Metabolisk syndrom – fremtidens største sundhedsmæssige trussel

shutterstock_117258727

De sidste 30-40 år har vi set konsekvensen af et fastfood-samfund, der højst bevæger sig fra bilen til kontorsædet eller sofaen. I kølvandet på en dårlig  livsstil har vi fået det, lægerne betegner som det metaboliske syndrom

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – sensommer 2013

 

Metabolisk syndrom – hvad er det?

Det metaboliske syndrom er en samling af lidelser, hvor kroppens normale forbrænding af fedt og sukker er i udu. Syndromet opstår ved forkert og for meget mad og for lidt motion. I sig selv er det ikke en sygdom, men syndromet udgør en række risikofaktorer, hvor livstruende sygdomme som åreforkalkning, blodpropper, diabetes, hjertekramper og slagtilfælde ligger lige for. Er du overvægtig og inaktiv, kan du være i risikogruppen, især hvis du samtidig har forhøjede insulin- og kolesterolværdier eller forhøjet blodtryk.

 

Den usynlige dræber?

10 til 15 % af alle voksne i den vestlige verden har det metaboliske syndrom. Dvs. hver sjette til syvende dansker har metabolisk syndrom. Og det er ofte uden, at de selv ved det. Er du det mindste i tvivl, bør du gå til lægen. Ved en tidlig aktiv egenindsats kan du nemlig stadig forhindre de mange alvorlige sygdomme, der kan opstå af syndromet.

Hjemme kan du måle din livvidde. Er du mand med en livvidde over 94 cm, eller er du en kvinde med en livvidde over 80 cm, bør du springe på din cykel og tage til lægen, der kan diagnosticere dig og hjælpe med at lægge en plan for kost og motion, hvis det viser sig, at du har metabolisk syndrom.

 

Kom ind i kampen!

Diagnosen er som en rød alarm, der bimler og bamler. Det er sidste udkald for at undgå alvorlige sygdomme og i sidste ende en for tidlig død. Får du den dårlige nyhed, at du har metabolisk syndrom, er den gode nyhed, at du selv kan gøre noget ved det.

Lad være med at få skyldfølelser – dem kan du ikke bruge til så meget, for det er også den genetiske arv, der driller. Gør alt for at sejle uden om generne ved at forebygge, hvis du kan se, at familien har metabolisk syndrom. Og gør noget aktivt for at vende skuden den rette vej, hvis stress, insulinresistens eller andre faktorer har overrumplet dig.

Der er også hjælp at hente med kosttilskud, som øger forbrændingen, reducerer for højt kolesterol og blodtryk samt modvirker sukkertrang. Valleforce er et fermenteret valleprodukt med et højt indhold af L+ mælkesyre og kombinerer således de positive effekter ved både valle og mælkesyre. Alfred Vogel udviklede Valleforce ud fra den århundrede gamle tradition for vallekure i de små alpe-byer i Schweiz. Når den gode schweizerost er lavet, står man tilbage med den værdifulde mælkeserum, og det er denne serum, der nænsomt forarbejdes til det færdige produkt, Valleforce.

Mange års klinisk erfaring har vist, at regelmæssig indtagelse af Valleforce stabiliserer blodsukkerniveauet hos raske, men også hos mennesker med diabetes og glukoseintolerance. Senest er denne iagttagelse blevet støttet af et klinisk studie udført i Sverige på raske personer og personer med diabetes/glukose intolerance. Samtidig viste studiet en positiv regulerende trend i triglycerid niveauet. Hos personer med metabolisk syndrom er denne stabiliserende effekt medvirkende til at bryde den onde cirkel.

 

Valleforce har mange positive effekter ved metabolisk syndrom, her kommer de vigtigste:

  • Blodsukkeret reguleres
  • Triglycerid niveauet reguleres
  • Mæthedsfølelsen øges, og man spiser mindre
  • Tarmens mikroorganismer styrkes, og en optimal fordøjelse fremmes

 

Sådan gør du:

Du skal have cirka 6 spsk. dagligt, og Valleforce kan indtages på følgende måder:

  • I koldt vand, evt. med citron eller lime
  • Blandet op i drikkecultura eller andet surmælksprodukt som en god morgen-shot
  • Blandet op i grøntsags- eller frugtjuice, prøv dig frem til det du bedst kan lide

 

Det er bedst at fordele indtagelsen over dagen.

PS – Valleforce findes også som Valleforce Vitality i pulverform, denne er tilsat gode fibre og grøn te og røres op i vand.

 

Ekstra hjælp til at tabe dig ?

Tilføj 4 Kelpasan tabletter 1 x dagligt for at stimulere forbrændingen

 

Luft og uro i maven ?

Tilføj 2 x Lactiplus 1 x dagligt, og suppler gerne med 1 Boldocynara tablet 2 x dagligt

Følg følgende fem råd:

  1. Reducer din energiindtagelse – hvis du spiser for meget
  2. Udøv fysisk aktivitet, mindst en halv time hver dag
  3. Reducer dit indtag af mættet fedt i kosten, og øg fiberindtaget
  4. Stop rygning
  5. Begræns alkoholindtagelse

 

Hvornår har man det metaboliske syndrom?

Ud over bugfedme – dvs. en livvidde for mænd over 94 cm og for kvinder over 80 cm – skal du have to ud af fire følgende forhold for at blive diagnosticeret med det metaboliske syndrom:

  • Forhøjet triglyceridniveau over 1,7 mmol/l og (eller) HDL-kolesterol under 1,0 mmol/l eller være i behandling for forhøjet kolesterol.
  • Forhøjet blodtryk: systolisk over 130 eller diastolisk 85 mm eller være i behandling for forhøjet blodtryk.
  • Forhøjet fasteplasmaglukose over 5,6 mmol/l eller tidligere diagnosticeret type 2 diabetes.
  • For høje fedt- og kolesterolværdier dvs. triglycerider: Over 1,03 mmol/l for mænd og over 1,29 mmol/l for kvinder eller specifik behandling for forhøjet kolesterol.

 

Kilde: Ugeskrift for Læger 10/2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *