Fedt indefra og fedt på huden

 

 

Fedt og fugt skal der til hele vejen rundt. Men det første sted vi ofte opdager problemerne med mangel på regulering af fedtstoffer er på huden. Den kan være tør, knastør eller måske irriteret af eksem. Den kan være tør på grund af overgangsalderen, hvor også slimhinder måske begynder at knirke, og i det hele taget er det altså bare – fedt – at være uden hudproblemer.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

Indefra kan du pøse på med fedtstoffer, og nej, du behøver ikke at tage på af dem, hvis du ellers regulerer hele kroppens behov for sunde næringsstoffer. Der skal selvfølgelig være måde med alting, selvom diverse sundhedstrends foreskriver noget andet. For har du en dårlig evne til at omdanne fedt til de rette fedtsyrer, så tager du måske på i stedet for at tabe dig, og du får bumser og fedtknuder, frem for det du søgte: en blød lækker hud. (Du får i øvrigt mange flere rynker, hvis du er slank, når fedt og fugt forsvinder fra underhuden, med mindre du går all-in også udefra, men det vender vi tilbage til…). Om du er god til at omdanne fedtstoffer, og derfor skal følge nogle af de nye trends, det er et emne vi tager op i et senere nummer af sund-forskning.

Spis de gode planteolier, der er et væld at vælge imellem: jomfrupres af olivenolie, hørfrøolie, Livets olie, Mads Bos blandede og meget velsmagende planteolier, men steg altid kun i smør, kokosolie eller olivenolie samt rapsolie. De to førstnævnte kan tåle de meget høje stege temperaturer, de to sidstnævnte vil ikke bryde sig om hård stegning. Og det gør vores kroppe heller ikke. Under hård stegning kan der dannes alt for meget akryladmid, et kræftfremkaldende stof, men det var lige et sidespring væk fra emnet: den tørre hud.

 

Når huden virkelig har problemer

Har du stærkt irriteret hud, er der brug for flere omega-3-fedtsyrer end omega-6, som der er flest af i grøntsager. Spis fx en teskefuld Omega-3 fra Nordic Natural eller Eskimo 3. Er du mest til kapsler, kan Bio Marin Pharma Nord også være en mulighed.

 

Letoptagelige fedtstoffer udefra

Har du haft en barndom og ungdom med tør hud og måske endda eksem, eller er du nu blevet voksen og huden stadig driller dig med knasende irriteret hud, så lad Avivirs Baobabolie flyde henover den sprukne hud. Det vil huden elske dig for.

Den specielle sammensætning af fedtsyrer trænger let ind i huden og skaber balance, der hvor der er brug for den. Olien hjælper med at binde fugten i huden og skabe en spændstighed i cellemembranen, så hver eneste celle bedre kan trække de gode næringsstoffer fra din mad til sig.

 

Det er sammensætningen i olien der gør forskellen

Olien har dokumenterede egenskaber, og det er den specielle sammensætning af mættede fedtsyrer, E-vitamin og phytosteroler, som gør den non-comedogen (den tilstopper ikke porerne), den trænger hurtigt ind, reducerer rødme og giver endda kollagenproduktionen et spark bagi. Det betyder, at bindevævet i huden bliver/forbliver elastisk, og der dannes rigelige mængder af den også hos 50+, der måske ellers godt kan mærke, at det hele drager lidt sydpå, indad eller bliver til rynker.

 

Det er Kaktuskongen med al sin viden om Aloe vera, Jesper Hummeluhr, der har været i Afrika for at hente de bedste olier fra frugterne på det store Baobabtræ. De lokale bliver selvfølgelig hjulpet til et værdigt liv med god økonomi og uddannelse.

Endelig en olie, som trænger hurtigt ind i huden!

 

Hvordan virker Avivir Baobab?

Phytosteroler er værd at kigge lidt ekstra på, når det kommer til hudpleje. Phytosteroler er et plantestof, der minder om kolesterol og er mest kendt for sin evne til at tage pladsen fra kolesterol i mave-/tarmsystemet, så mængden af optaget kolesterol reduceres. Men phytosteroler er faktisk også en potent antioxidant, som kan medvirke til at bremse aldringen af huden ved at fremme kollagenproduktionen, øge celledelingen og hindre tab af fugt. Baobabolien fra Avivir har et højt indhold af phytosteroler, og deres gavnlige, hudplejende egenskaber underbygges af flere videnskabelige undersøgelser. Undersøgelserne viser, at netop baobaboliens høje indhold af phytosteroler forsinker hudens tab af kollagen, samtidig tilskyndes produktionen af nyt kollagen. Kollagen, som vi ved betyder fasthed og elasticitet i huden.

Baobabolien indeholder desuden mono- og polyumættede fedtsyrer, herunder linolsyre, palmitinsyre og linolensyre. Vitaminerne A, D, E og K er også at finde i olien. Vitamin A og K sammen med polyumættede fedtsyrer har en direkte virkning på fornyelsen af cellemembraner. E-vitamin og linolsyre bevarer hudens elasticitet ved at genskabe hudens fugtbalance, så rynker og fine linjer vil være mindre tydelige.

 

Tips

Olie danner jo bundfald, hvis det står for koldt, så det gør Avivir baobab også. Stil den et tørt og varmt sted. Den perfekte temperatur finder du på badeværelset – flaskerne pynter også så fint derude.

Under fem grader stivner olien helt. Hvis nogle dele af olien, som ikke opløses, når den ’tør’ op ved stue temperatur, kan du stille din olie i en kop med varmt vand fra hanen 10-15 min.

Du kan bruge olien over hele kroppen. Tre forskellige produkter findes i Avivirs baobabolie-serie – en ren olie og to tilsat mandelolie, hvoraf den ene indeholder australsk citron myrtel. Den dufter himmelsk, sådan lidt citrusagtigt og er en del af den australske flora.

Er du serumtypen, kan du faktisk bruge den rene baobabolie som serum. Da huden absorberer olien hurtigt, kan du bruge din daglige hudcreme ovenpå, ligesom du plejer.

Olier fra baobabserien kan reducere strækmærker, og du kan faktisk også anvende den til håret, som styling eller som kur.

Alle olierne er økologiske, veganske, uden silikone, petrolatum, paraffinum, liquidum eller andre petrokemiske olier.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *