Vitamindebatten: Pressemeddelelse fra Mezina!

pille

 

Pressemeddelelse – BREAKING NEWS

For lidt og for meget fordærver alt

Den stærk kritiserede “undersøgelse” fra Rigshospitalet, der påstår at der er en svagt øget dødelighed ved indtagelse af visse vitaminer og mineraler, har nu for tredie gang i løbet af de sidste 10 år, været baggrund for kritik af kosttilskud. Også selvom de doser der er anvendt i undersøgelserne intet har med kosttilskud at gøre.

 

De rette mængder

Det er med kosttilskud som med salt: Hvis man får alt for meget, kan man dø af det, hvis man får alt for lidt, kan man også dø. Man skal altså have det i afmålte og uskadelige doser – for så har det en afgørende betydning for, at en række af kroppens processer kan fungere normalt.

 

Skræmte forbrugere

Når nu myndighederne konkluderer, at der ikke er grund til at ændre reglerne for tilsætning af vitaminer og mineraler i kosttilskud, kan man som producent af kosttilskud godt frygte, at forbrugerne allerede er skræmt unødvendigt.

Det er usagligt og meget beklageligt at centralt placerede personer altid, som en automatreaktion, farer frem mod kosttilskud uden at have sat sig ordentligt ind i reglerne på området. I Danmark har vi helt klare grænser for hvilke mængder af vitaminer og mineraler der må være i kosttilskud. Disse mængder er helt og aldeles uskadelige – og kan i mange tilfælde gøre en positiv forskel for folks sundhed.

 

Vi får for lidt

Når man så fra myndighedernes side påstår, at langt de fleste danskere slet ikke har behov for en multivitaminpille – så står det jo i skærende kontrast til deres egne undersøgelser.

DTU’s seneste undersøgelser af danskernes kostvaner (2003-2008) viser jo med al ønskelig tydelighed, at store dele af befolkningen er underforsynede med en lang række vitaminer og mineraler i forhold til myndighedernes egne anbefalinger.

Jern og magnesium er to gode eksempler: Op mod 9 ud af 10 danske kvinder i den fødedygtige alder får simpelthen ikke tilstrækkeligt med jern igennem kosten. Det samme gælder magnesium hvor ca. 40% af befolkningen ikke får tilstrækkeligt. Og det kan have store konsekvenser for den enkelte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *