[gdgallery_gallery id_gallery=”72″]
Det tyder på, at C-vitamin har en gavnlig indvirkning på kroppens blodsukkerregulering. Det kræver blot større mængder end dem, vi får fra vores daglige kost.
Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019
En helt ny undersøgelse fra Deakin University i Australien viser, at C-vitamintabletter kan holde blodsukkeret i stram snor hos type 2 diabetikere. De forsøgspersoner, som fik et gram C-vitamin (2 x 500 mg) som tilskud hver dag, havde markant lavere blodsukkerværdier end forsøgspersonerne, der fik snydetabletter.
Brat fald i blodsukkerstigningen
Desuden medførte tilskuddet et signifikant fald (36 %) i den blodsukkerstigning, som normalt følger lige efter et måltid. Det vil med andre ord sige, at de C-vitaminbehandlede forsøgspersoner tilbragte næsten tre timer mindre i en tilstand af hyperglykæmi – eller forhøjet blodsukker – end de normalt ville gøre.
Kan forhindre følgevirkninger
Dette er en meget betydningsfuld opdagelse, siger forskerne, eftersom hyperglykæmi øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme hos type 2 diabetikere. De forklarer ligeledes, at C-vitamin er en vigtig antioxidant, som kan hæmme de skadelige frie radikaler, som især er kendt for at give oxidativ stress hos diabetikere. Det kan være med til at forebygge nogle af de komplikationer, som følger i kølvandet på sygdommen.
Syreneutral C-vitamin
En daglig dosis på 1000 mg C-vitamin er markant højere end det, sundhedsmyndighederne i de fleste lande anbefaler. I Danmark anbefales 80 mg, og det er en mængde, som man kan få ved at spise sundt og varieret. Man kan også vælge at tage et tilskud. De fleste C-vitaminpræparater i Danmark er kosttilskud typisk med en dosis på 500 mg pr. tablet, men man kan få lægemidler med endnu højere doser. For eksempel indeholder et præparat som Bio-C-Vitamin 750 mg C-vitamin i form af calciumascorbat, som er særlig skånsom mod maven, da denne kilde til C-vitamin er syreneutral.
Forebygger svangerskabsdiabetes
I en anden relativt ny undersøgelse observerede kinesiske forskere, at hos de gravide kvinder, som fik mest C-vitamin, var risikoen for at udvikle svangerskabsdiabetes mindst. Her var det knapt så høje doser, der var tale om. Forskerne fandt, at med 200 mg C-vitamin om dagen kunne kvinderne mindske deres risiko for svangerskabsdiabetes, som er en form for glukoseintolerance, der fra tid til anden opstår i forbindelse med graviditet. Undersøgelsen er offentliggjort i februar i tidsskriftet Clinical Nutrition.