10 simple råd til kontrol af vægten

shutterstock_218756620 (2)

Skærmbillede 2015-02-03 08.57.12

 

Blogger hos sund-forskning.dk

Lene Andersen

www.urteliv.dk

www.facebook.com/optimalsundhed

 

Det er muligt at undgå yo-yo vægt og opnå en sund kropsvægt. For et succesfyldt vægttab, der varer ved, betinger det nogle små justeringer i din livsstil.

Det handler altså ikke om strenge kure af diverse typer, men i stedet at kigge på nogle af de faktorer, der kan påvirke vores kropsvægt direkte og indirekte. Der findes ikke én simpel løsning, men søg at ændre én ting ad gangen ved din levevis. Når du har fået et tiltag integreret som en naturlig del af din hverdag, kan du tage næste skridt.

 • Fødeemnerne og sammensætning heraf har betydning for din vægt. Erfaringsmæssigt kender jeg mange, der har tabt sig nogle kilo ved at udskifte enkle fødevarer med andre. Du kan nemlig undgå unødig binding af vand, som er et problem for mange, der spiser produkter med fx hvede og natriumklorid – raffineret salt (bordsalt). Det er også muligt at slippe nogle kilo ved at skære ned på indtaget af alkohol og andre søde drikke, da disse indeholder mange kalorier, kroppen ikke behøver, og hvor det, som ikke kan forbrændes, bliver lagret i kroppen.
 • Dog forudsætter en sund vægt også, at der er balance mellem vores forskellige hormoner, der påvirker kroppens mange processer. Vores hormonspejl spiller således en vigtig faktor, da hormoner bl.a. styrer stofskiftet, medvirker til at regulere vores sultfølelse og omsætningen af næringsstoffer.
 • Der kan være mennesker, der har gavn af at styrke basalstofskiftet og få mere varme i kroppen. Dette gælder særligt mennesker, der døjer med kolde tæer og fingre. Bedring af cirkulation med udveksling af næringsstoffer og udskillelse af affaldsstofferne er nemlig vigtig for en sund krop.
 • En sund livsstil med bl.a. regelmæssige måltider med varieret indhold af fiberrigt og  uforarbejdet mad samt krydderurter, stabilt søvnmønster, frisk luft er naturligvis essentielt.

 

10 råd du kan bruge i hverdagen:

 1. Skift det lyse (og grove) hvedemel ud med fx rismel, boghvedemel, kikærtemel og/eller rugmel. Så undgår du, at det store glutenindhold i hveden unødigt binder vandet i kroppen.
 2. Skift bordsaltet (NaCl) ud med havsalt eller urtesalt, der har et kompleks indhold af mineraler og sporstoffer. Herved skabes bedre væskebalance mellem cellerne.
 3. Få lidt chili dagligt i din varme mad eller the for at sikre et mere effektivt basalstofskifte.
 4. Grøn the – forskning har vist, at det er muligt at reducere vægten, når det indtages dagligt. Drik maksimum 2-3 kopper dagligt imellem måltiderne. Husk at theen skal være økologisk og af en god kvalitet. Ved tilberedelse bør det kogte vand nå ned på en temperatur omkring 75 – 80º C før, thebladene overhældes.
 5. Drik vand og/eller urtethe i stedet for sodavand og andre søde drikke tilsat sødemidler – uanset hvilket søde middel vi taler om.
 6. Få de gode polyumættede fedtsyrer dagligt, der sikrer sunde fleksible cellemembraner, så dine celler kan ånde og skille sig af med affaldsstoffer. Du får dem særligt fra alger, hampefrøolie eller hørfrøolie. Følg anvisning og brug kun de vegetabilske olier i kolde retter. Men også krill og fede fisk som sardiner og laks – her skal du dog være opmærksom på opdræt og fangst (undgå dampbrug) og spise moderat af de store fisk af hensyn til, at der kan være ophobet kviksøvl og dioxin.
 7. Sov min. 7-8 timer i træk om natten året rundt. Alle undersøgelser og erfaringer beviser, at søvn har en positiv effekt for vores helbred, inklusiv vores vægt.
 8. Spis økologisk –  undgå unødig tungmetaller og sprøjtegift fra maden, hvilke bl.a. påvirker vores hormoner og oplagres i fedtvæv.
 9. Accepter og vær tro mod dig selv i tanker og handling. Dette kan bl.a. sikre bedre balance i dit hormonspejl.
  Vær fysisk aktiv dagligt – gå  i minimum 30 minutter eller lav anden fysisk aktivitet, yoga, rengøring eller få pulsen højere op i henhold til, hvad din krop kan.
 10. De sociale relationer, vi har, har også betydning, og derfor kan det være af stor betydning, at du kan gøre nogle af tingene sammen med en ven/veninde, familien m.v. I kan fx gå på indkøb sammen, hvor I går på opdagelse i de mange varianter af meltyper som findes i de fleste supermarkeder.

 

Listen er ikke udtømmende og kun ment som inspiration. Der kan være andre faktorer, der kan påvirke din vægt. Konsulter altid en læge eller behandler for nærmere rådgivning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *