Sunde skoleelever får brugt deres evner og talenter bedre

Billede af Thommas og Michael

  

Claus Berg Mikkelsen, frivillig fra virksomheden Silkeborg Forsyning, og hans unge talent Andreas Folsach fra Langsøskolen i Silkeborg stående med guldcertifikatet efter endt forløb.

Alle unge har evner og talenter. Det er mantraet i organisationen Landsforeningen Talentspejderne. I samarbejde med nogle af landets førende læringseksperter har de udviklet et talentprogram, som hjælper skoletrætte, sårbare og udsatte skoleelever i 7.-9. klasse for personlig udvikling og for at klare sig bedre i skolen, så de bliver uddannelsesparate.

Af Tom Thinggaard Pedersen

De unge mødes med en frivillig 24 gange i ca. halvanden time om ugen i fx virksomheden, hvor den frivillige arbejder, eller på et bibliotek i nærområdet. Sammen går de det lettilgængelige undervisningsmateriale igennem og følger en nøje beskrevet guide.

”Vi fokuserer indledningsvist på alt det, den unge er god til”

Vi finder deres læringsstile, interesseområder og karakterstyrker og hjælper den unge til at styrke disse egenskaber. Der arbejdes med at få opbygget de unges selvværd og selvtillid. For eksempel er et af omdrejningspunkterne på de ugentlige møder den unges hjerne. Mange af de unge bliver overrasket over at høre, at de har over 100 milliarder hjerneceller. Hver af disse hjerneceller har i snit mellem 1.000 og 10.000 forbindelser til andre hjerneceller. Ingen computer kan håndtere så mange forbindelser. Jo flere forbindelser, jo klogere bliver man. Hver gang de unge tør udfordre sig selv – også med det der er svært – bliver der skabt flere forbindelser. Det giver uanede muligheder for de unge, hvis de vil noget med sig selv og vil lægge energi i det. Blot denne lille information hjælper de unge til at forstå, hvorfor det er godt, hvis de kan udfordre sig selv. Det giver dem også troen på sig selv.

Efterhånden som de to lærer hinanden at kende, opbygges tilliden
Nu kan den frivillige så tale med den unge om det, der er svært i livet. Oftest handler det blot om ganske almindelige teenageproblemer, som kan være svære at tale med forældrene eller lærerne om. Så er en frivillig ”talentspejder” meget mere neutral at tale med, fortæller Talentspejdernes sekretariatschef, Tom Thinggaard Pedersen. Organisationen har hjulpet næste 1.000 elever videre til uddannelse og job i de snart 10 år, foreningen har eksisteret.

Ud over at fokusere på den unges evner og talenter bliver der også talt om mad, og hvilken betydning det, man spiser og drikker, har på de resultater, man får i skolen. De får udleveret en kogebog, ”Sund mad for unge – let at lave”, som er udviklet i samarbejde med kostkonsulenten Frede Bräuner. Heri findes der over 25 forskellige sunde retter, som er lette og enkle at lave. Hver ret har maksimalt tre hovedingredienser. Det er nemt at overskue, og retterne kan laves hurtigere, end den tid det tager at gå ned i en fastfoodbutik. Derudover får de unge gratis udleveret vitaminer (Maximum), fiskeoliepiller (Ecolomega) og vegetabilsk D3, sponseret af Natur-Drogeriet, under hele talentforløbet. Det er der en god grund til.

Mange af nutidens unge mangler fx D-vitamin
Det skyldes, at de unge sidder mere inden døre end nogensinde før. De bruger meget tid på at sidde inde og spille computerspil, se tv-serier på Netflix eller chatte med vennerne. De fleste får trods det nok D-vitamin fra solen i sommermånederne, de anbefalede fem til 30 minutter to til tre gange om ugen, hvor ansigt, hænder og arme er blottede i solen midt på dagen. Men faktisk er mængden af sol i Skandinavien for lille til at give en tilstrækkelig D-vitamin-koncentration i størstedelen af året.

Unge hjerner er i konstant udvikling på vej til at blive modne
Derfor har særligt denne gruppe brug for omega-3 fedtsyrer, og noget så simpelt som tilskud med fiskeolier kan reducere forstyrrende adfærd hos børn og unge, som er et stigende problem. Det fremgår af et studie fra University of Massachusetts Lowell i USA, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Aggressive Behavior. Børn, som fik fiskeolie, fik lettere ved at koncentrere sig i skolen og omgås andre mennesker.

Vi giver forældrene muligheden for at tilvælge dette gratis tilbud om vitaminpiller, fiskeolie og D-vitamin. Kun få siger nej tak. Vi har nøje udvalgt Natur-Drogeriets produkter på opfordring fra Frede Bräuner. De er af en høj kvalitet, og pillerne har den rette størrelse. Mange unge har svært ved at sluge piller, der er store, men det er ikke tilfældet med deres produkter, fortæller Tom Thinggaard Pedersen.

De 24 møder strækker sig over otte til 10 måneder
Efter hvert ottende møde modtager de unge en graduering. Først bronze, så sølv og slutteligt et guldcertifikat. Dette, at de unge modtager en anerkendelse i form af et stykke papir på en påskrift, må ikke underdrives, fortæller Tom. Mange af disse unge har aldrig eller kun sjældent fået et bevis på, at de er dygtige – at de har gennemført noget. Men det gør en kæmpe forskel. Vi oplever små mirakler flere gange om måneden. Unge, som før var ramt på selvtillidskontoen, springer ud som selvbevidste og målrettede unge.

En undersøgelse foretaget i Randers kommune i 2017 viste, at hele 80 pct. af de unge, som havde deltaget i talentprogrammet, var gået fra at være vurderet ”ikke-uddannelsesparat” til nu at være uddannelsesparat.

Du finder talentspejderne i 18 kommuner, de hjælper unge i hele landet. Læs mere på www.talentspejderne.org

Billede af Thommas og Michael

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *