Vitamin beskytter patienter efter hjerteoperation

Ny forskning viser, at C-vitamin er overordentligt nyttigt i forbindelse med hjerteoperationer. Det forebygger atrieflimren, som er en af de hyppigste former for hjerterytmeforstyrrelse.

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017

 

Omtrent 30 % af patienter, som bliver hjerteopereret, får efterfølgende atrieflimren, som er en potentielt farlig hjerte-rytmeforstyrrelse. Det kan man effektivt forebygge ved at give dem C-vitamin, rapporterer finske forskere i tidsskriftet BMC Cardiovascular Disorders. Forskerne har gennemgået i alt 15 randomiserede undersøgelser fra forskellige lande med i alt 2.000 forsøgsdeltagere og på baggrund af det indsamlede materiale fundet frem til, at C-vitamin yder en særdeles effektiv beskyttelse, ikke alene ved at forebygge post-operativ atrieflimren, men også ved at reducere antallet af dage, som patienterne skal tilbringe på hospitalet efter selve operationen.

 

73 % færre tilfælde
Forskerholdet, som blev anført af Harri Hemilä fra universitetet i Helsinki, fandt, at C-vitamin givet som kosttilskud reducerede forekomsten af post-operativ atrieflimren med 73 %, hvor intravenøs C-vitamin kun reducerede tallet med 36 %. Til gengæld var intravenøs C-vitamin mere effektivt, når det gjaldt reduktion af hospitalsopholdets varighed. Her fandt forskerne en 16 % kortere indlæggelsestid hos dem, der fik intravenøs C-vitamin, hvor reduktionen opnået med C-vitamin som kosttilskud lå på 7 %.

 

Syreneutral for mavens skyld
C-vitamin findes i en lang række fødevarer som blandt andet citrusfrugter, kartofler og hyben. Det er vandopløseligt og udskilles derfor relativt hurtigt fra kroppen. Hvis man vil være sikker på at tilføre kroppen en jævn og tilpas høj dosis af vitaminet, kan man anvende et præparat som Bio-C-Vitamin, der indeholder 750 mg C-vitamin i hver tablet. Den anvendte C-vitaminkilde er calciumascorbat, som netop egner sig til at indtage i højere doser, da den er syreneutral og derfor skånsom mod maveslimhinden.

 

Kilde: BMC Cardiovascular Disorders, 1. februar 2017