Viden og videnskab – fra arkiverne

[gdgallery_gallery id_gallery=”88″]

 

Redaktøren af sund-forskning kan fejre 35-årsjubilæum i år som biopat og naturopath ibm. Derfor har vi overladt pladsen til redaktionen, der med spidse blyanter og skarpe sakse har fundet en stribe noter fra de sidste 10 år i et broget liv af gedigen forskning og sundhedspostulater.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i sund pause en del magasinet sund-forskning – oktober/november 2019

 

Sakset fra forskernes grundighed: mindre dødelighed hos Q10-brugerne

420 patienter med kronisk hjertesvigt blev delt op i to grupper. Den ene halvdel fik placebo-kapsler, den anden halvdel 300 mg Bio-Qinon Q10. Begge grupper fortsatte med den medicinske behandling, de allerede var ordineret. Forsøget varede i to år, og der var en tydelig gevinst af forsøget, hvor der var en 43 % lavere dødelighed hos gruppen, der fik de aktive stoffer, i forhold til gruppen, der fik snydekapsler.

Du kan læse om alle forsøgene på www.sund-forskning.dk.

 

Sænker triglycerider og totalkolesterol

Når du næste gang går til lægen og får målt dit kolesteroltal, er det efter mange komplementære lægers – og forskeres – mening allervigtigst at få målt mængden af triglycerider i blodet frem for at fokusere på det samlede kolesteroltal. Triglyceridtallet er et udtryk for, hvor meget frit fedt, der flyder rundt i vores blodkar, og det er mængden, der sammen med inflammationer i blodkarrene kan skabe det forhøjede kolesteroltal. Med andre ord er det værd at gå efter de bagom liggende årsager i stedet og fjerne de elementer, der skaber de sprøde blodkar. Mens du forsøger at fjerne for meget mættet fedt og alt muligt sukker og junkfood i øvrigt, kan du støtte kroppen i dens bestræbelser. Og selen er en af mulighederne for at hindre problemet i at blive værre.

En helt ny meta-analyse af i alt 19 videnskabelige undersøgelser, som er offentliggjort i perioden 1985-2019, viser, at selen sænker blodets indhold af totalkolesterol og triglycerider. Undersøgelserne, der indgik i meta-analysen, var blandt andet udført i Tyskland, Finland, Danmark og Storbritannien. Især triglycerider er genstand for lægers og forskeres interesse, da man kæder forhøjet triglyceridindhold i blodet sammen med en stærkt forhøjet risiko for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.

Vælg dit selenprodukt med omhu. Ofte er det Pharma Nords selengær, der anvendes i forsøgene, fordi de kan dokumentere en høj optagelighed på hele 88,7 %.

 

Studie på depressive symptomer og Arctic Root
De 57 personer, der deltog i undersøgelsen, havde to eller flere depressive symptomer, såsom manglende livsglæde, søvnforstyrrelser, koncentrationsbesvær, vægtøgning eller tilbagevendende tanker om død – alle sammen symptomer på depression. Det var ligeledes symptomer, som varede i mere end to uger. Deltagerne bedømte deres humør før og efter de 12 uger af undersøgelsen. Der anvendtes bl.a. Hamiltons depressionsskala og interviews. Førstnævnte kan hjælpe med måling af graden af depressionen, men er i dag, anno 2019, erklæret sådan lidt ”so, so” som spørgeskema. Men uanset om man er enig eller uenig i brugen af Hamiltons skala, stod det klart, at alle deltagere gennem interviews og brugen af Sertralin var gode kandidater til at afprøve naturmidlet.

Når den antidepressive effekt blev sammenlignet, blev Arctic Root-resultaterne næsten lige så gode, men med få eller ingen bivirkninger i forhold til Sertralin-gruppen. Både de, som fik Arctic Root, og de, som fik Sertralin, fik det markant bedre. Patienterne, der fik Sertralin, havde modsat Arctic Root-gruppen bivirkninger, såsom seksuel dysfunktion og kvalme. Doserne var 340-1360 mg daglig rosenrodsekstrakt og 50-200 mg daglig Sertraline eller placebo.

 

Arctic root er et naturlægemiddel

Lægemiddelstyrelsen har godkendt Arctic Root som naturlægemiddel mod træthed og ved rekonvalescens.

Arctic Root rosenrod indeholder ekstraktet SHR-5, som er veldokumenteret gennem en række undersøgelser.

 

Forskning i harpiks til autoimmune sygdomme

Har du en autoimmun sygdom, ved du også, at det er dit immunforsvar, der af alle mulige kendte og ukendte årsager er begyndt at angribe dit væv. Det kan være ledvæske, tarmceller, bindevæv, det kan være lungevæv, ja, alle organer kan blive udsat for immunforsvarets afsporede reaktioner. Du er nødt til at bruge lægernes medicin, for at sygdommene ikke får mulighed for at udvikle sig til det værre, men der er som regel intet i vejen for at kigge på naturens muligheder, når først du har fået en diagnose, og du er godt i gang med lægens behandling, så man ved, hvilken dosis du har mest gavn af. Nogle af mine læsere, som også er behandlere, vil sige, at nu går redaktøren vist med livrem og seler, og ja, det gør jeg, fordi vi ved for lidt om, hvad der vil ske, hvis man ikke tager prednisolon m.m., især i den akutte fase. Så nedenstående studie er ikke til dig, der er nydiagnosticeret, det er til dig, der har styr på din sygdom, men gerne vil støtte kroppen med andre muligheder. Og her udgør Boswellia-træets harpiks en særlig mulighed.

 

Studierne er mange, du kan finde dem på pubmed.com m.fl., og her er blot et resume af 47 af studierne:

En systematisk gennemgang af Boswellia serratas evne til at virke på autoimmune sygdomme viste, at der var 47 videnskabelige studier, som var værd at kigge nærmere på. Ikke alle studier var af samme høje videnskabelige standard, men man turde godt konkludere, at Boswellia var klinisk relevant over for sygdomme som astma, leddegigt, morbus chron, slidgigt og colitis ulcerosa. At noget har en klinisk relevans, betyder ikke, at man kan blive helbredt med harpiksen fra Boswellia serrata, men på blodprøver og andre undersøgelser på mennesker kan man se, at der sker en positiv effekt i forhold til immunsystemets vildveje i vores kroppe.

Forskerne konkluderer, at der skal en del flere kliniske studier til, men harpiksen fra det lille træ ser ganske lovende ud.

 

I Danmark har Natur Drogeriet og Nature Source produkter med Boswellia serrata. Findes der andre på de danske helsehylder, hører jeg gerne fra dig på marianne.palm@sund-forskning.dk

 

Du finder masser af forskning på greenmed.info, pubmed.com, sund-forskning.dk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *