Vitamin har overraskende effekt på type 2 diabetikere

[gdgallery_gallery id_gallery=”72″]

 

Det tyder på, at C-vitamin har en gavnlig indvirkning på kroppens blodsukkerregulering. Det kræver blot større mængder end dem, vi får fra vores daglige kost.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

En helt ny undersøgelse fra Deakin University i Australien viser, at C-vitamintabletter kan holde blodsukkeret i stram snor hos type 2 diabetikere. De forsøgspersoner, som fik et gram C-vitamin (2 x 500 mg) som tilskud hver dag, havde markant lavere blodsukkerværdier end forsøgspersonerne, der fik snydetabletter.

 

Brat fald i blodsukkerstigningen

Desuden medførte tilskuddet et signifikant fald (36 %) i den blodsukkerstigning, som normalt følger lige efter et måltid. Det vil med andre ord sige, at de C-vitaminbehandlede forsøgspersoner tilbragte næsten tre timer mindre i en tilstand af hyperglykæmi – eller forhøjet blodsukker – end de normalt ville gøre.

 

Kan forhindre følgevirkninger

Dette er en meget betydningsfuld opdagelse, siger forskerne, eftersom hyperglykæmi øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme hos type 2 diabetikere. De forklarer ligeledes, at C-vitamin er en vigtig antioxidant, som kan hæmme de skadelige frie radikaler, som især er kendt for at give oxidativ stress hos diabetikere. Det kan være med til at forebygge nogle af de komplikationer, som følger i kølvandet på sygdommen.

 

Syreneutral C-vitamin

En daglig dosis på 1000 mg C-vitamin er markant højere end det, sundhedsmyndighederne i de fleste lande anbefaler. I Danmark anbefales 80 mg, og det er en mængde, som man kan få ved at spise sundt og varieret. Man kan også vælge at tage et tilskud. De fleste C-vitaminpræparater i Danmark er kosttilskud typisk med en dosis på 500 mg pr. tablet, men man kan få lægemidler med endnu højere doser. For eksempel indeholder et præparat som Bio-C-Vitamin 750 mg C-vitamin i form af calciumascorbat, som er særlig skånsom mod maven, da denne kilde til C-vitamin er syreneutral.

 

Forebygger svangerskabsdiabetes

I en anden relativt ny undersøgelse observerede kinesiske forskere, at hos de gravide kvinder, som fik mest C-vitamin, var risikoen for at udvikle svangerskabsdiabetes mindst. Her var det knapt så høje doser, der var tale om. Forskerne fandt, at med 200 mg C-vitamin om dagen kunne kvinderne mindske deres risiko for svangerskabsdiabetes, som er en form for glukoseintolerance, der fra tid til anden opstår i forbindelse med graviditet. Undersøgelsen er offentliggjort i februar i tidsskriftet Clinical Nutrition.

 

2 thoughts on “Vitamin har overraskende effekt på type 2 diabetikere

 • Hello I am so glad I found your website, I really found
  you by accident, while I was researching on Google for something else, Regardless I am here now and would
  just like to say cheers for a incredible post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have saved it and also included your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep
  up the superb work.

 • Hey there! This is kind of off topic but I need some help from
  an established blog. Is it very difficult
  to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but
  I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?

  Thank you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *