C-vitamin til gravide forebygger måske hjerneskade

c vitamin til gravide

 

Hvis man med noget så simpelt som en vitaminpille til gravide og ammende kan forebygge indlæringsproblemer hos børn, er det så ikke værd at overveje, spørger danske forskere efter at have set, hvordan mangel på C-vitamin fører til hjerneskader hos marsvin.

Måske bør man overveje at anbefale tilskud af C-vitamin til gravide og ammende, siger danske forskere efter at have observeret, hvordan selv moderat mangel på vitaminet fører til dårligt udviklede hjerner hos marsvin. I det seneste nummer af det anerkendte videnskabelige tidsskrift, The American Journal of Clinical Nutrition, skriver forskerne med professor Jens Lykkesfeldt i spidsen, at marsvin, der får for lidt C-vitamin, har 30% færre nerveceller i hjernen og iøvrigt har betydeligt ringere hukommelse end artsfæller, som lever på normal kost. Måske kan tilsvarende mangel på C-vitamin hos mennesker resultere i udviklingsforstyrrelser hos fostre og nyfødte børn samt indlæringsproblemer senere i livet.

 

Hjernen særlig følsom

Der er flere ting, som peger på, at især nyfødtes hjerner er følsomme for selv beskedne sænkninger i C-vitaminindtaget. Målinger viser ligeledes, at netop hjernen har højere koncentration af C-vitamin end alle andre væv i kroppen. I forsøg med mus har det vist sig, at for lave C-vitaminniveauer i hjernen fører til alvorlige skader, som minder meget om dem, man finder hos for tidligt fødte børn og iøvrigt er forbundet med blandt andet indlæringsproblemer.

 

Hvor meget behøver vi?

Mennesker og marsvin har det tilfælles, at de ikke selv kan danne C-vitamin, men skal have det tilført via kosten. Andre dyr producerer selv vitaminet efter behov, og især i forbindelse med stress og infektion øges egenproduktionen. Den anbefalede dagsdosis på 60 mg C-vitamin for voksne ligger lavt i forhold til forskning, som viser, at kroppens mætningspunkt for vitaminet ligger på omtrent 200 mg, og da C-vitamin er harmløst og iøvrigt udskilles i urinen, kan man indtage tilskud af stoffet uden risiko for bivirkninger.

 

Hjernen tilbageholder C-vitamin

Nogle steder i verden er C-vitaminmangel meget udbredt. Befolkningsundersøgelser fra Brasilien og Mexico har vist, at 30-40 procent af gravide kvinder havde for lave niveauer af C-vitamin, og dette lave niveau kunne også findes i deres fostre og nyfødte børn. Det vides endnu ikke i hvilket omfang, nyfødte i Danmark har C-vitaminmangel, men et forsigtigt skøn kunne være 5-10% baseret på forekomsten blandt voksne. ”Vi kan altså være vidne til, at børn måske får indlæringsvanskeligheder, fordi de ikke har fået nok C-vitamin. Det er da ikke til at bære, når det ville være så let at afhjælpe med en vitaminpille til udsatte gravide og nybagte mødre” siger Jens Lykkesfeldt, hvis forskergruppe i øjeblikket arbejder på at undersøge, hvor tidligt i graviditeten C-vitaminmangel påvirker marsvins fosterudvikling, og om skaden evt. kan afhjælpes efter fødslen.

Læs mere om resultaterne på FoodofLIFE.dk. Du kan læse den videnskabelige artikel “Vitamin C deficiency in early postnatal life impairs spatial memory and reduces the number of hippocampal neurons in guinea pigs” i onlineudgaven af American Journal of Clinical Nutrition

 

Hvad gør C-vitamin?

C-vitamin (også kaldet ascorbinsyre) er et af de vigtigste vitaminer for kroppen. Vi behøver det til dannelse af bindevæv (kollagen) Det indgår som et vigtigt element i immunforsvaret, og kroppen har øget behov for C-vitamin i forbindelse med blandt andet stress og infektioner.

Gode kilder til C-vitamin er citrusfrugter, æbler, peberfrugt, kartofler, chili og hyben. Man kan også tage et tilskud som Bio-C-Vitamin med 750 mg syreneutral C-vitamin pr. tablet. Fordi Bio-C-Vitamin er syreneutral, er den skånsom mod maveslimhinden, hvilket kan være en fordel, hvis man indtager præparatet over længere perioder.

C-vitamin  synes altså at være ganske vigtigt for hjernens aktivitet. Forsøg har vist, at muse-fostre, der ikke var i stand til at transportere C-vitamin, udvikler svære hjerneskader. Hjerneskader, som ligner dem man kan finde hos for tidligt fødte børn, og som er forbundet med indlærings- og erkendelsesvanskeligheder senere i livet. C-vitamin, også kaldet ’askorbinsyre’, er vigtig for en række funktioner i kroppen.

I binyrerne kræves C-vitamin for dannelse af hormonet adrenalin, som kroppen bruger i stresssituationer og under fysisk aktivitet. Derudover er vitaminet nødvendig for dannelsen af en af de aminosyrer, der indgår i det trækstærke protein kollagen, der er en vigtig bestanddel af sener, tandkød, brusk og knogler.

C-vitaminet har også stor betydning for immunforsvaret. Mennesket og marsvinet er to af de få pattedyr, der ikke selv kan danne C-vitamin, men er fuldstændig afhængig af dets tilførsel gennem kosten.

One thought on “C-vitamin til gravide forebygger måske hjerneskade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *