C-vitamin og overvægt

c vitamin overvægtig

 

 

Træt? Overvægtig?

Måske mangler du C-vitamin. Sammenhængen er ikke endeligt bevist, men forskere har den i kikkerten – og den er spændende. Folk, der føler sig trætte og har for meget fedt på kroppen, mangler måske vitamin C. Sammenhængen er langt fra påvist, men amerikanske forskere fra Arizona State University har studeret den og finder den så spændende, at de fremlagde deres foreløbige resultater på kongressen Experimental Biology 2006 i San Francisco i april måned. Det, som de har observeret, er en relativt klar sammenhæng imellem kroppens indhold af vitamin C og en persons evne til at forbrænde fedt: jo mindre af vitaminet desto dårligere fedtforbrænding. Eftersom fedt er en vigtig del af cellernes energistofskifte, er det ikke så underligt, at en ringe fedtforbrænding samtidigt er medvirkende årsag til træthed.

 

11 procent lavere fedtforbrænding

Den nye viden omkring vitamin C’s rolle i kroppens fedtforbrænding tager udgangspunkt i en undersøgelse af 20 overvægtige mænd og kvinder, som indtog en fedt-fattig kost. Halvdelen af forsøgsdeltagerne fik foruden kosten et vitamin C-tilskud på 500 mg dagligt, den anden halvdel fik en identisk “snydepille”. De forsøgsdeltagere, der til at begynde med havde mest kropsfedt, havde lavest indhold af vitamin C. Efter fire uger var blodindholdet af vitaminet dog steget med 30 procent i kosttilskuds-gruppen, hvorimod det var faldet med 27 procent hos dem, der fik snydepiller. Det var dog ikke blot C-vitamin-indholdet, der faldt, det gjorde nemlig også deres evne til at forbrænde fedt (fedtforbændings-evnen dalede med cirka 11 procent).

 

Nøglen hedder carnitin

Hvor i alverden er så sammenhængen imellem vitamin C og fedtforbrænding, vil man med god ret spørge, og svaret er enkelt: carnitin. Det er et stof, en aminosyre, hvis opgave det er at transportere fedt fra blodet til cellernes “forbrændingskamre” (mitokondrierne). Kroppen behøver vitamin C for at kunne danne carnitin, så hvis man mangler vitaminet, vil det i sagens natur forringe mulighederne for at få fedtet forbrændt i cellerne. Som sagt – der er endnu ikke tale om et bevis men nærmere om en spændende observation, men eftersom vi mennesker altid er på jagt efter nye måder at få bugt med fedtet – og trætheden – på, er det med usvigelig sikkerhed ikke det sidste ord, vi hører i denne sag!

 

Kilde: www.nutraingredients.com, 6. april 2006

6 thoughts on “C-vitamin og overvægt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *