… kropskontoen, altså. For stress, smerter og træthed er ikke udtryk for, at du er svag. Det er tegn på, at du har forsøgt at være stærk for længe og har overtrukket på din kropskonto.
Af Anna Bogdanova
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018
Jeg vil gerne have dig til at se på din hjerne som en meget ansvarlig formuebestyrer, der har påtaget sig ansvaret for din kropsøkonomi. Det vil sige, at hjernen hele tiden holder øje med indtægter, udgifter og balance eller saldo. Både når du sover, og når du er vågen.
Når din krop er i minus, vil enhver kamp for at få energien og kræfterne tilbage nærmest forværre din tilstand. Du trækker ud af din konto, når du spiser eller sover for lidt, når du arbejder eller træner for meget eller oplever kriser i relationer, job, økonomi eller andre vigtige områder af dit liv. Står det på for længe, får du det rigtig skidt. Du bliver træt, får ondt og føler dig presset. Energi til små ting, som at lege med dine børn eller kysse din mand, kan mangle. Kræfterne til at komme af sted på arbejde eller få styr på hjemmet er der måske slet ikke.
Kroppen i betalingsstandsning
Hjernen kan som regel hjælpe dig med et energilån, hvis der er noget vigtigt, du skal bruge kræfter til. Det er derfor, du kan gå udmattet i seng, høre gråd fra barneværelset og sekundet efter med fokuseret energi tage dig af et lille barn med hoste eller høj feber. Men den kan også lukke for kontoen, hvis den ikke kan forudsige dine indtægter og udgifter. Hjernens opgave er nemlig at sikre, at der er ressourcer til at holde dig i live. Når den bliver bekymret, tilbageholder den ressourcer til basal overlevelse og begrænser eller beskytter dig gennem blandt andet smerte og træthed, når du nærmer dig minus.
Det giver altid mening, når hjernen prioriterer sådan, selv om det fører til ubehag. Den prøver ganske enkelt at passe på dine ressourcer og beskytte dig fra uforudsete udgifter. Smerte, stress og andre ubehagelige symptomer kan være skræmmende og hæmmende, men giver mening. Vær opmærksom på, at stress ikke behøver være for meget arbejde eller for store opgaver i hverdagen. Stress kan også bestå i, at du aldrig helt slapper af, forstyrrelser i kroppens naturlige rytmer, at du ikke bevæger dig nok, at du berøver din krop næring ved at spise restriktivt eller kun spiser tomme kalorier.
Tilbage i plus
Mit budskab er dog, at du kan få dine kræfter igen. Metoden er at lytte til og lære at forstå kroppens signaler og at genopbygge mere, end du bruger. Du skal med andre ord bygge op, før du kan bygge om. Er kroppens bankkonto tømt, overtrukket eller i betalingsstandsning, skal den tilbage i balance og helst i plus, før du kan træne og belaste den igen. Træning er nemlig også stress for kroppen, hvis den ikke kan restituere, så overskud og restitutionsevne skal på plads som det første. Heldigvis kan du altid genetablere samarbejdet, så hjernen igen giver dig kræfter til det, du finder vigtigt.
Til det har du brug for præcise øvelser, der genopretter hjernens styresystemer, og små nye gode vaner, der bygger dig op, som søvn, næring og træning. Du har brug for en passende forstyrrelse, altså en indsats eller træningssession, der udfordrer dig nok til, at der sker en positiv forandring, men er så skånsom, at din hjerne ikke opfatter det som endnu en stor udgift. Det får du i min nye bog ”Smertefri”, som over 12 uger hjælper dig med at skabe balance i kroppens styresystemer, så du igen kan begynde at sætte ind på kontoen og bevæge dig mod plus.
Se mere på smertefrikrop.dk, hvor du også kan købe bogen.
5 ting, der giver PLUS på kontoen
# Du har sovet godt
# Du spiser grønt og groft
# Du tænker positivt om din krop
# Du er omgivet af mennesker, du kan lide
# Dit sexliv fungerer godt
5 ting, der giver MINUS på kontoen
# Du har sovet skidt
# Du har spist en masse junkfood
# Du tænker grimme tanker om dig selv
# Din kalender er overfyldt
# Du træner for meget
Om Anna Bogdanova
Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til de to bestsellere “Skyhøj forbrænding” og “Veldrejet” – og kvinden bag online træningsskolen Annas Baldebiks. Anna har en hjernebaseret tilgang til forandringsprocesser og kropstransformation. Hun hjælper, sammen med sit team af 30 superdygtige coaches, kvinder til en stærk, stressfri og mere veldrejet krop og har et afslappet og naturligt forhold til mad og træning. Anna er bl.a uddannet ernæringscoach med speciale i sports- og træningsernæring, uddannet stresscoach hos Majken Matzau, certificeret hos Precision Nutrition og som bevægelsesspecialist hos Z-Health Performance, der er en længerevarende uddannelse inden for anvendt neurologi og smertefri bevægelse. Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk