Hyldeblomster er i sæson fra juni til midten af juli. De aromatiske blomster er indbegrebet af den danske sommer og kan laves til saft, hældes i dej eller nydes som is.
Pluk blomsterskærmene, mens de sidste blomster endnu ikke er helt udfoldede, gerne om morgenen, da det er duggen, der holder på blomsternes aroma. Vær opmærksom på lus eller insekter på blomsterne. Ryst blomsterne forsigtigt. Undgå at skylle dem, medmindre de har vokset tæt på befærdede veje. Klip blomsterne og de tyndeste stængler af før brug.
Af Nanna Stiegel
Vafler med hyldeblomster
Kan også laves uden hyldeblomster
Giver ca. 6 hjertevafler
Ingredienser:
3 æg
250 ml cashewnødder
75 ml vegetabilsk ”mælk”
½-1 banan eller 50-100 ml æblemos (kan erstattes af 3 spsk. honning eller anden sirup)
3 spsk. smeltet kokosolie
¼ tsk. salt
1 ½ tsk. bagepulver
2 spsk. fint kokosmel (også kaldet kokosfibre)
200 ml klippede hyldeblomster
Sådan gør du:
Varm vaffeljernet op. Blend æg, cashewnødder, ”mælk”, banan og kokosolie i en god blender til en blød creme. Tilsæt salt, bagepulver og fint kokosmel. Blend igen, så meget blenderen nu kan klare.
Hæld de klippede og rensede hyldeblomster i en skål, og hæld den blendede creme over. Rør det hele rundt, og fordel 3-4 spiseskefulde dej i vaffeljernet. Varm vaflerne igennem et minuts tid. Når de løsner sig nemt fra vaffeljernet, er de som regel færdige.
Nyd med syltetøj, is eller chokoladepålæg.
Velbekomme og god sommer!