Vi skal være bedre til at forebygge hjertesygdom

Hjertesvigt1

 

Op imod 13 procent af alle dødsfald i Danmark skyldes hjerteproblemer, hvor folk falder om med hjertestop, afslører ny forskning. Der skal bedre forebyggelse til, og en stor svensk undersøgelse kan i den forbindelse vise sig at være mere relevant end nogensinde.

Af Bjørn Falck Madsen
 

Danske forskere har ved at sammenligne data fra dødsattester, obduktionsrapporter og sundhedsregistre fundet frem til, at ud af flere end 50.000 danske dødsfald i 2010 var 13 procent forårsaget af hjertesygdom som eksempelvis en blodprop i hjertet. Forskningen, som er offentliggjort i tidsskriftet Heart Rhythm, lægger op til en markant forbedring af den forebyggende indsats, og i den forbindelse kan det være en god ide at rette kikkerten mod en svensk undersøgelse, som i 2013 vakte stor opsigt i det meste af verden og fortsat bliver omtalt.

To stoffer mindsker hjertedødeligheden markant

KiSel-10, som denne banebrydende undersøgelse hedder, viser, at hvis ældre mennesker tager et dagligt tilskud af sporstoffet selen samt det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10, har de 54 procent lavere risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom sammenlignet med ældre, der får snydepiller. Den svenske undersøgelse, som er udført af hjertelæger og forskere fra Universitetshospitalet i Linköping samt Karolinska Institutet i Stockholm, er offentliggjort i International Journal of Cardiology.

Q10 hjalp hjertesvigtpatienter

Det er første gang, at videnskaben har påvist en så udtalt forebyggende effekt af kosttilskud. SelenoPrecise og Bio-Qinon Q10, de to præparater, som blev anvendt i undersøgelsen, er fremstillet af virksomheden Pharma Nord. Allerede i 2014 offentliggjorde en gruppe forskere en anden undersøgelse, hvor kun Bio-Qinon Q10 blev anvendt. Her så man, at hvis hjertesvigtpatienter fik 300 mg Q10 dagligt igennem en periode på blot to år, havde de en 43 procent lavere risiko for at dø af deres sygdom sammenlignet med patienter, der fik snydekapsler (placebo). Denne undersøgelse er offentliggjort i JAAC Heart Failure.

Tankevækkende lavt selenindhold i blodet

Der er mange faktorer, der spiller ind, når det gælder hjerte-kar-sygdom. Det gælder blandt andet gener, kost, rygning, alkoholforbrug, motionsvaner samt en række andre ting. Men hvad den svenske KiSel-10 undersøgelse afslørede, og som er værd at tage med i ligningen, var det tankevækkende lave indhold af selen i blodet hos de 443 forsøgsdeltagere ved undersøgelsens start. Selen er et stof, vi mennesker skal have tilført fra kosten i en tilpas stor mængde til at sikre, at de selen-afhængige selenoproteiner fungerer normalt. Selenoproteiner har en række afgørende roller som at understøtte kroppens forsvar mod inflammatoriske processer, der kan fremskynde eksempelvis åreforkalkning.

Sådan kan du forebygge hjerte-kar-sygdomme 

  • Undgå tobaksrygning
  • Spis sundt og varieret
  • Dyrk motion, og vær aktiv
  • Undgå stress
  • Drik alkohol med måde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *