Godnat og sov godt med tryptofan

Sov godt med tryptofan

 

Har du svært ved at falde i søvn, vågner du ofte i løbet af natten eller alt for tidligt, så velkommen i en klub, du gerne vil melde dig ud af. 30 procent af den voksne befolkning har søvnproblemer. Aminosyren tryptofan kan hjælpe dig med din søvnløshed. Ja, kald os bare fan af tryptofan i naturlig form.

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2015

Søvn har stor betydning for sundhed, vitalitet og velvære. Men det er sandsynligvis det sidste, du gider høre, hvis du døjer med søvnproblemer. For når man er træt, men bare ikke kan sove, så er livet et levende mareridt. Så lad os i stedet for fokusere på løsninger, der kan forbedre kvaliteten af din søvn. I den forbindelse skal vi kigge nærmere på et par forsøg og på tre størrelser, serotonin, tryptofan og melatonin. Forsøg har nemlig vist gode resultater i forhold til den positive effekt, naturlig tryptofan i græskarkerner har på søvnrytmen.

Græskarkerner er rige på tryptofan

Allerede i 1979 (Hartman og Spinweber) så forskere, hvorledes bare 250 mg tryptopan forbedrede søvnen, og i 1986 lavede man forsøg med 1000 mg, som gav yderligere konsistente resultater (Schneider-helmut og Spinweber). Ligeledes har man set, at doser over 1000 mg ikke forøger indsatsen, men snarere laver ravage i søvnmønsteret.

Den canadiske psykiater og læge Craig Hudson fra Toronto University, som i årevis har studeret tryptofan, søvnrytmer, er kommet frem til, at græskarkerner indeholder mest optagelig tryptofan. Det gælder vel og mærke, når græskarkernerne er affedtet og stabiliseret. Man ved, at niveauet af tryptofan stiger i blodet ved indtagelse af tryptofanholdige fødevarer, men ser ligeledes, at niveauet ikke stiger i hjernen (CNS). Ved at tilsætte dextrose, et harmløst sukkerstof, er det lykkedes Craig Hudson at skabe et patenteret produkt, Zenbev, som virker en del bedre end tryptofan alene. For sukkerstoffet hjælper tryptofanen gennem blod-hjerne-barrieren og ind i hjernen, hvor den skal virke. Allerede i 1971 opdagede Fernstrom og Wurtman, at en insulinstigning sænker niveauet af aminosyrer bortset fra tryptofan. Og da der kæmpes en aminosyre-kamp om at krydse blod-hjerne-barrieren, skaber kulhydrat-ledsageren en konkurrencemæssig fordel for vores søvnbefordrende tryptofan.

Spændende forskning om effektiv virkning på din søvnrytme

I april 2005 publicerede Craig Hudson i den velansete Nutritional Neuro Science Journal et spændende resultat fra et studie med tryptofan. I et dobbeltblindet, randomiseret placebokontrolleret studie fik 57 forsøgspersoner enten: 1. en kombination af affedtede græskarkerner med kulhydrat, 2. syntetisk tryptofan i kombination med kulhydrat eller 3. kulhydrat alene. Efter tre uger talte resultatet sit tydelige sprog. Dem, der udelukkende fik kulhydrat, oplevede ingen forandring, og søvnen voldte dem vanskeligheder som vanligt. De to andre grupper derimod forbedrede ifølge subjektive såvel som objektive målinger deres søvn. Det, der var særlig interessant, var nu, at gruppen, som fik græskarkerner og kulhydrat, ligeledes oplevede en markant reduktion i de antal gange, de vågnede om natten. De sov simpelthen bedre igennem i løbet af natten. Helt op til 40 % bedre. Det vil sige, at ikke nok med, at naturlig tryptofan hjælper dig med at falde hurtigere i søvn, så opretholder det også en bedre og mindre afbrudt søvnperiode. Et vigtigt parameter for at føle sig udhvilet, idet syv timers sammenhængende søvn er langt bedre end otte timers forstyrret søvn. Det er garanteret, at jo flere gange du vågner om natten, desto mere træt føler du dig sikkert om dagen.

Forklaringen kan være, at tryptofan fra de økologiske græskarkerner optræder i aminobundne kæder og nedbrydes og optages gradvist i kroppen, modsat her-og-nu- virkningen fra den syntetiske udgave. Således er der med naturlig forekommende tryptofan byggesten nok til at lave serotonin og hermed melatonin hele natten. Syntetisk tryptofan virker her og nu, når man skal falde i søvn, mens tryptofan fra græskarkerner har en slow-release-depotlignende virkning. Studiet viste i hvert fald, at man sover med færre afbrydelser med naturlig tryptofan end på den syntetiske form.


Forsøg med græskarkernemel mod angst og nervøsitet

Befolkningsstudier har desuden vist, at tryptofanindtagelse virker positivt over for følelsesmæssige forstyrrelser som angst og aggression. I et randomiseret klinisk forsøg med personer, der led af angst, oplevede deltagerne 16 % mindre grad af angst og nervøsitet.

Det er hormonerne, der regulerer søvnen

Serotonin og melatonin er begge hormoner, der regulerer forskellige menneskelige funktioner såsom søvn, appetit og humør. Serotonin danner melatonin, og melatonin spiller en afgørende rolle i reguleringen af døgnrytmen, som igen har kontrol over søvnmønstret. Det vil sige, at mangler du serotonin, påvirker det produktionen af melatonin, og så kan du vinke farvel til et naturligt og velfungerende søvnmønster. Tryptofan virker som byggesten for serotonin, og har man ikke tryptofan i kroppen, kan man ikke producere serotonin. Da vi ikke selv kan danne tryptofan, skal vi have den tilført. Her kommer produktet Zenbev med naturlig tryptofan fra græskarkerner ind i billedet.

Se mere på www.zenbev.dk eller se vores filmklip med Craig Hudson på sund-forskningonair.dk