Dykker vi ned i næringsstofferne til vores celler, så lad os lige tage fat i cholin i en nem oversigt, så du aldrig bliver i tvivl om, hvorfor det er nødvendigt.
Af Marianne Palm
Cholin er et essentielt næringsstof, der er afgørende for mange kropsfunktioner. At det er essentielt, betyder, at vi ikke selv kan danne det, vi skal have det tilført gennem vores mad og eventuelle kosttilskud, hvis det er nødvendigt.
Cholin er helt basal for vores celler:
- Cellestruktur:
Cholin er nødvendig for at danne sunde cellemembraner. - Støtte til hele nervesystemet:
Cholin er en forløber for acetylcholin, en neurotransmitter, der er vigtig for hukommelse, muskelkontrol og mange andre funktioner. - Omsætning af fedtstoffer til gavn for leveren:
Cholin spiller en rolle i omsætningen og transporten af fedtstoffer og kolesterol og forhindrer deres ophobning i leveren. - Methylgruppedonor:
Cholin kan omdannes til betain, som donerer methylgrupper til forskellige biokemiske reaktioner, inklusive DNA-methylering. Oversat til pæredansk, så indgår cholin i cellernes binding af en methylgruppe til forskellige næringsstoffer eller fx til cellernes arvemateriale – DNA – så vi får en velsmurt omdannelse af diverse stoffer.
De fleste mennesker har ikke problemer med methylering, da det er en helt naturlig proces for kroppen, hvis den ellers får tilført vitaminer, mineraler og co-enzymer som fx Q10. Hvis man træner hårdt, eller er småtspisende, kan der muligvis opstå væskebalanceproblemer i cellerne, hvis der er mangel på cholin til at omdanne betain.
Kilder til cholin
Cholin kan fås gennem kosten fra forskellige kilder, herunder:
- Æg
- Lever
- Fisk
- Nødder
- Bønner
- Ærter
- Spinat
- Hvedekim
Anbefalet indtag
Det anbefalede daglige indtag af cholin varierer efter alder, køn og livsfase. For voksne er det anbefalede indtag (AI) generelt sat til:
Mænd: 550 mg pr. dag
Kvinder: 425 mg pr. dag
Gravide kvinder: 450 mg pr. dag
Ammende kvinder: 550 mg pr. dag
Behovet stiger muligvis med alderen, fordi vi bliver mere småtspisende, og man har set fra forsøg med høns og grise, at en øgning af betain, som dannes ud fra cholin, skabte større muskelmasse, hvilket muligvis stammer fra en bedre fordøjelse og dermed optagelighed af næringsstoffer hos dyrene. Det er tilsyneladende ikke lykkedes at se de samme forhold hos mennesker ved tilførsel af betain alene, så vælg i stedet cholin.
Mangel på cholin kan føre til leversygdom, muskelskader og non-alkoholisk fedtleversygdom. Manglen kan også være forbundet med kognitive forringelser og andre sundhedsproblemer.
For højt indtag af cholin kan føre til fiskelugtende kropslugt, opkastning, overdreven sved og spytproduktion samt lavt blodtryk. Det er vigtigt at balancere cholin-indtaget gennem kosten og eventuelle kosttilskud, men ikke at overskride de anbefalede niveauer.
Lecithin er en fedtholdig substans, der findes naturligt i mange planter og dyr. Det er en blanding af fosfolipider, herunder cholin, som er essentielle for cellemembranernes struktur og funktion. Lecithin bruges ofte som et kosttilskud og som en emulgator i fødevareindustrien.
Cholin findes i lecithin
Cholin, som indgår i Berthelsens Lecithin, finder du bl.a. i Dansk Farmaceutisk Industris sortiment, som du kan læse mere om på www.dk-pharma.dk.
Her kan du også læse om de officielle anprisninger:
KOSTTILSKUD
Berthelsen Lecithin indeholder GMO-fri solsikkelecithin i ekstra jomfruolivenolie for at give en optimal optagelse og er samtidig 100 pct. vegansk.
Hvad er lecithin?
Lecithin er sunde fedtsyrer i form af fosfolipider, som indgår i alle cellemembraner. Lecithin er naturligt rig på inositol og phosphatidylcholin og er således en rigtig god naturlig kilde til cholin. I kroppen benyttes cholin til neurotransmitteren acetylcholin, som er nødvendig for, at hjernen og nerverne fungerer optimalt.
Hvilken betydning har lecithin?
Cholinen i lecithin er vigtig for kroppens fedtforbrænding, da det hjælper kroppen med at opløse fedtstofferne, så de lettere kan transporteres rundt i kroppen og forbrændes i cellerne. Derudover vedligeholder lecithin også en normal leverfunktion, da cholin modvirker, at fedtstoffer og kolesterol ophobes i leveren.
Cholin bidrager til følgende:
- Normal fedtomsætning
- Opretholdelse af en normal leverfunktion
- Normal homocystein-omsætning