Undgå kemi i overtøjet

 

 

Hvad har en isbjørns hjerne med dit barns flyverdragt at gøre? Mere end man måske lige skulle tro! Flyverdragten kan nemlig indeholde giftige fluorstoffer, som kan krydse blod-hjerne-barrieren i isbjørnens hjerne. Og det er ret bekymrende. For så kan de nok gøre det samme i menneskers hjerner.

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018

 

Forstå fluorstoffer
Mange flyverdrager, vanter, jakker osv. er mere eller mindre vandtætte, fordi de ofte er imprægneret med såkaldte poly- eller perfluorerede stoffer (PFC’ere). For nemheds skyld kalder vi dem her fluorstoffer.

Det er i sig selv meget alvorligt, at fluorstofferne går i hjernen, som jo er kroppens kommandocentral. Men der er også andre problemer med dem. Nogle af dem hæmmer immunforsvaret. De stresser leveren. De ophobes i de indre organer og er vanskelige at slippe af med. Nyere undersøgelser viser, at mænd, der som fostre var udsat for fluorstoffer, havde større risiko for nedsat sædkvalitet. Fluorstofferne har også vist sig at kunne nedsætte effekten af vacciner voldsomt. Faktisk så meget, at hvis børnene havde rigtig mange fluorstoffer i kroppen, så virkede vaccinen ikke! Desuden er fluorstoffer meget miljøbelastende.

Den gruppe fluorstoffer, som hedder PFOS’er, er forbudt i EU. Men desværre findes der mange andre fluorstoffer, og flere nye kommer løbende til. De er meget svære og dyre at teste for.

Man kan med rette hævde, at fluorstoffer er værre end andre miljøgifte og derfor særligt vigtige at undgå. Også i helt små mængder.

 

Mere problemkemi i overtøj
Som om det ikke var nok, kan overtøj også indeholde bl.a. PVC, ftalater, tungmetaller, formaldehyd, siloxaner, nonylfenol, arylaminer og andre kemikalier, som kan skade sundheden og/eller miljøet.

Det ville være nemt, hvis man bare kunne vælge certificeret økologisk overtøj. Men der findes desværre ikke økologisk overtøj (med undtagelse af bomuld og uld), da det meste overtøj fremstilles i syntetiske materialer – og de kan ikke være økologiske.

 

Vidste du …
at overtøj godt kan indeholde problemkemi, selv om det er mærket med Oeko-tex eller Bionic Finish eller overholder den såkaldte REACH-forordning?

 

Ny test af overtøj

I en norsk test fra februar 2018 blev vandafvisende overtøj til børn samt babyudstyr testet grundigt for ca. 50 fluorkemikalier. Testen viser, at kun tre af de 34 testede produkter var uden fluorkemi. Omkring halvdelen af produkterne indeholdt så store mængder fluorkemi, at det ikke kan skyldes forurening i produktionsprocessen.

 

Hvad med genbrug?
Fordelen ved at arve overtøj eller købe brugt er, at det er mere bæredygtigt end at købe nyt, og du kan spare mange penge. Principielt er det rent sundhedsmæssigt bedre at købe noget nyt, som er garanteret uden fluorkemi, og så vaske det flere gange. Jo mere fluorkemien fra fluorholdigt overtøj udvaskes, jo mindre bliver den vandafvisende effekt. Så man får en bedre funktionalitet ved at købe noget nyt vandafvisende uden fluorkemi. En del af overfladekemien i overtøjet vil dampe af, når tøjet bruges, og en del – men ikke det hele – vil vaskes ud. Alle fluorkemikalier er først vasket ud, når den vandafvisende effekt er forsvundet. Det er noget sværere at vaske fluorkemi ud af overtøj sammenlignet med almindeligt tøj.

Hvis du arver eller køber brugt overtøj, så vær sikker på, at overtøjet ikke er overfladebehandlet eller vasket med imprægnering hos den tidligere ejer. Undgå tøj, som er vasket med skyllemiddel eller parfumeholdigt vaskemiddel. Vær opmærksom på, at tøjet er fra et røgfrit hjem, hvis du gerne vil undgå røglugt. Især nikotin kan være yderst vanskeligt at få ud af overtøj, især regntøj.

 

Om Rose Maimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier med, at det bliver nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses online univers Grøn Stue får du guides, genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab. Du finder bl.a. en shoppeguide til overtøj uden kemi. Se mere på rosemaimonide.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *