Krillolie – økologisk og bæredygtig

 ocean

 

Økologisk høstet krillolie er banebrydende for bæredygtighed og hensynsfuld udnyttelse af naturens råvarer

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2016/januar 2017

 

Den lille lyskrebs krill rejser en lang vej, fra den fanges i det Antarktiske hav, til den ender i vores maver via kosttilskud. Derfor er det også vigtigt, at vi har tillid til produkternes kvalitet og respekt for det naturlige havmiljø, som skal trives, selvom vi er med til at spise noget af føden.

Hele den højteknologiske proces begynder allerede på havet. De fleste havdyr, som fiskes til omega-3-olie-produktionen, behandles først, når de ankommer til fabrikken. Men hos den norske producent Aker Biomarine høstes krillen af en båd, som kaldes en flydende Life Science-fabrik. Krillen behandles, så snart den kommer om bord for allerede der at beskytte og bevare de fine olier på bedst mulig vis. På den måde bliver slutresultatet en krillolie af bedste kvalitet, som er 100 % sporbar. Produktet kan her i Danmark købes som Superba Boost Krill.

 

MSC certificering og støtte fra Verdensnaturfonden
I 2012 modtog Aker Biomarine en pris for sin rolle i opbygningen af krillfiskeriets infrastruktur. Firmaet har investeret store summer i at skabe en nøje overvåget fangst af krill i det Antarktiske hav med fokus på langsigtet, bæredygtig høst. Af samme grund har Aker Biomarine som det eneste krillfiskeri opnået en certificering af Marine Stewardship Counsil (MSC), som er en nonprofit-organisation, der overvåger havenes fiskebestande og vurderer effekten af fiskeri på hele økosystemet af marinepattedyr, fugle og fisk. Certificeringen giver ret til, at Aker Biomarines produkter kan bære MSC’s økomærke. Det er ikke overraskende, at det norske firma har et samarbejde med Verdensnaturfonden, da den fælles interesse for miljøet bygger nye broer for en bevidst beskyttelse af den verden, vi lever i, og gerne vil bruge ressourcer fra.

 

Letoptagelige fedtsyrer
Krillolieproduktionen handler i sidste ende om, at vi forbrugere gerne vil have et lødigt omega-3- tilskud, fordi vores krop har brug for EPA- og DHA-fedtsyrerne.

Krilloliens fosfolipidbundne omega-3-fedtsyrer gør dem både vand- og fedtopløselige. Hvis en olie kun er bundet til triglycerider, er den fedtopløselig. Fosfolipiderne gør krillolien lettere tilgængelig for kroppen, hvilket giver en god udnyttelse.

 

Vigtig antioxidant
Krill indeholder ud over de gode omega-3-fedtsyrer også cholin og astaxanthin (en antioxidant). Astaxanthin beskytter cellemembranerne mod frie radikaler og styrker effekten af andre antioxidanter som C- og E-vitamin.

Astaxanthin styrker hjertekarsundheden samt øjne og hud mod skader fra solens stråling. I det hele taget beskytter denne antioxidant cellerne mod ødelæggelse og virker desuden antiinflammatorisk og smertelindrende i større doser (sidste to effekter kun i større doser). Astaxanthin findes primært i havdyrenes muskler, og man mener, det skyldes den effekt, stoffet har på udholdenheden. Havdyrene skal bruge store kræfter på at svømme mod strømmen, og på samme vis har man opdaget, at astaxanthin øger udholdenheden, energiniveauet og hjælper musklerne til hurtigere at komme sig efter anstrengelse hos mennesket.

 

Cholin forebygger åreforkalkning og blodprop
Krillolie indeholder cholin, som også er en del af fedtsyren lecithin. Cholin er med til at holde kolesterol flydende og har derigennem en forebyggende effekt på blodpropper og åreforkalkning.

Cholin fungerer desuden som transmitterstof i hjernen, og mangel på stoffet kan resultere i glemsomhed, dårlig koncentration og lignende symptomer. Ved cholinmangel tvinges hjernecellerne til at hente cholin fra reserverne. 10 % af cellemembranerne består nemlig af cholin, og i mangelsituationer vil cellerne frigive cholin til de mange andre vigtige funktioner. Det har konsekvenser for cellernes funktion, og i sidste ende dør cellerne.

 

Krilloliens helbredende virkning
Krillolie styrker hjertesundheden, har en positiv indvirkning på hudsygdomme, fremmer mental klarhed og har dermed en positiv indvirkning på sygdomme som demens, Alzheimers, depression og ADHD. Mindskelse af gigtsmerter og medvirken til et sundt kolesteroltal er også kendte effekter af omega-3-olierne.

 

Den næste generation krillolie
Superba Boost Krill fra Natur Energi er en ny og opkoncentreret krillolie, som indeholder 590 mg af den fineste krillolie i en enkelt kapsel. Aker Biomarine lancerer det første krilloliekoncentrat med forbedrede specifikationer samt lugt og smag. Daglig dosis er to perler, som både er velegnede til børn og voksne.

 

Krillolie med fine anprisninger

  • Superba Boost Krill har fire EFSA godkendte sundhedsanprisninger:
  • EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion
  • Cholin bidrager til at vedligeholde en normal leverfunktion
  • Cholin bidrager til at vedligeholde en normal omsætning af fedtstoffer
  • Cholin bidrager til at vedligeholde en normal omsætning af homocystein

 

Små havdyr indeholder færre tungmetaller end større dyr!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *