Tre hårdkogte myter om solbeskyttelse

Sol og hud

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com


De fleste af os bruger solcreme forkert. Vi bruger alt for lidt af den, og vi vælger skyhøje faktortal på et misforstået grundlag. I artiklen her bliver du klædt på til at nyde solen med styr på korrekt solbeskyttelse.

Myte 1: ”Hvis jeg vælger solcreme med højt faktortal, behøver jeg ikke at bruge så meget af den.”

Den allervigtigste pointe om solcreme er at bruge nok af den frem for at vælge en skyhøj SPF. De fleste bruger alt for lidt solcreme. Nok vil sige: En håndfuld til kroppen pr. indsmøring. For voksne er det ca. 40 ml og for børn ca. 20 ml. Det skal svare til personens håndfuld. Prøv at afmåle den mængde, så du ved, hvor meget det er. Det er formentlig mere, end du tror.

Det kan være en rigtig god idé at dele portionen i to, så man smører sig ind ad to omgange. På den måde er man mere sikker på at få dækket hele kroppen … Vi har nemlig en tendens til ”helligdage”, altså områder på kroppen, som vi misser ved indsmøring. En dag på stranden vil der være brug for flere indsmøringer.

Til ansigt, ører og nakke skal man som voksen bruge 5 ml – det svarer til en stor teske. Og det er altså også en del mere, end de fleste bruger.

På de fleste dage i Danmark er det faktisk rigeligt med faktor 15. Det er lidt at skyde myg med elefanter at vælge solprodukter med SPF 50 eller 50+, hvilket kræver relativt store mængder UV-filtre i produktet.
Du får nemlig denne beskyttelse mod solens skadelige UV-stråler:

SPF 15: Ca. 93 pct.

SPF 30: Ca. 97 pct.

SPF 50: Ca. 98 pct.


Myte 2: ”Hvis jeg bruger det halve af den anbefalede mængde solcreme, får jeg den halve beskyttelse.”

Det er desværre ikke sådan, at hvis man fx bruger en halv håndfuld af en solcreme med SPF 30, så får man en beskyttelse på ”det halve”, altså SPF 15. Det ville ellers være smart …
Nu bliver det lige lidt matematisk: Man får faktisk kun kvadratroden af faktortallet, hvis man bruger den halve mængde. Det vil med en SPF 30 svare til, at man får en beskyttelse på SPF 5,5 ved at bruge det halve af den nødvendige anbefalede mængde. Eller med andre ord: En beskyttelse, der er tæt på ligegyldig. Så igen: Det vigtigste er at bruge nok solcreme.


Vidste du …
at Danmark har en af verdens højeste forekomster af modermærkekræft? Hudkræft skyldes næsten altid for meget UV-stråling fra solen (eller solarium).


Myte 3: ”Fysiske solfiltre er sunde, kemiske solfiltre er skadelige.”

Det er en udbredt myte, at fysiske UV-filtre er uproblematiske, ”rene” og bare ”lægger sig oven på huden”. Lige så udbredt er myten om, at kemiske filtre er farlige kemibomber, som trænger dybt ned i huden.
Myten ligger også i navnene. Det ville være mere retvisende at kalde de fysiske filtre for mineralske, fordi de består af mineraler, og de kemiske filtre for organiske, fordi de er kulstofbaserede.

Der findes to mineralske filtre: titaniumdioxid og zinkoxid. En vigtig pointe er, at der ikke er tale om ”rene mineraler”. Mineralerne er coatede, altså kemisk behandlet med forskellige hjælpestoffer – hvilke er ikke til at finde ud af, men det kan fx være aluminiumforbindelser eller silikonestoffer.
Zinkoxid er meget belastende for vandmiljøet og tillades derfor ikke i solprodukter af miljømærket Svanen.

Der findes mange organiske UV-filtre. Nogle er eller mistænkes for at være hormonforstyrrende, og dem bør man holde sig fra. Ved at vælge svanemærkede solprodukter får du kun en meget lille gruppe UV-filtre, som ikke er sundhedsskadelige og har begrænset miljøbelastning.

Både de mineralske og organiske filtre absorberes i det øverste hudlag, hvor de – lidt forenklet sagt – laver solens stråler om til varme. De mineralske har yderligere en spejling af solens stråler, men absorptionen er det primære. Så de mineralske filtre ”ligger ikke bare på overfladen af huden”.
 

Vidste du …
at det er UV-filtrene i solprodukter, som giver dem de sommetider trælse kvaliteter som fx et hvidligt skær på huden, svær at smøre ud, gule pletter på tøjet, svien i øjnene og til tider træls lugt?


Point taken

Brug en håndfuld solcreme pr. krop.

  • Brug en teskefuld solcreme til ansigtet.

  • Faktor 15 er nok, hvis du bruger nok af den.

  • Mineralske UV-filtre er ikke nødvendigvis ”sundere” end uorganiske.

  • Solcreme beskytter mod hudkræft.


Kilder:


https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2019/Faktaark-solbeskyttelse/Faktaark_maj_2018_FINAL.ashx

https://derma.dk/produkter/kategorier/solpleje


Om Rosemaimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com