Vafler til alle lejligheder

 

 

 

Karina Villumsen er uddannet farmakonom og helsevejleder. Hun har 11 års erfaring med medicin, helsekost, kosttilskud, naturlægemidler, vitaminer og mineraler, samt specielle diæter såsom Low FODMAP, palæo, LCHF, Rawfood, Superfood, mælke- og glutenfri kost.

 

Morgenmad, der holder dig i gang

Alle opskrifter er uden mælk og gluten. Opskrifterne kan også bruges til dessert.

Når det kommer til at få en god morgenmad, som mætter længe, kræver det, at ingredienserne mætter. Det kan fx være æg, fibre, sunde fedtstoffer, nødder, kerner og frø.

Jeg har brugt af havregryn, avocado, cashewnødder og æg.

Havregryns- og cashewvafler er opskrifter fra min helt nye bog: ’Vafler – til morgenmad, frokost, aftensmad og dessert – helt uden mælk og gluten’.

 

Havregrynsvafler – Hurtige at lave, mætter, og du kan bruge dem til morgenmad, frokost, aftensmad og dessert.

 

Det skal du bruge

  • 1 moden banan, moset
  • 2 æg
  • 2 dl glutenfri havregryn
  • 1 tsk. bagepulver
  • Evt. ½ tsk. vaniljepulver
  • Evt. ½ tsk. kardemomme
  • 1 knsp. salt
  • ½ dl vand

 

Sådan gør du:

Bananen moses, og de resterende ingredienser blandes med. Blend alle ingredienser til en fin konsistens.

Hæld dejen i en vaffelform til ovnen. 200 grader i 15-20 minutter.

TIP: Havre kan være kontamineret af hvede, rug eller byg på marken eller ved at blive valset på samme mølle som hvede. Havregryn, der er fri for gluten, kan købes i helsekostbutikker og supermarkeder. Havremel kan du lave selv ved at kværne havregryn i en tør blender eller foodprocessor, men kan også købes som mel.

 

Cashewvafler – Luftige og meget mættende vafler

 

Det skal du bruge

  • 1 banan
  • 1 håndfuld cashewnødder
  • 1 æg
  • Evt. 1 tsk. vaniljepulver
  • 1 tsk. bagepulver.

 

Sådan gør du:

Blend det hele. Fordel dejen i en vaffelform til ovnen.

Bag vaflerne i ovnen ved 180 grader i 18-20 minutter.

TIP: Cashewnødder er nyreformede frø fra akajutræet. De har en blid, blød og sødlig smag, der egner sig fortrinligt til det mælkefri køkken, til fx flødecreme og vegetabilsk ’mælk’. Kan du ikke tåle eller lide cashewnødder, kan du bruge macadamianødder eller pinjekerner i stedet.

 

Jordbærpancakes

Havregrynene giver fylde og mæthedsfornemmelse. Derfor er pandekagerne gode som morgenmad.

 

Det skal du bruge:

  • 2 ½ dl friske jordbær, i små tern
  • 2 dl rismel
  • 4 spsk. fine glutenfri havregryn
  • ¼ tsk. salt
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. vaniljepulver
  • 2 spsk. ahornsirup
  • 1 ½ dl vand
  • 2 æg eller 2 spsk. grove loppefrøskaller
  • 2 spsk. Kokosolie

 

Sådan gør du:

Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilføj de våde ingredienser samt jordbærrene, og bland det sammen.

Varm lidt olie på en pandekagepande, og tilsæt pandekagedejen i små skefulde.

Pandekagerne skal ikke være særlig store. Vend dem, mens de stadig er fugtige ovenpå. Derved hæver de op og bliver tykke som amerikanske pandekager.

Server pandekagerne med sirup eller syltetøj.

Når loppefrøskallerne hældes i vand bliver det til en geléagtig masse. Før i tiden brugte man oftest loppefrøskaller mod diarré og forstoppelse, da det hjælper på tarmenes peristaltik, men loppefrøskaller kan også bruges i bagværk for at give fylde og tilføre ekstra fibre til bageblandinger.

Der findes både grovmalede og fintmalede loppefrøskaller. 1 spsk. fintmalede loppefrøskaller svarer til 2 spsk. grove loppefrøskaller. Vejer du loppefrøskallerne af, er vægten det samme. Der går oftest 15 g loppefrøskaller til 500 gram mel. De kan købes på apoteket, helsekostbutikker og supermarkeder.

 

Chokoladebudding med avocado – simpel dessert.

Du kan ikke smage avocadoen, men den giver en god konsistens til buddingen.

 

Ingredienser

  • 1 avocado
  • ½ spsk. carobpulver
  • ½ spsk. kakaopulver
  • 2 spsk. ahornsirup
  • ½ dl vegetabilsk ’mælk’ eller vand
  • ½ tsk. vaniljepulver

 

Sådan gør du:

Udhul avocadoen med en ske, og skær den i grove stykker, som passer i minihakkeren eller blenderen.

Brug en gaffel, hvis du ikke har en blender eller minihakker. Tilsæt carob, kakao, agavesirup, vand og vaniljepulver til avocadoen, og blend grundigt. Måske skal der tilsættes lidt vand undervejs.

TIP: Carob er det brune pulver, der kommer fra Johannesbrød. Carob smager lidt hen ad kakao, men indeholder mindre fedt, færre kalorier og er koffeinfrit. Carob er naturligt sødt, men uden at give udsving i blodsukkeret.

TIP: Ahornsirup er saften fra ahorntræet, der udvindes og koges ind til en tyk sirup. Ahornsirup indeholder mange gode mineraler og smager karamelagtigt.

 

Velbekomme!