Mælkesyrebakterier til babys diarréer

Artiklens titel: Mælkesyrebakterier til babys diarréer

 

Kigger vi dybt ned i vores tarme og ud over alle generationers behov for mælkesyrebakterier, er det helt naturligt at se på den forskning, der ligger bag et vaskeægte babytilskud, med dansk forskning bag to af stammerne, og som indgår bl.a. i produktet Lactocare Baby.

Af Marianne Palm

Baby, barn, teenager, voksen og meget voksen. I dag ved vi, at mælkesyrebakterier meget gerne må være målrettet forskellige perioder i vores liv, og i Lactocare Baby findes der bl.a. mælkesyrebakterier, hvor noget af forskningen er foregået på danske hospitaler.
De to stammer er især egnet til at forebygge de mange problemstillinger, der kan opstå i de små tarme. For det er ikke altid en let opgave for baby de første 12 levemåneder, hvor egen mikroflora først er ved at blive etableret frem mod etårsalderen og dermed sit eget immunsystem.

Inden da, og desværre også efter etårsalderen, er der nogle børn, som har sværere ved at danne en sund mikroflora, en sundhed, som bl.a. er kendetegnet ved en høj diversitet, hvilket på almindeligt dansk betyder, at der skal være mange forskellige mælkesyrebakterier til stede for at opretholde en god evne til både at undgå problemer i selve fordøjelsen, men også, som vi efterhånden godt ved, at sørge for en god optagelse af næringsstoffer og påvirke alle andre organer gunstigt. Nogle af disse mælkesyrestammer skiller sig ud fra mængden, når det gælder at opretholde et værn mod løse afføringer, diarréer og måske de vekslende afføringer eller luftdannelse, som meget vel kan medføre kolik og andet ubehag.

To studier på danske hospitaler

Studierne er ikke af nyere dato, de er fra 2001, men det gør dem ikke mindre interessante, da de er på danske børn, som jo ikke nødvendigvis har en identisk sammensætning i deres mikroflora som børn fra fx USA. Sammensætningen i en mikroflora handler for alle mennesker om, hvilke fødevarer vi spiser, og både ammemælk, eller mangel på samme, kan have stor indflydelse på udviklingen af en sund tarmflora. 69 børn i alderen seks måneder til 36 måneder indgik i forsøget på hospitalerne Hvidovre, Rigshospitalet og Gentofte, hvor de var indlagt pga. problemer i fordøjelsen med diarréer og smerter.

(Kilde: ​​Pediatr Infect Dis J, 2002;21:411–16 Vol. 21, No. 5)

I det andet forsøg, også fra 2001, blev der skabt et studie med børn, som havde diarré, men uden at være indlagt på hospitalet. 50 børn indgik i forsøget, og her så man både vigtigheden af at gå i gang med behandlingen med mælkesyrebakterier, lige efter de første diarréer opstod, så man kunne afkorte både antallet af diarréer og antallet af sygedage, men også at mælkesyrebakterierne virkede på børnene, også selvom der gik længere tid, før de kom i gang med behandlingen.

Børnene var alle mellem ni måneder og 44 måneder gamle.

(Pediatr Infect Dis J, 2002;21:417–9 Vol. 21, No. 5)

Konklusion
Man kunne se i de to forsøg, at de børn, der kom i gang med mælkesyrebakterier så hurtigt som muligt efter den første episode med diarré, fik størst hjælp, bl.a. målt på, at der var behov for færre dages indlæggelse, og at antallet af diarréer blev formindsket i forhold til kontrolgruppen.

De børn, der kom senere i gang med at få mælkesyrebakterier i forhold til gruppen, som ikke fik mælkesyrebakterier, fik også hjælp, men ikke i samme grad.

Det indikerer, at jo hurtigere børnene får hjælp til at genoprette deres mikroflora, jo hurtigere får de det bedre, men at man også sagtens kan gå i gang senere i forløbet – det nytter altså at anvende mælkesyrebakterier, konkluderer forskerne på de tre københavnske hospitaler.

Lactocare Baby Drops – hvordan giver jeg mit barn dråberne?

Opbevar altid flasken sammen med æsken for information og vejledning om korrekt dosering med pipetten. Du kan tilsætte dråberne direkte i babyens mund, på en babyske, tilsæt det i lunken mælk eller på morens bryst inden amning.

Lactocare Baby Drops mælkesyrebakterier sammen med D-vitamin

Sundhedsstyrelsen anbefaler en daglig dosis på 10 mikrogram til de mindste børn på mellem to uger og fire år, som svarer til fem dråber om dagen. Lactocare Baby bør ikke bruges i kombination med en multivitamin, da begge indeholder vitamin D.

Kig også på Lactocare Kids med og uden D-vitaminer

Lactocare Kids er en tyggetablet til de lidt større børn med mælkesyrebakterier, der kan gives som supplement til en multivitamintablet.

Lactocare Baby er en solsikkeolie med mælkesyrebakterier og vitamin D. Vitamin D er ikke synlig, da den er opløst i olien. Mælkesyrebakterierne derimod blander sig med olien og opløses ikke. Derfor vil olien se uklar ud.

Tre produkter målrettet babyer og småbørn

Under Lactocare-varemærket er der tre produkter, som direkte udspringer af danske kliniske studier. Alle produkter kan kun købes på Apoteket.

Lactocare Baby Drops

Med Lactobacillus rhamnosus 19070-2 og Lactobacillus reuteri 12246 + vitamin D.

Lactocare Kids

Med Lactobacillus rhamnosus 19070-2 og Lactobacillus reuteri 12246.

Lactocare Kids + vitamin D

Dette er det nyeste produkt, som er lanceret i 2023. I tillæg til de to stammer fra de danske studier er der tilføjet to ekstra stammer samt vegansk vitamin D.

Med Lactobacillus rhamnosus 19070-2 og Lactobacillus reuteri 12246 + to andre mælkesyrebakterie-stammer L. plantarum TFN101.

(ref. Mujagic et al. Sci Rep 2017 og De Vos et al. Front Immunol 2017) & B. lactis (ref. Taipale TJ et al. Pediatr Res. 2016 Jan;79(1-1):65-9., 8 Taipale TJ et al. Br J Nutr. 2011 Feb;105(3):409-16)

 

Kilder:

  1. Screening of probiotic activities of forty-seven strains of Lactobacillus spp. by in vitro techniques and evaluation of the colonization ability of five selected strains in humans. Jacobsen CN. et al., Appl Environ Microbiol. 1999 Nov;65(11):4949-56.
  2. Role of Lactobacillus rhamnosus (FloraActive) 19070-2 and Lactobacillus reuteri (FloraActive) 12246 in Infant Colic: A Randomized Dietary Study. Gerasimov S, et al., Nutrients. 2018 Dec 13;10(12):1975.
  3. Effect of probiotics on gastrointestinal symptoms and small intestinal permeability in children with atopic dermatitis. Rosenfeldt V. et al., J Pediatr. 2004 Nov;145(5):612-6.
  4. Effect of probiotic Lactobacillus strains on acute diarrhea in a cohort of non-hospitalized children attending day-care centers. Rosenfeldt V. et al., Pediatr Infect Dis J. 2002 May;21(5):417-9.
  5. Effect of probiotic Lactobacillus strains in young children hospitalized with acute diarrhea. Rosenfeldt V. et al., Pediatr Infect Dis J. 2002 May;21(5):411-6.