Mon vi har kort lunte, kan være trætte eller blive nogle sure gnavpotter fuldstændig som 3.343 hollændere kunne fortælle om?
Det tror vi her på redaktionen, og en lille lokal undersøgelse i et næsten-naboland kan få vores øjne op for stress i vores eget liv eller måske få os til at lukke øjnene i en blid søvn.
Af Marianne Palm
Når sund-forskning arbejder med at finde studier, har vi sådan en happy-skala, vi anvender i vores vurderinger af forsøg.
Er forskningen på skandinavisk jord, så jubler vi. Kommer den fra vores naboer sydpå eller lidt til venstre i Danevang, er vi også ret glade.
Kommer spørgeundersøgelser som i det her tilfælde fra Holland, er smilene også helt op til ørerne, for man ved fra alverdens studier, at vi faktisk ligner hollænderne på andet end venlighed.
Og vi smiler ekstra meget, hvis der er en stor gruppe mennesker, som har deltaget i undersøgelserne.
3.343 hollændere fra 18-80 år blev spurgt om deres stressperioder, og hvad de selv mente, der kunne udløse kort lunte, træthed, irritationer og andre mentale og lidt mere kroniske tilstande.
Ud af de mange deltagere blev 658 personer udvalgt, da de alle havde oplevet symptomer de sidste tre måneder.
Her var resultatet ikke så overraskende og ligner noget, vi godt kan genkende i Danmark?
Deltagerne kunne fortælle, at i top-3 lå:
- Mit arbejde 40 pct.
- Min sundhed 39 pct.
- Hvad andre mener at forvente af mig 38 pct.
Generelt for alle tre punkter er vel, at det handler om mennesker, der alle har en meget høj ansvarsfølelse, at man gerne vil gøre det så godt som muligt, men også, at der er meget fokus på, hvad andre folk tænker om mig, og hvilke forventninger jeg tror, andre mennesker har til mig?
Deltagerne kunne også fortælle, at der kunne være en del stress omkring sociale medier, om forholdet til partner og familie samt ferier …
De blev også spurgt om, hvilke symptomer de havde oplevet de sidste tre måneder som en del af det, de mente var stresssymptomer.
På top-3 – fysiske klager:
- Træthed
- Søvnbesvær
- Hovedpine
På top-3 – mentale klager:
- Irritabilitet/gnaven
- Tilbøjelighed til at trække sig tilbage
- Følelser, der føles uhensigtsmæssige, og manglende koncentration
Vil du være med til at give redaktionen feedback, når du blot med en tablet af Ro&Balance og en tablet med Zovesan kan mærke en forskel?
Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk, det kunne være spændende at høre dine erfaringer.
Spændende er det også, fordi vi ved, at A. Vogel i Schweiz altid sætter kvalitet i højsædet, og så elsker de europæiske planter.
I begge produkter finder du passionsblomsten med det botaniske navn Passiflora incarnata.
Den er en af de helt gamle lægeplanter, brugt af munkene og Maren, især i det tyske kær, som et naturligt beroligende middel både dag og nat. Den kan tage toppen af ængstelse og nervøsitet, den kan afbalancere, så du bedre kan falde til ro, hvis du gerne vil sove, men egner sig altså også til et lidt overspændt nervesystem i løbet af dagen.
I begge produkter, Ro& Balance og Zovesan, finder du lidt forskellige urter, bl.a. citronmelisse (Melissa officinalis), som var en naturlig del af munkenes hverdag. Det var i øvrigt dem, der tog den med til Danmark, hvor den spredte sig over det danske land med sin helt særlige citrusduft.
Vogel i Schweiz har skabt to produkter:
- Ro & Balance med passionsblomst og citronmelisse til at skabe mindre anspændthed om dagen.
- Zovesan, også med citronmelisse og passionsblomst, til en halv time før sengetid.
Ingen af produkterne skaber fysisk afhængighed.
Begge planter har været anvendt i århundreder og er i dag udviklet som tabletter for at sikre den rette mængde af de aktive stoffer.