Tomaten en basal frugt med stort sundhedspotentiale

A red tomato balloon flying up on blue background

 

Vi håber, at du har spist masser af dejlige tomater i sommerens løb – for de er sunde. Høsten af friske tomater synger dog på sidste vers, men hvis du har dem i drivhuset, så kan de levere frugter lidt endnu. Jeg håber, at du planlægger at dyrke tomater i næste sæson, hvis det overhovedet er muligt for dig, for denne trofaste og højtydende plante kan bare noget specielt.

Af Marianne Palm

TIP:

Når tomatsæsonen går på hæld, efterlades mange grønne tomater på stænglerne. Lad dem ikke gå til spilde! Pluk dem og lad dem modne på denne måde:

  1. Læg de umodne tomater på en bakke i et mørkt rum, gerne 20-25 grader
  2. Tildæk dem med en enkelt avisside
  3. Hvis du har brug for at øge modningshastigheden, så anbring en moden banan eller anden modningsfrugt tæt på de grønne tomater


Tomater er allestedsnærværende …

Det er naturligvis en sandhed med modifikationer, men tomater findes i gryderetter, supper, juicer og endda desserter. Tomat er altid godt, dog med én undtagelse. De kedelige og smagløse tomater, som vi nogle gange får om vinteren fra grøntafdelingen. Smager tomaten ikke af noget, så er der heller ikke megen sundhed i den.

Der er så mange variationer med tomater, at man kan spise tomater dagligt uden at blive træt af det.


Den sunde kost …

En sund og varieret kost er forudsætningen for et godt helbred, og en plantebaseret kost, fx med basis i Kostrådscirklen fra Fødevarestyrelsen, er en god rettesnor. Disse anbefalinger blev opdateret i 2022 (før da hed den Kostpyramiden), og frugt og grønt udgør nu hele 41 pct. af den anbefalede kost, mens fisk og kød nu kun udgør syv pct. De lidt træge danske myndigheder har således også set lyset, og det er helt sikkert nødvendigt for at øge den generelle sundhed og forebygge sygdom i den brede befolkning.

… giver sundhedsfordele

Det er sikkert og vist. Inflammation og åreforkalkning er to vigtige risikofaktorer i udvikling af sygdom, og en plantebaseret og antiinflammatorisk kost er nøgler til at imødegå disse risici.

Den skjulte inflammation

En høj og længevarende inflammation medfører en høj risiko for at udvikle sygdomme som diabetes, cancer og hjertesygdomme. Man bliver ikke syg nu og her, men over tid vil denne konstante inflammation tære på kroppen og organerne.

Der er ingen entydig måde at påvise en kronisk lav-inflammatorisk tilstand på, men der er en lang række indirekte målinger, som du kan være opmærksom på. Det er forhøjet blodtryk, forhøjet LDL-kolesterol, CRP og triglycerider, som er vigtige inflammationsmarkører. Endnu mere specialiserede markører er TNF α, interleukin-6 (IL-6) m.fl.

Årsagen til den subakutte inflammation skal findes i vores hverdagskost, her et par eksempler:

Forarbejdede fødevarer indeholder ofte tilsætningsstoffer, konserveringsmidler og andre ingredienser, der fremmer inflammation. Eksempler er forarbejdet kød, færdigretter og færdigpakkede snacks. Et højt indtag af sukker og raffinerede kulhydrater, som findes i hvidt brød, pasta og kager bidrager også til øget inflammation.

Mættet fedt, der findes i bl.a. kød og mejeriprodukter, øger inflammationen, hvis det indtages i store mængder, ligesom alkoholforbrug kan føre til inflammation og beskadige kroppens organer.

Omega-6-fedtsyrer er nødvendige for kroppen, men et for højt indtag i forhold til omega-3-fedtsyrer kan også forårsage inflammation. Omega-6-fedtsyrer findes i mange vegetabilske olier, såsom majsolie, solsikkeolie og sojaolie.

Lycopen er velegnet til at bekæmpe inflammation

Lycopen er en karotenoid og en kraftig antioxidant, og der er foretaget en række forsøg for at fastslå virkningen af lycopen. Forskningen viser, at lycopen som fx findes i det naturlige tomatekstrakt SanoKardio, modvirker kroppens inflammatoriske processer. Et placebo-kontrolleret studie fra 2016 på 150 raske mænd og kvinder viste et betydeligt fald i kroppens oxiderede LDL-niveau blandt de deltagere, der tog SanoKardio når man sammenligner med placebogruppen.

Hold igen på impulserne, og indarbejd de gode vaner

Vi ved alle, hvad vi skal gøre. Tilberedning af vores måltider fra grunden vil reducere den subakutte inflammation. Flere grøntsager og sunde frugter som tomater kan både erstatte inflammationsskabende ingredienser i vores madlavning og reducere den inflammation, der allerede finder sted i kroppen.

For nogle kan et kosttilskud være en booster eller en genvej til en sundere livsstil. SanoKardio er en god mulighed, da det er et naturligt tomatekstrakt, der har bevaret tomatens sundhedsgavnlige egenskaber. Der er foretaget mange kliniske forsøg med SanoKardio, som har et naturligt og højt indhold af lycopen, og som optages godt i kroppen.

Hovedbestanddelen i SanoKardio er lycopen, men det naturlige tomatekstrakt indeholder også fytofluen, fytoen, fytosteroler, betacaroten og vitamin E. Fytoen og fytofluen har en meget høj biotilgængelighed og er farveløse karotenoider. Fytosteroler findes naturligt i planter og minder meget om kolesterol. Dermed konkurrerer fytosteroler med kolesterol om optagelsen til kroppen og medvirker derfor til at reducere kolesterolniveauet i blodet.

Seks gode råd, der modvirker den subakutte inflammation:

  1. Spis flere grøntsager og tomater
  2. Reducér i mængden af forarbejdede fødevarer
  3. Sov godt
  4. Kvit tobakken
  5. Begræns alkoholindtaget
  6. Stress af

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *