Temperaturen falder nu drastisk efter den fantastiske varme sommer. Jeg personligt savner hurtigt varmen og leder efter den varme bluse, der har været gemt væk siden sidste vinter.
Af Thomas Kjærsgaard, lægemiddelkonsulent og heilpraktikker
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019
Smerter i bevægeapparatet i den kolde tid
I klinikken kan jeg høre, at jeg ikke er alene. Omslaget i vejret giver mange problemer i bevægeapparatet. Ømhed og smerte i knæ, lænd og ryg ses, når det igen bliver fugtigt i luften. “Barometerknæ” hørte jeg engang en, der kaldte det.
Den homøopatiske kur er klar. Hovedmidlet hedder Dulcamara Homaccord. 30 dråber i en halv liter vand, der drikkes slurkvis over dagen. Behandlingen af mere specifikke rygsmerter i forbindelse med mere koldt vejr og fugtigt vejr er:
Skulder/nakke: Gelsemium Homaccord
Brysthvirvler/mellem ribbenene: Ranunculus Homaccord
Lænd: Colocynthis Homaccord
Muskler: Rheumaheel, Traumeel
Nerver: Neuralgi dråber/tabletter
Men sørg for at holde kroppen varm og i gang. Selv om det bliver koldere udenfor, er vores behov for bevægelse der stadig. Det er ofte den eneste kur mod smerter i bevægeapparatet: at holde den aktiv. Jo stivere vi bliver, desto større er behovet for at aktivere vores bindevæv og fascia mellem musklerne. Ellers stivner det yderligere og starter ofte en meget uheldig, ond smertecirkel. Når vi mærker smerter, hæmmer vi motorikken og vores normale bevægelsesmønstre. Så skal andre led og muskler kompensere på en uheldig måde, der gør, at andre områder bliver belastet og derved også smertefulde. Til sidst bevæger vi os slet ikke, og vi degenererer således yderligere i bevægeapparatet.
Det er derfor altid vigtigt at holde sig i gang. Det behøver ikke være den vilde tur i fitnesscenter eller vende traktorhjul. Det skal blot være lidt morgengymnastik som “De 5 Tibetanere”, der er nogle simple øvelser, som aktiverer hele kroppen for folk i alle aldre.
Uro hos spædbørn
Jeg havde i forgårs en kun fire måneder lille pige i klinikken. Hendes forældre fortalte, at hun allerede havde fået tre penicillinkure, fordi moderen havde fået brystbetændelse. Senere fik barnet stærk diarré og en luftvejsinfektion samt ondt i ørerne. Nu var fordøjelsen gået helt i stå, og barnet var på afføringsmidlet Movicol. Det er så trist, når et lille barn er på vanedannende medicin. Barnet blev kun ammet, så behandlingen involverer selvfølgelig også moderen.
Begge blev sat på probiotika for at erstatte den tabte tarmflora på grund af pencillinen. Jeg anbefaler SymbioLact, da dosis ligger i små enkeltbreve til udrøring i vand/mælk/saft. Frysetørrede mælkesyrebakterier er nemlig følsomme over for fugt og lys, så her får man max ud af produktet, når posen bliver åbnet og anvendt. Et halvt brev til barnet og et helt til moderen. Rent homøopatisk gav jeg barnet Viburcol. Det fås enten som orale pipetter eller stikpiller. De indeholder primært kamille og er gode til at give barnet ro med og uden febertilstande.
Det er altid problematisk at læse et spædbarns signaler korrekt, så Viburcol er godt til bredspektret at give ro og lindring af en eventuel infektion. Der foreligger i øvrigt et rigtigt godt studie på Viburcol, hvor man sammenligner med Paracetamol. Til ørepinen kan man anvende Oteel øredråber. Jeg har dog et lille trick, der også er godt. Hvis man smører Traumeel salve bag øret på barnet, der hvor der opstår en lille fordybning, når man åbner munden, så påvirker salven området ind til mellemøret. Det er meget effektivt.
Moderen kan i øvrigt også anvende Traumeel salve, hvor brystbetændelsen er.
Bihulebetændelse
Infektionerne begynder lige så stille i takt med omskiftet i vejret. Jeg ser en del bihulebetændelse for tiden. Slimhinderne i bihulerne kan være belastet af mange ting. Ved tilbagevendende tilstande anbefaler jeg en kur med probiotika og Euphorbium Comp dråber. 30 dråber i en halv liter vand, der indtages slurkvis over dagen. Grunden til at jeg vælger en systemisk dråbekur i stedet for Euphorbium comp næsesprayen er, at tilgangsvejene fra næsehulen til bihulerne ofte er stoppede ved kroniske og ofte tilbagevendende betændelser. En næsespray vil simpelthen ikke kunne komme ind i bihulerne og er derfor virkningsløs. Derfor er en seks til otte ugers kur med miksturdråber godt.
Derefter kan man følge op med næsesprayen. Gerne gennem længere tid, da den ikke udtørrer slimhinden og derfor er god til kronisk tørre næseslimhinder. Mange andre næsesprays må man kun anvende i to til tre uger, idet de udtørrer op på sigt forårsager lugte- og smagsforstyrrelser.
Derudover kan man øge immunforsvaret med Engystol, der også hæmmer vira som adeno-, influenza- og herpesvirus samt RSV, der giver lungebetændelse og bronkitis. Studier viser, at det rent teknisk sker ved at øge produktionen af IFN-D og TH-1 celler samt forøger granulocytosen. Alt sammen vitale dele af vores immunforsvar.
Det er fantastisk rart, at niveauet af dokumentation for homøopati er så stærkt stigende i disse år. Især når mange skeptikere gør et stor nummer ud at gøre det til grin med udokumenterede og usande påstande. Fake news, som det så populært hedder i dag.
GOD VINTER TIL ALLE!