De bedste vaner under graviditeten

Young woman thinking of her pregnancy plans closeup face portrait and sketches overhead

 

Af Marianne Palm

 

Spis godt med proteiner, som skal opbygge dit lille barn og give dig selv nok til at være stærk under hele graviditeten, og når du skal i gang med at amme.

Vælg fx græsfodrede dyr, fisk, linser, bønner, yoghurt, nødder, frø, kerner og æg. Æg er faktisk den bedste proteinkilde, der findes.

Fede fisk, fx laks, ansjoser og sardiner. Men vær opmærksom på, hvor de er fanget for at undgå for mange giftstoffer. Anvend til gengæld gerne fiskeoliekapsler udviklet til dig og dit barn. Spørg i helsekostbutikken.

Mørkegrønne grøntsager er fyldt med fibre, vitaminer og mineraler.

Farverige grøntsager og frugter er fyldt med antioxidanter.

Spis gerne grøntsager fem gange om dagen af forskellig slags, du kan fx skære gulerødder og agurker i stænger og lave en god dip.

Grøntsager, og især farverige grøntsager, er sammen med frugter og nødder inflammationshæmmende og derigennem en aflastning af genvordigheder under graviditeten og i den efterfølgende tid, hvor du ammer og skal have overskud til familieforøgelsen.

Sørg for nogle gode mælkesyrebakterier undervejs, her er Bio-Kult et godt valg for gravide. Jo bedre mikrobiota du har, jo bedre mikrobiota starter din baby livet med.

I dag er det velkendt, at vores mikrobiota har stor indflydelse på vores helbred, så plej den på bedste vis – også på vegne af din baby.

Der er mange faktorer, som har indflydelse på din mikrobiota. Helt oplagt er fiberrig og fermenteret mad, men også bevægelse (blid selvfølgelig under graviditet!), afslapning og en fordøjelse med jævnlig afføring har positiv indvirkning.

Et tilskud af probiotika, som fx Bio-Kult eller Bio-Kult Boosted, kan også bidrage med at tilføje nogle af de gavnlige probiotiske bakterier.

 

Er det første gang, du er gravid, så sov! Det er måske sidste gang i de næste mange år, du får en fuld nats søvn.

Hvad er omsorg for dig under en graviditet? Sæt minimum en time af hver dag, der er din.

 

Graviditetskvalme?

Sørg for, at du ikke har forstoppelse eller luft i tarmene. Vælg nogle mælkesyrebakterier.

 

Af andre gode tips kan nævnes:

  • Små måltider
  • Undgå tungt fordøjeligt kød, spis fx kun fra de tobenede eller fisk
  • Nogle har glæde af at spise bananer, rå havregryn eller ingefær. Sidstnævnte kan være et par skiver overhældt med kogende vand, drikkes, når det er tilpas afkølet
  • Spis hjemmelavet wokmad, godt med ingefær, men ellers med de grøntsager, du godt kan lide
  • Er du småtspisende pga. kvalme, er det supervigtigt, at hver mundfuld er så næringsrig som muligt. Det kan den blive ved fx at lave smoothies med ingredienser, du har lyst til
  • Du kan, når du er færdig med at blende, åbne en kapsel Bio-Kult og hælde i den første mundfuld på en ske.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *