EFSA afslutter vurdering af 2.758 sundhedsanprisninger

blomsts

 

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har offentliggjort vurderingen af de sidste 35 sundhedsanprisninger af fødevarer og kosttilskud. Offentliggørelsen af den sidste serie anprisninger er kulminationen på mere end tre års arbejde. De nye regler for sundhedsanprisninger har blandt andet medført en del ændringer i hvad helsekostfirmaer må og kan skrive i annoncer, brochurer, på hjemmesider og æsker.

Siden 2008 har EFSAs ernæringspanel vurderet den videnskabelige dokumentation for i alt 2.758 fødevare-relaterede sundhedsanprisninger. En sundhedsanprisning er alle udsagn, hvad enten det er på emballage, i annoncer eller anden omtale, som giver indtryk af, at der er en sammenhæng mellem en fødevare og sundhed.

De sundhedsanprisninger, som er vurderet, er alle knyttet til en generel fysiologisk funktion, som har betydning for helbredet blandt den raske del af befolkningen, som for eksempel normal funktion af immunforsvaret eller normal celledeling.

 

Positiv vurdering af hver femte claim
EFSAs ernæringspanel har vurderet, at der i én ud af fem sundhedsanprisninger er videnskabeligt belæg for de virkninger, som er angivet på de evaluerede fødevarer og kosttilskud. Det gælder blandt andet en del anprisninger på vitaminer og mineraler.

Panelet har afgivet negative vurderinger i tilfælde, hvor de ikke har fundet tilstrækkelig videnskabeligt belæg for sammenhængen mellem anprisningerne og de foreslåede sundhedseffekter. Det drejer sig for eksempel om manglende information om produktet eller ingrediensen, så det ikke har været muligt at identificere, hvilken substans effekten er baseret på eller manglende belæg for, at sundhedsanprisningen har den angivede effekt på kroppens funktioner.

 

Forbedret dialog med erhvervet
EFSAs arbejde med vurderingen af sundhedsanprisninger har understreget betydningen af en konstruktiv dialog mellem forskere, beslutningstager og industrien. EFSA arbejder derfor på at oprette en hjælpefunktion til fremme af dialogen med erhvervet. Dialogen skal være med til at sikre, at der er en fælles forståelse af den videnskabelige nødvendige dokumentation, der skal danne grundlag for EFSAs fremtidige vurderinger.

EFSA har udarbejdet en vejledning for sundhedsanprisninger relateret til effekter på tarm og immunfunktioner og har iværksat online-høringer om retningslinjer for en række andre sundhedsanprisninger.

 

August 2011

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x