Zink

COLOURBOX2647146_14

 

Zink findes i alle celler og er en af de mest kendte antioxidanter. Kroppen indeholder 1,5-3 gram zink, og størsteparten findes i sædvæsken, de røde og hvide blodlegemer, i kirtler, i mellemøret samt i knogler, hud og muskler. En gennemsnitskost giver kun cirka halvdelen af anbefalet dagsdosis, ca. 8 mg mod de anbefalede 15-20 mg. Udskillelsen af zink øges ved psykisk stress, stærk svedafsondring, skællende hudsygdomme, sukkersyge og visse nyrelidelser. Vanddrivende medicin og behandling med kortisonpræparater og visse gigtmediciner øger ligeledes udskillelsen af zink. Zink indgår i mere end 200 kendte enzymprocesser i kroppen og er vigtig for alle celler, inklusive immunforsvar og normal celledeling.

 

Mangelfølger
Zinkmangel kan medføre problemer under graviditet, fostermisdannelser og indlæringsproblemer hos børn samt nervøs spiseforstyrrelse. Ved alle typer hudproblemer er der behov for zink. Hormonsystemet er afhængigt af zink. Mangel på zink giver sig ofte til udtryk i form af irritabilitet, nedsat muskelstyrke og udholdenhed samt lavt blodsukker.

Fakta
Det er en myte, at vi kun har brug for vitaminer om vinteren. Måske spiser vi en anelse sundere om sommeren, men der ryger også meget ikke-mad ned: alkohol, sodavand, is, slik, grillmad og chips. En nyere engelsk undersøgelse under ledelse af forskeren Carlo Leifert afslører, at grønsager gennem de sidste 50 år har mistet 24% af deres magnesiumindhold, 27% af jernindholdet og 46% af calciumindholdet. I forhold til økologiske grønsager og frugter indeholder de konventionelt dyrkede produkter alt i alt 40-60% færre antioxidanter og næringsstoffer. Kostens dårlige kvalitet, forurening og moderne livsførelse betyder, at mange vil have glæde af et kosttilskud hele året – både til forebyggelse af mangelsygdomme og til at have mere at stå imod med.

 

2 thoughts on “Zink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *