Er du under fysisk udvikling eller afvikling?

Afvikling2

 

Af Mikkel Strøm og Henning Svensson

 

Vi lever i en paradoksal tid her i den velstillede vestlige verden – vi stimuleres døgnet rundt intellektuelt, konstant er der newsfeed, facebookopdateringer, e-learning og alle mulige andre former for informationer, som flyder i en lind strøm via vores øjne og ører online. Ja, vi lader os stimulere, indtil det sidste minut, før vi slukker lyset for natten.

Alt for mange overstimuleres faktisk mentalt, får stress, søvnproblemer, fordi hjernen konstant bearbejdes med indtryk – hvis der er en upside af coronapandemien, er det, at folk i stigende grad søger ud i naturen, hvor de i nærvær med skovbunden og fuglefløjt møder sig selv i stilhed og dermed genoplades på naturlig vis.

Paradokset ligger i, at hvor vi overstimuleres mentalt, så understimuleres vi fysisk. Se på ovenstående illustration af homo sapiens – det er ingen skam at gå med stok, men det er frygteligt ærgerligt, når ”stokken” allerede tages i brug af folk i 30’erne, 40’erne eller 50’erne. Vi ser jo ikke som sådan et væld af stokkebrugere i bybilledet – men jeg ser dem dagligt i klinikken. Unge mennesker, ja, folk i alle aldre som bogstaveligt talt er under fysisk degenerering grundet fysisk inaktivitet. Rygsøjlen og alle de små som store muskelgrupper skal bruges hver dag.

Vi kan overordnet inddele den danske befolkning i tre kategorier:

  1. De fysisk aktive, alsidig brug af kroppen og sportsudøver i det daglige.
  2. Dem, som med ujævne mellemrum forsøger sig med lidt sport – men stopper pga. skader.
  3. Dem, som kun bevæger sig fra den ene siddeplads til den anden og helst med en elektronisk enhed i hånden.

Som Chris McDonald så glimrende skriver og begrunder det i sin anbefalelsesværdige bog ” Ikke til forhandling”, så er bl.a. fysisk aktivitet i hverdagen ikke til forhandling. Bemærk, at fysisk aktivitet er ikke ensbetydende med, at man skal dyrke sport. Det drejer sig om, at vi skal bruge vores krop alsidigt og hver dag. Use it or loose it!

Fysisk afvikling af kroppen

Jeg oplever alt for ofte klienter, hvor selv de små stabiliserende muskler som Multifidus langs rygsøjlen er slukkede, dvs. ikke funktionelle. De kan simpelthen ikke spænde op og afspændes på ordre fra spinalnerverne. Hvis Multifidus-musklerne langs rygsøjlen er dysfunktionelle allerede i en ung alder – så kommer man alt for tidligt til at være afhængig af stok eller rollator for at kunne afstives og dermed gå oprejst.

Lad os se på, hvad der sker i rygsøjlen når vi ikke har en vis grad af fysisk aktivitet hver dag.

Rygsøjlen består jo som bekendt af knogler/hvirvler stablet oven på hinanden. Imellem alle hvirvlerne sidder der en diskus, altså en ”gelepude”, som har følgende tre formål:

  1. Stødabsorption
  2. Afstandsstykke mellem hvirvlerne
  3. Sikring af bevægelighed i rygsøjlen.

Er man fysisk inaktiv – så degenereres vores diskusser, de udtørrer, de afflades, og selv inden vi får symptomer i form af smerter eller reelle diskusprolapser, sker der en subklinisk hæmning af vores spinalnerver. Spinalnervernes velbefindende er essentielt for alle muskulære og organmæssige funktioner i vores krop. Og hvis vores diskusser ikke vedligeholdes, vil der før eller siden blive trykket på en spinalnerve, og så har vi balladen.

Et rigtig godt sted at starte er at gå ordentligt og derved vedligeholde vores diskusser – de skal trykpåvirkes for at få væske og næring tilført.

Den lette og sunde trykpåvirkning af vores diskusser får man ved noget så simpelt som rask gang.

Fokuser på disse fem faktorer, når du går raskt afsted:

  1. Tag store skridt (dit hoved skal gå op/ned)
  2. Sæt af med tæerne
  3. Hold benene naturligt samlet for at bevæge dem målrettet fremad (ikke skråt til siden)
  4. Bevæg skulderne, lad dem svinge frem og tilbage (ikke armsving, men selve skuldrene)
  5. Kig ligefrem, med åbent bryst og oprejst ryg

Ved at gå på ovenstående måde opnår vi blandt andet følgende effekter:

De store skridt og det, at vi sætter af med tæerne, gør, at vi bouncer op/ned med hovedet, og det giver nogle små trykpåvirkninger og trykaflastninger af vores diskusser – hermed tilføres de den altafgørende væske og næring, som gør, at de holder deres form, størrelse og altså deres funktionalitet – til glæde for vores velbefindende.

Dertil sikrer de store skridt, at vi holder vores ballemuskler tændte og aktive. Slukkede/de-aktiverede ballemuskler ses alt for ofte hos folk med stillesiddende jobs og hos andre fysisk inaktive personer. Og det giver en hel kædereaktion af muskulære spænd i kroppen.

Skuldersvingene gør, at vi får aktiveret rotation af rygsøjlen og altså får aktiveret blandt andet de små Multifidus-muskler samt sikrer fremdrift i vores gang. Når vi retter os op og kigger ligefrem, kan vi gå som homo sapiens, og fordelen ved det er, at vi bruger og altså vedligeholder hele vores rygsøjle og alle diskusser fra nakkehvirvlerne helt ned til halebenet.

Rygsøjlens funktionalitet er en forudsætning for al anden fysisk aktivitet, så er du i den ” inaktive kategori”, så start med at optimere din gang, jf. ovenstående fem punkter. Og træn så lidt blid core, inden du går fra længerevarende fysisk inaktivitet til sportslig aktivitet.

Målet skal i første omgang være at opbygge fysisk funktionalitet og velvære, først derefter kan du begynde at presse dig selv til præstationer i form af bedre kilometertider eller lignende.

Jeg håber, du er blevet inspireret til at tage ansvar for din krop og dermed dit velbefindende.

Lad dig ikke være slave af trends, af, hvad andre gør – find den/de former for fysisk aktivitet, som giver dig glæde og dermed motivation i hverdagen. Om det er 10.000 skridt ved rask gang, løb, De 5 tibetanere eller andet, er helt underordnet – bare giv dig selv den gave at bruge kroppen alsidigt hver dag og resten af livet.

NRT Danmark – Neural Reset Therapy

  • Tilbyder sportsbehandlinger med meget høj effektrate
  • Unikt behandlingssystem, som afspænder musklerne hurtigt via nervesystemet
  • Kun to certificerede NRT-terapeuter i Danmark
  • Kontakt MikkelBodyRestart.dk eller Henning på tlf.: 2834 3080
Afvikling2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *