Kosttilskud af calcium kan stoppe udviklingen af tarmpolypper, der kan føre til tyktarmskræft, men der er ikke nok beviser på, at mineralet kan forebygge colorectal cancer (kræft i tyktarm-endetarm) direkte. (1) Til trods for at dyre forsøg og epidemiologiske studier har vist, at calcium kan hæmme visse processer, der er kritiske for væksten af kræftceller i tyktarmen, er der andre studier, der ikke har kunne vise en forbindelse mellem indtagelse af calcium og tyktarmskræft. Der er heldigvis et nyt forsøg i gang, som forhåbentlig vil kunne vise, at calcium ikke blot virker mod polypper men også nedsætter risikoen for tyktarmskræft.
(2) Men eftersom calcium også virker beskyttende mod en række andre sygdomme bl.a. knogleskørhed, forhøjet blodtryk og nyresygdomme og eftersom calcium både er billigt og uden giftvirkninger, så synes vi her på Sund-forskning.dk at det nok er en god ide at tage lidt ekstra calcium for at være på den sikre side. Den anbefalede daglige dosis er mellem 1000 og 1200 mg.
Men sørg nu for at vælge et kost tilskud, der indeholder en calcium forbindelse, som er let optagelig som f.eks. calciumcitrate, calcium amino chelate eller calcium orotate. Calcium carbonate er ikke den bedste form og kræver god mavesyre for at mineralet kan fordøjes og optages. Det er også en god ide at vælge et kosttilskud, der indeholder andre mineraler og vitaminer som virker i synergi med calcium eller som skal være i balance med calcium, bl.a. magnesium, mangan, bor og D og K vitaminer.
1. Weingarten MA, Zalmanovici A, Yaphe J Dietary calcium supplementation for preventing colorectal cancer and adenomatous polyps The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005 Issue 3
2. Women’s Health Initiative studie, begyndt i 1990erne og forventes afsluttet i 2007