Tid til pandekager med quinoa – superafgrøden, der kan bruges til alt muligt

 

Det lille frø med sydamerikansk oprindelse er efterhånden ganske kendt her i Danmark. Heldigvis. For ikke alene kan de små frø bruges på et hav af lækre måder, de er også meget næringsrige.

Nykogt quinoa kan bruges varm på samme måde som ris. De kolde kogte frø kan bruges i salater, i deller, postejer, supper, gryderetter, sushi, pandekager, grød m.m. Når jeg koger quinoa til aftensmad, koger jeg altid mere, end der skal bruge til måltidet, så jeg har kogt quinoa klar til brug de efterfølgende dage. Dejlig nemt og praktisk.

 

Af Lisbeth Tordendahl

 

 

Sådan koger du quinoa:

Mål den mængde quinoa af, du skal bruge. Hvor meget afhænger af hvad du skal bruge den til, og hvor mange der skal spise. Jeg koger typisk 3 dl, så har jeg til både løs quinoa og noget ekstra til plantebøffer, salat, pandekager eller morgengrød. Skyl den afmålte quinoa godt i koldt vand, og ryst den fri for vand i en sigte. Bring dobbelt mængde vand og en smule salt i kog i en gryde, altså 6 dl vand til 3 dl quinoa. Kom quinoaen i gryden, og når det koger igen, lægges der låg på og skrues ned på svag varme. Kog quinoaen i 15 minutter. Sluk, og lad den trække 10 minutter, til al vandet er opsuget. Du kan bruge en god bouillon i stedet for vand, hvis det passer til det, quinoaen skal bruges til. Du kan også koge quinoaen med grøntsager (og krydderier), der eventuelt sauteres i lidt olie, inden vandet hældes i gryden.

 

Fakta om quinoa

Quinoa er rent botanisk set ikke en kornsort, men derimod frø fra planter i gåsefodsfamilien. Quinoa bruges dog ofte på samme måde som korn, kan koges løse som ris for eksempel, og kaldes derfor også pseudokorn eller pseudoceralier (ligesom boghvede og amaranth). Quinoa er utrolig næringsrigt, med op til 20 pct. protein (varierer fra sort til sort). Proteinet er høj kvalitet på grund af den gode aminosyrebalance. Quinoa indeholder alle de essentielle aminosyrer (proteinbyggesten), vi har brug for, i et perfekt forhold. Den er rig på B- og E-vitaminer, jern, zink, kalk og magnesium. Quinoa har været dyrket i Andesbjergene i over 5000 år, og inkaerne kaldte quinoa for “moderkornet” og betragtede det som helligt. Quinoa er en ekstremt hårdfør plante og kan vokse på steder, hvor ingen andre planter kan gro.

 

Fremtidens superafgrøde

Forskere har længe talt om quinoa som en af fremtidens superafgrøder. Blandt andet fordi quinoa på grund af det høje indhold af kvalitetsprotein kan være et godt alternativ til kød. Inden for de senere år er der startet dyrkning af quinoa i Danmark. Quinoa er fra naturens side glutenfri.

 

Hvid, rød og sort

Quinoa findes i både hvid, rød og sort. De har nogenlunde samme milde smag, men der er mere bid og knas i de mørke. Jeg selv holder mest af de lyse quinoa og blandinger med alle tre (tricolor), som jeg synes, er mest anvendelige. Frøene indeholder bitterstoffet saponin, der smager en smule sæbeagtigt, deraf navnet, derfor skal frøene vaskes godt inden brug. Frøene kan eventuelt ristes efter skylning, det giver en mere nøddeagtig smag, og frøene bliver mere løse, når de koges. Kogt quinoa holder sig i køleskabet i fire til fem dage, så du kan sagtens koge en større portion.

 

Blåbærpandekager med quinoa

Du skal bruge:

  • Banan 1 mellemstor
  • Æg 2 mellemstore
  • Kogt, hel lys quinoa (se boks) 2 dl
  • Vaniljepulver (ikke vaniljesukker) ½ tsk.
  • Stødt kardemomme ½ tsk.
  • Fintrevet citronskal 1 tsk.
  • Salt ¼ tsk.
  • Fuldkornsrismel eller boghvedemel ½ dl
  • Frosne blåbær (skal ikke optøs først) 1 ½ dl
  • Kokosolie

 

Sådan gør du:

Start med at mose bananen med en gaffel. Kom det i en skål sammen med de to æg, og pisk det grundigt sammen. Bland afkølet quinoa, krydderier, citronskal, salt og mel i. Kom frosne blåbær i, tag gerne de iskrystaller, der måske er mellem bærrene fra. Varm kokosolie på en pande, og steg små pandekager af en stor spiseskefuld dej. Brug mellem varme, og steg dem gyldne på begge sider.

Portionen giver 10-12 stk.

Blåbærpandekager kan spises til morgenmad, brunch og som et godt mellemmåltid.

Tip: Pandekagerne er også virkelig gode uden blåbær.

 

Find flere lækre opskrifter med quinoa på min blog: lisbethtordendahl.dk  bl.a. rødbededeller med quinoa, plantebøffer af quinoa og bønner og grød med quinoa.

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x