruktur og om nødvendigt at hjælpe, hvis der er lettere knogleskørhed at spore.

 

Hårde knoglefacts for både mænd og kvinder

Calcium hjælper til at begrænse tabet af knoglemineraler hos kvinder i den postmeno-pausale alder.

Lav knoglemineraltæthed er en risikofaktor i forhold til knoglebrud som følge af osteoporose hos især kvinder over 50 år. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på mindst 1200 mg calcium fra alle kilder.

Kalktilskud er vigtigt især efter 30-årsalderen, da vi alle begynder at afkalke allerede efter de fyldte 30 år. Kvinder har mistet ca. 75 % af deres knoglemasse, når de bliver 75 år.

Kalktilskud er også vigtigt for mænd, da mænd faktisk også afkalker. Kvinder har dog stadig større behov for et ekstra kalktilskud end mænd, da kvinder gennem livet opnår en ca. 25 % lavere maksimal knoglemasse end mænd. Dette skyldes, at kvinder mister meget knoglemasse ved menopausen pga. det lavere østrogenniveau. Kvinder lever samtidig længere end mænd og når derfor et større tab af knoglemasse i de ekstra leveår.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *