Plaget af gigt – er alger dit svar?

  

 

Mere end 700.000 danskere er berørt af gigt, hvilket gør gigt til den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark. Gigtsygdomme deles op i flere underkategorier, men har det fællestræk at vedrøre knogler, muskler, sener og led. Nu ser det ud til, at algerne spirulina og chlorella kan hjælpe patienter, som er gigtplaget.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018

 

Gigtpatienter oplever som regel smerter, stive led, nedsat funktionsevne og træthed, som skyldes inflammation i leddene. Der findes endnu ingen kur mod gigt, men de seneste år er der kommet flere forskningsresultater, der viser, at algerne spirulina og chlorella er yderst virksomme til ikke blot smertelindring af gigtplagede led, men også til at begrænse forandringer i leddene.

 

Gigt skyldes en inflammation i leddene.

 

Blå-grøn superpower

Spirulina er en blå-grøn mikroalge, som fuldt ud lever op til ordsproget: Det er ikke størrelsen, det kommer an på. Den encellede alge består af 60 % protein og indeholder 18 forskellige aminosyrer, herunder alle otte essentielle aminosyrer, som er livsnødvendige for den menneskelige organisme og skal tilføres via kosten. Derudover er der et højt indhold af vitaminer, livsvigtige fedtsyrer, antioxidanter og klorofyl, som hjælper med at transportere ophobede giftstoffer ud af kroppen. Forskernes interesse i spirulina udspringer dog primært af de påviste virkninger af, at den lille alge er antiinflammatorisk, beskytter nerverne, stimulerer immunforsvaret, forebygger leverskader og virker antiangiogenetisk, dvs. hæmmer blodforsyningen til et bestemt område. Det er den aktive bestanddel C-phycocyanin i spirulina, som de seneste år har været genstand for dybdegående forskning, og resultaterne er spændende.

 

Spirulina har vist sig at være antiinflammatorisk.

 

Sund kost, motion og så lige en lille alge

C-phycocyanin har i forsøg vist sig effektivt til at mindske inflammation i led samt bevare mængden af chondrocytter, som er de celler, brusk opbygges af. I sammenligning med kontrolgruppen, der ikke blev behandlet med C-phycocyanin, blev der observeret færre forandringer af led og knogler samt mindre pannusdannelse, som er fortykket væv, der medfører nedsat bevægelighed og ødelægger den omkringliggende brusk.

Inflammation i leddene medfører hævelse og smerte, og hvis inflammationen ikke behandles, vil brusken gradvist nedbrydes, og i svære tilfælde vil knoglen også ødelægges.

For at mindske inflammation kan gigtpatienter selv gøre en aktiv indsats ved at fokusere på træning, kost og vægt, men i tillæg til tiltagene vil et supplement med antiinflammatoriske midler være en fordel som smertelindring og for bevarelsen af brusk.

 

Gigtsmerter skyldes ofte en ophobning af giftstoffer i led, muskler og ledvæske, som medfører inflammation og dermed hævelse og ømhed.

 

Kombinér en sund livsstil med antiinflammatoriske midler, såsom alger.

 

Lidt mere grøn power

Spirulina er ikke alene om at være en naturlig, næringsrig super food – den grønne alge chlorella er en af de sundeste fødevarer, der findes. Chlorella har sin farve på grund af det høje indhold af klorofyl, faktisk indeholder chlorella den største koncentration af klorofyl i forhold til alle andre næringsmidler. Klorofyl har den egenskab, at det binder tungmetaller og giftstoffer, så de transporteres ud af organismen i stedet for at ophobes i kroppen.

Den antiinflammatoriske effekt ved indtagelse af chlorella skyldes ikke kun indholdet af klorofyl. Chlorella indeholder også omega-3-fedtsyrer – flere end i saltvandsfisk, og omega-3-fedtsyrer kan virke smertelindrende på symptomer ved gigtsygdomme og er med til at hæmme inflammation.

 

Omega-3-fedtsyrer kan virke smertelindrende på symptomer ved gigtsygdomme.

 

Chlorella er med sit indhold af gavnlige næringsstoffer, vitaminer og mineraler med til at styrke immunforsvaret generelt, men er især god til at understøtte fordøjelsen og kan virke imod utæt tarm ”leaky gut”, som betyder, at skadelige mikroorganismer gennemtrænger tarmslimhinden og bevæger sig ud i kroppen. En tilstand, som kan skabe inflammation og på lang sigt nedbrydelse af tarmslimhinden. Ikke nok med at chlorella afgifter kroppen ved at omslutte giftstofferne og transportere dem væk, så virker algen samtidig som foder til de gavnlige tarmbakterier og styrkelse af den sunde tarmflora.

 

Haps blå-grøn superpower i en bid

Sundhed og lindring kan du hente fra de encellede alger, og med Algeax fra Algaelife får du kombinationen af de to superfoods med 50 % spirulina og 50 % chlorella i et og samme produkt. Algerne har længe været et kosttilskud, der grundet indholdet af aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler er blevet anvendt til blandt andet at booste energiniveauet, styrke immunforsvaret og afbalancere fordøjelsen. At alger nu har vist at have en gavnlig effekt på gigt, er en nyhed, som mange danskere kan få glæde af.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *