1200 kvinder i pagt med 1000 år gamle træer

skaermbillede-2016-12-06-11-43-20

Når 1200 kvinder bevæger sig ud i det sydafrikanske landskab for at samle de nedfaldne frugter fra de 1000 år gamle baobabtræer, hjælper de ikke kun os andre med at få fat i den særligt fedtrige olie og det fine frugtkød til vores tørre og sprukne hud. De hjælper også deres børn med at komme i skole, få lægehjælp, og at de små landsbyer bevares, uden at man gør skade på de gamle træer.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – december 2016/januar 2017

 

Baobabtræerne med deres helt specielle udseende har i tusindvis af år været genstand for kloge koner og mænds opmærksomhed og en hel del mystik og overtro. Men moderne teknologi og videnskabelige studier har også opdaget, at kernerne i frugterne indeholder store mængder af fedtsyrer i en sammensætning, der er særlig gavnlig for vores hud, hvis vi bruger den som hudpleje på kroppen. Den fugter, hjælper mod eksem og tør hud og kan anvendes til alle hudtyper i ansigtet, på kroppen og især til røde barnenumser. Også frugtkødet har rigtig fine egenskaber; et frugtkød, der bl.a. er basis i de fine børnecremer, du kan læse om på side 13 i //mig og min mor// i sund-forskning magasinet for december 2016.

Egentlig var det et tilfælde, at producenten bag Eco Products opdagede, at der lå guld bogstavelig talt uden for landsbykvindernes dør. Sarah Venter, videnskabskvinde fra Sydafrika, havde siden sin barndom interesseret sig for de gamle træer og deres pudsige faconer. Den interesse blev til en ph.d.-afhandling om økologi og bæredygtighed, og om at undgå rovdrift på de gamle træer.

Baobabtræerne, som er velkendte i den nordlige del af Sydafrika i Vendaland, strakte sig mod himlen i al sin storhed, og de nedfaldne frugter blev blot liggende på jorden, selvom man i Sydafrika længe havde vidst, at frugtkødet og kernerne kunne anvendes som sund hverdagskost.

Sarah Venter fik lavet en aftale med nogle lokale kvinder om at indsamle frugterne, og det er i dag, 10 år senere, blevet til mere end 1200 kvinder, der lever af at levere frugterne til den lokale fabrik, der nænsomt og uden varme presser den sunde olie ud af kernerne. Frugtkødet tørres og bliver anvendt i cremer og som fx tilsætning i smoothies og bagværk, hvor det bidrager til et endog meget højt indhold af vitaminer og mineraler.

Baobabolien, der har en mild nøddeduft, plejer og nærer din hud. Den absorberes hurtigt uden at fedte eller tilstoppe porerne og efterlader huden blød og fugtet.

 

Kvinderne sørger for at plante træer, først i små baghaver, og når træerne kan klare sig selv, bliver de plantet ud i det sydafrikanske landskab. Her vokser de videre, og om 100 år er de klar til at sætte frugt og hjælpe generationerne fremover i den økologiske produktion af baobabprodukter.

 

Sarah Venter er kvinden bag EcoProducts, som organiserer produktionen af baobabfrugten.

 

 

 

 

 

 

Annahs historie 

– En dag for ni år siden kom Sarah Venter forbi mit hus. Hun spurgte, om jeg havde lyst til at tjene penge på at samle de nedfaldne frugter sammen i hvide sække. Så ville hun køre dem til sin fabrik i nabobyen.
– I min vildeste fantasi havde jeg ikke forestillet mig, at jeg kunne tjene penge på nedfaldne frugter, smiler Annah, mens hun bevæger sig rundt i landsbyen i sine farverige gevandter.
– Da jeg fik min første løn, gik jeg fra hus til hus i min landsby og fortalte om det, og i dag er vi 1200 kvinder i 23 landsbyer, der samler baobabfrugterne ind. Tænk, vi bare har gået forbi dem hele vores liv uden at vide, at vi kunne tjene penge på dem og i dag bygge nye huse og skaffe mad og skolegang til vores børn, fortæller den glade Annah på den film, du kan se på herunder:

[KGVID]http://sund-forskning.dk/wp-content/uploads/2016/12/Annahs-story-SD.mp4[/KGVID]

 

Hvad kan fedtsyrer gøre for huden

Der forskes intenst i fedtsyrer, og i dag ved man, at der er fire grupper af omegafedtsyrer, som har betydning for huden. Gives de fire fedtsyrer, omega 3, 6, 7 og 9, i den kombination, der netop findes i kernerne fra frugterne, har man gennem studier og erfaringer opdaget, at den virker på: (sættes i en liste)

  • Tør og sprukken hud
  • Bevarer fugtigheden i huden
  • Lindrer og virker helende på generelt ødelagt hud, fx efter solskader, men også ved forskellige hudsygdomme, som eksempelvis eksem. Det er sandsynligt, at den rene olie også vil kunne gøre en forskel i symptomerne ved psoriasis.

De forskellige fedtsyrer, især omega 9, hjælper med en bedre optagelighed af fx antioxidanter, som på forskellig vis gavner hudceller.

Olien kan afhjælpe solpletter, ar og strækmærker og lindre kløe og tørhed forbundet med forskellige hudproblemer.

 

Til hele kroppen

Brug den rene olie som en kur til hovedbunden, hvor der er skæl eller rødme. Du kan med fordel bruge nogle dråber baobabolie i badekaret, eller i din conditioner for at give dit hår ekstra fugt. Eller hælde et par dråber i din favoritlotion. Den kan også bare bruges, som den er, i ansigtet og på kroppen.

EcoProducts baobaolie er uden tilsætningsstoffer, parabener og farvestoffer

 

Udhuler sig selv efter 1000 år
Baobabtræet tilhører katostfamilien og er blandt verdens ældste træsorter, der fortsat eksisterer. Træet er kendetegnet ved, at det efter ca. 1.000 års levetid begynder at udhule sig selv. Verdens største baobabtræ findes i Sydafrika.

Videnskabeligt navn: Adansonia

Slægt: Balsafamilien

Klasse: Slægt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *