Vågn op – vi er truet af en dårlig næringsstatus

 

 

Afgiftning og regulering af alle kroppens celler er ikke blot et modefænomen. Eller hvis det er en trend, så lad den for kroppens skyld blive til evig tid. For et moderne menneskes vaner og uvaner kræver en meget høj næringstæthed i hver eneste mundfuld, vi spiser.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Vores livssituation i vesten og i andre dele af verden har ændret sig radikalt gennem de sidste årtier. Vi bliver ældre, men tilsyneladende ikke uden skavanker gennem vores voksenliv, en tendens, som ser ud til at begynde i teenageårene med fremadskridende kroniske problemstillinger.

Alt lige fra dårlig kontrol af vores blodsukker og overvægt til alt for hyppige akutte infektioner, der senere sætter sig til kroniske infektioner. Der opstår flere og flere autoimmune sygdomme, – eller vi er blevet bedre til at diagnosticere dem. Hvad der er hønen og ægget, diskuteres højlydt i ernærings-filosofiske kredse, og hvem der har ret og har fundet årsagerne til de voksende problemer, inklusive de mange livsstils-sygdomme, ved vi ikke i skrivende stund.

Men vi ved, at mange sygdomme både kan forebygges og behandles gennem en sundere livsstil. Det har Chris MacDonald og danske forskere bevist gennem deres U-turn-projekt, det har international forskning peget på i årevis.

 

Det handler om næringstæthed, om antioxidanter og sekundære plantestoffer

Der har været ufattelig meget forskning på antioxidanternes virkning, og det er sket af to årsager. Den ene er, at de repræsenterer et for forskerne målbart parameter, og noget som andre videnskabsfolk kan nikke genkendende til. Antioxidanterne sørger for, at vi ikke får ødelagt vores celler af frie iltradikaler, der ellers kan bombardere vores cellevægge og ødelægge både indhold af celler og deres evne til at interagere med hinanden. Men lige så vigtigt – vigtigere? – er det at se på de sekundære plantestoffer, som sammen med vitaminer, mineraler og fedtsyrer skaber alt lige fra en god fordøjelse til kvikke hjerneceller.

Der findes et utal af sekundære plantestoffer, og hvor nogle har deres største funktion i fx mavesæk og tyndtarm til at danne enzymer, der bruges til at nedbryde vores mad, virker andre helt ude på celleplan med bl.a. at hjælpe næringsstoffer ind i cellerne og at få affaldsstoffer transporteret ud til leveren. Her bliver affaldsstofferne forarbejdet og gør dem afgiftningsklare for nyrer, hud, luftveje og tarme, så kroppen ikke bliver brugt som losseplads …

Så helt nede på celleplan og helt oppe i de højere luftlag, hvor de tre overordnede organsystemer styrer det meste, skal der hjælp til i en tidsalder, hvor vi alle pisker rundt for at nå vores mange gøremål og målsætninger. For nervesystemet, immunforsvaret og hormonsystemet har brug for, at vi enten sætter tempoet gevaldigt ned, eller at vi optimerer vores næringstæthed. Måske skulle det bare være et både-og.

Et af de produkter, der kan være en værdifuld støtteterapi, om vi er fortravlede kødspisere, vegetarer eller veganere, er Beyond Greens fra Panacea, som med sit indhold af ikke mindre end 21 forskellige fødevarer kan booste dig til en god dag lige fra morgenstunden. Eller spises som et vidunderligt næringsrigt mellemmåltid frem for et stykke meget vandigt frugt (hvis kroppen er heldig) eller endnu værre en wienerbasse til på den korte bane at holde et højt sukker-niveau, men på den lange bane virker absolut ødelæggende for energiniveauet. En virkelige dårlig ide, for du kan meget vel ende i en alder af 40 med overvægt og diabetes 2. Eller gigt. Eller autoimmune sygdomme.

 

Det hele i en økoblanding med fermenterede græsser

De fermenterede græsser af byggræs, havregræs, hvedegræs og lucernegræs er lette for kroppen at optage og sammen med de øvrige økologiske frø, kerner, alger og urter er der sat 100 procent fokus på, at din mad skal være så næringsrig – og naturlig – som mulig.

Græsserne sprudler af næringsstoffer, for det er netop det, der gør brugen af spirer og tidlige græsser til en unik spise: indholdet af aminosyrer (proteiner), B-vitaminer og mineraler er maksimalt, når græsset kigger frem af den sorte muld. Det er i øvrigt muldens beskaffenhed, der afgør, hvor mange mineraler, der er i planterne – og derfor er det ikke ligegyldigt, hvor planten er dyrket, og hvad den bliver udsat for i sit korte liv. For det er mineralerne, der sammen med de sekundære plantestoffer skaber ikke kun nyt liv i cellerne, men også via deres påvirkning af kroppens enzymer sørger for, at alle funktioner kan forløbe optimalt.

Ud over fermenteringen, som hjælper alle næringsstoffer ind over tarmvæggen og ind til cellerne, finder du følgende fødevarer: Affedtede hørfrø, havregræs, ruggræs, broccoli, ingefærrod, chlorella-alge, søl-tang, lakridsrod, spirulina-alge, grønkål, affedtede solsikkefrø, kanel, affedtede sesamfrø.

 

En måleske indeholder otte gram af blandingen med 2 gram protein og 3 gram fibre og er derfor også rigtig god til småtspisende. Ingen sukker og ingen GMO, soyafri og økologisk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *