Vild sundhed – boost kroppen med et energi- og næringstilskud

 

 

Gå en tur i forårsskoven, husk havehandsker og en pose, pluk de små brændenælder, og lav lækker brændenældepesto. 

Lige nu er der et overflødighedshorn af små kraftskud fyldt af utæmmet livsenergi ude i naturens spisekammer. Brændenælder er min yndling blandt alt det vilde og er en tilbagevendende meget velkommen forårsven i mit køkken. Jeg bruger dem blandt andet til pesto, oftest min veganske opskrift, hvor jeg bruger miso og citronskal, det er rigtig godt. Det giver en pesto med både umamismag og en friskhed, der klæder brændenældesmagen så fint.

Pestoen smager fantastisk på knækbrød og ristet rugbrød og kan selvfølgelig bruges til pasta, over grøntsager eller ris, i sandwich – eller hvor du synes, det kunne være lækkert.

Brændenælder er spækket med vitaminer og mineraler: betacaroten, B- og C-vitaminer, calcium, kalium, silicium (kisel) og jern. Og derudover et højt indhold af flavonoider med antiinflammatorisk effekt. De kan plukkes helt frem til efteråret. Mest velsmagende er de små skud samt de større planters topskud. Friske brændenælder kan bruges på mange måder: I forskellige typer supper, sauteret alene eller sammen med grøntsager, i tærter, letkogt og derefter blandet i salater, indbagt i pirogger, i hjemmelavet urtesalt …

 

Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning april/maj 2018

 

 

Brændenældepesto

 

Det skal du bruge:

3 dl tætpakket friske brændenælder 
 5-6 halve valnøddekerner
½ fed hvidløg
2 tsk. brun ris miso (gerne upasteuriseret og selvfølgelig økologisk, så du undgår GMO soja) eller godt salt efter smag
1 – 1 1/2 dl ekstra jomfruolivenolie (en mild)
Citronskal

 

Sådan gør du:

Mal brændenælderne ved at presse dem let i målebægeret med en ske. Skyl dem grundigt, og ryst dem fri for vand, fx i en salatslynge. Kør valnødder og hvidløg i en foodprocessor (eller blender med hakker). Kom brændenælderne og miso (eller lidt salt) ved. Kør til nælderne er findelt, og kom 1 dl olivenolie ved. Justér til ønsket konsistens ved at tilføje mere olie. Smag til med en smule fintrevet citronskal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *