Når en palme kan regulere en mands behov …

Empty row of outdoor urinals men public toilet and green wall background.Close up different white urinals boy and man in men's toilet.White ceramic urinals for man in lavatory room.Gentlemen restroom in the restaurant.

 

Kigger du ind i Lægemiddelstyrelsens database, får du øje på en stribe af naturlægemidler, som på alle mulige måder er produceret i en standard, og med tilstrækkelig dokumentation, at et produkt, kan opnå denne status. Det betyder ikke, at kosttilskud, som hører til under Fødevarestyrelsen, ikke er lige så gode med lige så god dokumentation. Set fra myndighedernes side, er der en større grad af sikkerhed for, at alt er, som det bør være, når det gælder videnskabelig dokumentation, når det lander i en liga, der nærmer sig lægemidler.

Vi kigger nærmere på Saw Palmetto, en helt særlig palme med nogle helt særlige egenskaber.

 

Af Marianne Palm

 

Vi går lige på og hårdt – når mænd bliver 50+, er det mere reglen end undtagelsen, at der opstår problemer med vandladningen. Strålen kan blive svagere, det kan være et problem at komme af med urinen, selvom der er tydelige tegn på, at det skal være lige nu og her. Hyppigere vandladninger kan også blive en følgesvend resten af livet. Det er som regel tegn på, at prostata, blærehalskirtlen, er vokset, og der bliver mindre plads til, at urinen kan løbe frit. Det er derfor som regel også godartet, men det skal du finde ud af sammen med lægen. Når det er sket, og du ved, at det “bare” er forstørret prostata, er det værd at vende blikket mod Californien, hvor savpalmer altid har groet vildt i de varme egne, men nu står på rad og række under fuld kontrol, hvor de danner flest mulige aktive stoffer. For det er de aktive stoffer, vi er på jagt efter, når vi vil skabe et effektivt kosttilskud, eller som her et naturlægemiddel, med bedst mulig effekt på den “forstyrrede” kirtel – som fx naturlægemidlet Prostasan.

 

Virkningen er ikke den nemmeste at forklare …

Savpalmens aktive stoffer, som sidder i frugterne, er et interessant fænomen, et fænomen, vi tit ser i naturen: De er ikke altid stimulerende, eller nedsætter nogle virkninger, de er som regel regulerende. Det betyder, at naturens virkemidler ofte er sikre at anvende, og det gælder også her. Du behøver ikke at frygte, at det går ud over libido eller gør dit sexliv mindre attraktivt, men omvendt skal du heller ikke forvente, at der sker en særlig forbedring af sexlysten.

Savpalmens frugter er nemlig målrettet mod at hæmme et enzym, 5-alfa-reduktase, som ude af kontrol kan få prostata til at vokse.

Hvis du på nogen måde vil forsøge at føle dig som en 40-årig resten af livet, kræver det, at du går i gang, før du bliver 50 og tager naturlægemidlet Prostasan forebyggende, som netop er det produkt, Lægemiddelstyrelsen beskriver i deres produktresumé. Ingen garanti gives, men er ment som et bivirkningsfrit forsøg …

 

Det kan du også gøre

Du kan i øvrigt supplere med at spise friskhakkede græskarkerner, sådan flere håndfulde, hvor du kan fordele dem hen over ugen som drys på din salat. De smager især godt som nyristede.

Det kan også være værd at skabe system i dine toiletbesøg, så du måske derigennem kan slippe for den lidt nervøse blære, der let kan blive en sidevirkning af den forstørrede prostata. Husk også at drikke rigeligt med væske, men helst om dagen frem for om aftenen.

 

Det skriver Lægemiddelstyrelsen:

“Det lipofile ekstrakt udvindes af frugterne fra savpalme og indeholder fed olie med fytosteroler. Virkningsmekanismen for savpalmeekstrakt er ikke helt klarlagt, men synes at have antiandrogen virkning. I in vitro-forsøg med savpalmeekstrakt er der set en koncentrationsafhængig hæmning af enzymet 5-alfa-reduktase, som har betydning for den androgene metabolisme i prostata.”

Oversat til almindeligt dansk betyder det, at i den fede olie findes der plantesteroler, som overordnet har en god virkning på vores hormonsystemer, kvinder som mænd.

Man har i laboratorieforsøg set, at hvis man ellers tager en tilstrækkelig mængde af fytosterolerne, kan man hæmme enzymet, som er med til at styre stofskiftet i prostata. Sagt med andre ord er enzymet med til at hæmme den vækst, der kan ske, når mænds øvrige hormoner daler med alderen.

 

Det skriver Lægemiddelstyrelsen også

En kapsel Prostasan indeholder:

320 mg ekstrakt (som flydende ekstrakt) af Serenoa repens (Bartram) Small. (Sabal serrulata (Michaux) Nichols) svarende til 2,88-3,84 g savpalmefrugt.

En kapsel om dagen er nok, men effekten kan først vurderes efter tre måneder. Hvis der er opnået symptomlindring, kan behandlingen fortsættes.

 

Terapeutiske indikationer

Naturlægemiddel til lindring af vandladningsbesvær på grund af lettere benign prostatahyperplasi, når læge har udelukket anden årsag til sygdommen.

Se hele produktresumeet på produktresume.dk

 

Plantebeskrivelse 

Dansk navn: Savpalme

Engelsk navn: Saw Palmetto

Synonymer: Sabal serrulata, Serenoa repens

 

2 thoughts on “Når en palme kan regulere en mands behov …

  • Wow, amazing weblog layout! How long have you ever been blogging
    for? you made blogging look easy. The entire look of your site is excellent, let alone the content!

    You can see similar here najlepszy sklep

  • I was suggested this blog by my cousin. I
    am not sure whether this post is written by him as nobody else
    know such detailed about my trouble. You’re incredible!
    Thanks! I saw similar here: Sklep online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *