Tips til træning af hjernefiler

 

 

Til dig, der kender mig i forvejen og til dig, der ikke gør

Har du fulgt mig i mit arbejde med sund-forskning gennem alle årene, så ved du også, at jeg er uddannet biopat/naturopath ibm, phytoterapeut og psykoterapeut. Så ved du endvidere, at jeg mistede mit ben i en trafikulykke, og det var jo ikke kun benet, der led skade. Det har været en voldsom tur tilbage til så normal en tilstand som muligt, og det kræver en masse arbejde. Og det er ikke bare at lære at gå, det er at kunne stå på egne ben igen og få hjerne og nervesystem til at hjælpe mig videre. Her får du nogle af mine bedste hints til en glad hverdag med bevidsthed.

Hop ind i 2019 sammen med sund-forskning og mig, hvor du simpelthen beslutter, at du vil gøre dit for at få det så godt som muligt med dig selv i det kommende år. Det kræver oprydning og opbygning, og værsgo, du kan gøre en masse selv.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019

 

Træt, konfus og forvirret. Hukommelsesproblemer og hudløshed. Sort energi og klapper, der går ned. Mismod og manglende overskud. Ked-af-det-hed eller vrede, der overvælder dig.

Nogle vil kalde det stress, og det kan da også være alle mulige ting fra rygsækken, der kæmper om magten over dig og din hjerne.

Gå med på et tankeeksperiment. Drop at kalde det stress, som måske bliver til en skraldespandsdiagnose. Stik hovedet ned i spanden, og måske du får øje på, at der er mange uforløste ting, og at der er mange konstruktive ting, du kan gøre for at få det bedre med dig selv.

 

Stop op og tænk:

Hvad kunne jeg have gjort anderledes?

Huskede jeg at passe på mig selv?

På alle planer? I mit hjem (lav lister), i min krop (smid sukker og junk ud), i mit forhold (find årsagerne til jeres krise), på mit arbejde (er jeg tilfreds, og hvis ikke, hvad kan ændres?) Er det chefen, der skal ændre sig, eller er det min tilgang til mit job?

 

 

Find hvad som helst:
En kastanje, et smykke, en sten, en glaskugle, en lille figur, som du kan have med i lommen. Når du ryger ud af en tangent i din hjerne, kan et lille symbol, du kan kigge på eller røre ved, få dig tilbage til dig selv.

Det hjælper faktisk også at kigge på et eller andet længst væk fra dig selv. Prøv øvelsen, næste gang du har det dårligt:

Find en telefonmast, et hus, et træ, et hav, hvad som helst langt ude i horisonten. Lad blikket blive der, og koncentrer dig om, hvad du ser. Træk vejret helt ned i maven under hele øvelsen. Når du har det bedre, så find en genstand lidt tættere på. En skorsten, en gren, to mennesker, der går tur, en fugl, der flyver. Vær fokuseret på det, du ser, og når du er landet lige der i din bevidsthed, så find noget tættere på, og du kan slutte øvelsen, når du igen kan holde ud at være i din egen hjerne.

Med lidt mere tekniske ord kan man tale om at være reaktiv, når følelser eller hjerne kører af med dig. Du bliver til et produkt af din følelse, frem for at mærke følelsen. Det ses ofte med grædende børn eller vrede voksne. De er ikke sig selv, men bliver til en reaktion på deres følelse og har svært ved at stoppe gråden eller vreden. Vis barnet noget ude i horisonten, og barnet holder op med at græde. Prøv det!

Det er ikke en øvelse til at undgå at mærke ked-af-det-hed og sorg eller tillade sig selv at være vred. Det er heller ikke en øvelse til at eliminere følelsen af uretfærdighed, en smerte, eller en vrede, som er helt o.k. og passer til situationen. Det er en øvelse i ikke at lade os overvælde, så vi bliver mindre konstruktive i timer, uger, måneder og år.

For at det overhovedet kan lade sig gøre at føle, at man har et valg, kræver det gode signalstoffer i hjernen, og signalstofferne er afhængige af bl.a. calcium, magnesium, fedtsyrer og vitaminer.

Sørg for mange farverige grøntsager, nødder, fuldkorn og eventuelt lyst kød som fx de fede fisk, eller indfør masser af tang i din hverdag.

 

 

Find det, der er godt for dig:

Mindfulness og meditation kan også være at sætte musik på, du elsker. Eller strik, mal, fløjt, lav kartoffeltryk eller keramik.

Det er også bevægelse: Den stille dans, den gode svømmetur, den smukke gåtur.
Alt, hvad der kan få dig i nuet (bortset fra alkohol og ædeflip), virker.

 

 

Magi over opvasken
De fire magiske til at opløse konflikter. Kør den igen og igen, indtil du får en dyb forståelse af, hvad din egen rolle er i konflikten:

A: Hvad har X gjort, der ikke var o.k. mod dig?

B: Hvad har X undladt at gøre?

C: Hvad har DU gjort mod X, som ikke var helt o.k.?

D: Hvad har DU undladt at gøre i forbindelse med X?

Tag den sammen med en ven – hen over opvasken – vennen stiller spørgsmålene uden at evaluere, og du griber bare, hvad der kommer op. Kør fra A til D igen og igen, indtil du har fundet ud af, hvad din rolle er i konflikten. Det er magisk at finde sig selv som medansvarlig undtagen i de situationer, hvor du virkelig er ramt af udefrakommende årsager (ulykker, vold, overgreb, pludselig sygdom etc.).

 

 

Hvem ved hvad:

Kinesiologerne har altid vidst det – fysioterapeuter og andre eksperter i viden om vores nervesystem, hjerne og muskler har også opdaget, at krydsbevægelser hjælper på balance både i krop og hjerne. Man stimulerer de to hjernehalvdele, så de bliver bedre til at arbejde sammen om at hjælpe dig. Alt, hvad der kan få dig til at bevæge højre arm og venstre ben samtidig og skifte over til venstre arm og højre ben, kan virke. Gør det gerne med et smil på læben.

 

Men du kan måske også fjerne ordet stress og erstatte det med nogle ord, der bedre beskriver, hvordan du har det.

 

Tjek ud …
…, om din trang til alkohol er, fordi du har svingende blodsukker. Spis nødder, mandler, en sojapølse, et kyllingelår, grovkiks med ost – hvad som helst som mellemmåltider, og drop at tro, at en frokostsalat uden proteiner og fedtstoffer er nok til at holde et ustabilt blodsukker i ave. Det giver som regel trang til mærkværdigheder – eller en øl/drink – når du kommer hjem. Spis groft, grønt, protein- og fedtrigt til frokost.

 

Jo bedre morgenmad du spiser, jo mindre trang til jeg-spolerer-min-gode-energi senere på dagen.

 

Drop sukker, vi bliver sorte i hovedet af det. Vat i hovedet får du også af gluten, hvis du er intolerant – der kan dannes morfinpeptider, som kan være vældig forstyrrende for koncentration og ro i hjernen. Suppler med eye q til både børn og voksne.

 

 

EMDR – få ro i krop og sind efter traumer og stress, forklaret af en redaktør

Tjek ind på www.emdr.dk, hvor du får en ypperlig forklaring på, hvordan psykologer i samarbejde med forskere har opdaget, hvordan vi kan få hjernen og dig til at finde accept efter selv meget voldsomme oplevelser og traumer. Det er en rimelig non-verbal metode, så du slipper for at skulle krænge hele dit inderste ud. Via en helt speciel metode får du med mine ord lagt ny lak ned i rillerne på den plade, hvor pickuppen måske sidder fast. Det kan den meget let komme til efter sorg, skilsmisse, ulykker og alt det andet, vi mennesker måske kommer ud for gennem livet. Hvor vi godt ved, at det tankespind, vi har, ikke fungerer for os, men det bliver bare ved og ved med at køre i en bestemt (negativ/sort/mærkværdig/trist) rille. Ved at bruge netop EMDR får du pickuppen til at flyde mere frit mellem hjernens mange filer, og du får energi og plads til at få et nyt syn på livet.
Som jeg plejer at sige: Når det virker på torturofre (og det gør det), så virker det også på dig.

 

 

Tjek Anna Bogdanovas træningsbøger ud. Anna inddrager altid dit nervesystem, så du ikke går i gang med en overtræning, der udmatter hjernen – og får dig til at tage på!

 

Hjernen er en stor fedtklump.

 

Find…
… mindst ti ord/sætninger, der beskriver hvordan du gerne vil have det. Her er mine ord til inspiration:
Ro, glæde, fred, sundhed i krop og sind, grine hver dag, tilfredshed, god nattesøvn, spontanitet, danse, vægttræne, glæde over at hjælpe andre, tid til fordybelse, være sammen med min familie, svømme og lytte til klassisk musik.
De er nogle af mine nøgleord for 2019, hvilke er dine?