Fra peberrodstræer til for meget på sidebenene

[envira-gallery id=”259977″]

 

Ekstrakter fra en karryplante, nogle morbærblade og bladene fra et peberrodstræ danner sammen med chrom rammen om en mulig støtte til at undgå insulinresistens. Det er produktudviklerne fra New Nordic, der har været på spil, båret af nysgerrighed og entusiasme, når planter og træer studeres: Er der nogle mulige løsninger eller noget lindring at hente fra den mad, vi spiser og i de planter, vi kan plukke i naturen?

 

Af Marianne Palm

 

Karryplantens egenskaber hjælper med at sænke kolesteroltallet, de små blade fra Moringa skaber en regulering af blodsukkeret, hvilket den i øvrigt får hjælp til af mineralet chrom, og peberrodstræets blade kan hjælpe med at regulere appetitten og sammen med morbærbladene skabe et mere gunstigt forhold til sin fordøjelse.

”What’s not to like” på moderne engelsk-dansk eller skulle vi bare sige: Hvad hindrer dig i at komme i gang med at prøve, om Speed Diet kan gøre din sukkertrang rolig og dermed ikke tvinge samtlige celler i kroppen til at skulle tage stilling til det uoverkommelige arbejde med at skulle tage kvælertag på dine dårlige madvaner.

Man har i japanske studier set, hvordan ekstraktioner fra morbærbladene hjælper fordøjelsen med at nedbryde sukker, så mindre af det rutsjer ind i blodet og forårsager de store blodsukkerudsving. Og det er faktisk de store udsving, der gør det svært i løbet af dagen at undgå sukkertrang. At plantestofferne har denne effekt, skyldes deres evne til at fremme de enzymer, der skal nedbryde de forskellige sukkerstoffer fra så forskellige fødekilder/drikkevarer som sukker, stivelse og alkohol.

 

 

 

 

Har du tygget din mad grundigt, kan mavesækken bedre blande maden med mavesyre, danne pepsin og sende besked til bugspytkirtel og lever samt galdeblære om at danne flere fordøjelsessekreter. Pepsin hjælper med at spalte proteiner.

Fra bugspytkirtlen sendes enzymer til tyndtarmen, der sammen med lever og galdeblære sørger for at nedbryde maden i så små komponenter, at du her og nu samt længere nede i tarmene kan udnytte den mad, du spiser og få den ud til alle celler i kroppen.

 

Skab den gode energi i kroppen, og nedbryd din mad bedre

Sørg ligeledes for de gode B-vitaminer, der skal nedbryde din mad og give dig energi. Sult, træthed og ubalancer i krop og sind kan også skabes af for få næringsstoffer i din mad. Måske spiser du ikke varieret nok (kom i gang!), måske spiser du alt for lidt (gå på www.madlog.dk, og blive klogere, er du en 167 centimeter høj kvinde og dyrker motion/sport flere gange om ugen, skal du spise mellem 2.000 og 2.500 kalorier om dagen), eller måske spiser du for meget, fordi du føler dig evigt sulten? Det kan faktisk skyldes mangel på B-vitaminer, da de alle indgår i evnen til at nedbryde fedtstoffer, proteiner og kulhydrater, som du kan omdanne til energi – energi til at dyrke sport, motionere, have det sjovt, gå en tur ud i det danske landskab eller hvad som helst, der gør dig godt.

B-energy fra New Nordic er et eksempel på et godt allround B-vitamintilskud, der desuden er tilsat C-vitamin som støtte til immunforsvar og slimhinder, to komponenter i kroppen, der er vigtige til at vedligeholde kroppens vitalitet, samt maritimt fyrretræsekstrakt, der kan forbedre alle de små blodkar rundt om i kroppen ved at virke som en vigtig antioxidant.

Vitamin B2, B3, B6, B12, C, folat og magnesium bidrager til at reducere træthed og udmattelse. Vitamin B6 bidrager desuden til regulering af den hormonelle aktivitet og normale psykologiske funktioner. Panto­thensyre bidrager til normale mentale funktioner. Så værsgo, Be Energy – eller som navnet hedder på pæredansk B-energy …

 

Vi ændrer os med alderen

Vores insulinfølsomhed ændrer sig med alderen. Alt andet lige bliver vi mindre følsomme over for insulin, jo ældre vi bliver, og det er sikkert årsagen til, at mange finder det sværere at holde vægten efter de 35, 45 eller 55 år. Når det er sagt, skal du vide, at dine gener også betyder en masse. Er du rigtig heldig, har du som 80-årig en insulinfølsomhed som en 25-årig sportsmand, men er du mindre heldig, kan det modsatte altså også være tilfældet. Ordene kommer fra ph.d., forsker, forfatter og foredragsholder Anette Sams, der er ekspert i madens biologiske samspil med kroppen.

 

Hurtige kulhydrater

Hurtige kulhydrater findes i fødevarer tilsat sukker, fx slik, is, kage, marmelade, sodavand og saft og forekommer naturligt i fødevarer som fx mælk, juice og nogle typer (eksotisk) frugt, bl.a. mango, ananas og melon – samt i tørret frugt som figner og rosiner.

Desuden findes hurtige kulhydrater i stivelsesholdige forarbejdede fødevarer med lavt fiberindhold. Det er fx brød af finmalede meltyper, cornflakes og kartoffelmos.

(Kilde, videncenter for diabetes)

 

Syren fra det sunde æble eller æblecider til hvert måltid

Har du et konstant problem med mad, der lægger sig tungt, lige efter du har spist, kan du også kigge på æblecider som en støtte til din mavesyre og din mikroflora i tarmene. Ved at spise eller drikke æblecider før hvert måltid skaber du bedre betingelser for at føle dig let og mæt. Det lyder måske som et paradoks, men er det egentlig ikke: Når maden nedbrydes hurtigere og bedre, opstår der en lethed i fordøjelsen, samtidig med at du nedbryder din mad til substanser, der optages i især tyndtarmene. Når maden let kan overføres til energi til kroppen, så vil hjernen blive tilfreds, og du sender signaler om mæthed frem for sult. Det lyder såre simpelt, og det er det egentlig også, især hvis du som nævnt længere oppe i artiklen sørger for at spise godt med fedt og protein til morgenmad. Og her kommer letheden også fra Apple Cider, som du kan tage i tabletform, hvis du har det svært med den lidt syrlige tilstand i munden fra de flydende produkter.
Spis en tablet før hvert måltid, og mærk forskellen. I Apple Cider-tabletten får du i tillæg lidt artiskok og mælkebøtteekstrakt, der hjælper med den videre nedbrydning af din mad, og tabletten kan sagtens kombineres med Speed Diet, selvom der er chrom i begge produkter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *