Depression, lettere

hypericum

 

Depression er en sindslidelse, men i daglig tale anvendes betydningen også, når man er nedtrykt og i dårligt humør. Det kan være svært at vide, hvor grænsen går mellem den naturlige form og den sygelige form for depression. Vores følelser påvirkes af forskellige signalstoffer i hjernen. Forstyrrelser i serotoninbalancen kendes blandt andet fra søvnforstyrrelser og alvorlige depressioner. Dopamin, noradrenalin og endorfiner spiller også en rolle for vores mentale velvære. Nederst finder du en bearbejdet version af Hamilton’s depressionsskala fra Psykiatrifonden.

Formålet med skalaen er ikke at stille en diagnose. Den bruges derimod til en bedømmelse af sværhedsgraden af en mulig depression. Depression er en sindslidelse, men i daglig tale anvendes betydningen også, når man er nedtrykt og i dårligt humør. Det kan være svært at vide, hvor grænsen går mellem den naturlige form og den sygelige form for depression. Vores følelser påvirkes af forskellige signalstoffer i hjernen.

Forstyrrelser i serotoninbalancen kendes blandt andet fra søvnforstyrrelser og alvorlige depressioner. Dopamin, noradrenalin og endorfiner spiller også en rolle for vores mentale velvære.

 

Depressioner deles op i to hovedgrupper:

  • De psykogene depressioner, som der udløses af faktorer, som ”kommer udefra”.
  • De endogene depressioner, som udløses af faktorer, som kommer ”indefra”. Der vil dog ofte være tale om flere faktorer, der forstærker hinanden. Således vil en person med lavt blodsukker f.eks. have vanskeligere ved at klare psykiske traumer.

 

Årsager

Psykogene depressioner

Psykiske traumer. Herunder ulykker, dødsfald, skilsmisse, ensomhed, arbejdsløshed. Mangel på tro, håb og kærlighed. Kan også udløses af ”banale” hændelser, da vores sårbarhed er så forskellig. Reaktion på ydre eller indre konflikter (neurotisk depression).

 

Endogene depressioner

Arvelig disposition

  • Hormonelle ubalancer. Pubertet, PMS, graviditet, fødsel, og menopause
  • P-piller og anden hormonbehandling med f.eks. gestagener
  • Visse typer medicin og eventuelle forgiftninger
  • Søvnløshed og dårlig søvn
  • Alkoholisme. Alkohol giver desuden en dårlig og overfladisk søvn.
  • Narkomisbrug og andre forgiftninger
  • Lavt blodsukker og fejlernæring
  • Dårlig fordøjelse og nedbrydning af proteiner til frie aminosyrer. Det gælder især tryptofan, som har en direkte indflydelse på dannelsen af serotonin.
  • Følgesygdomme af infektioner (f.eks. influenza), stofskiftesygdomme og hjernelidelser
  • Mangel på lys; især vinter, lange overskyede perioder eller natarbejde
  •  Mangel på motion

 

Kurforslag generelt:

Visse depressioner som maniodepressive psykoser og selvmordstanker kan være så alvorlige, at de kræver øjeblikkelig professionel hjælp. Ikke desto mindre er der mange former for depression, som kan afhjælpes med naturlige løsninger. Og her gælder det først og fremmest om at se nærmere på årsagerne.

 

Kostråd:

Kosten bør især være blodsukkerstabiliserende. Spis derfor godt med hyppige små måltider med et stort indhold af fibre . Gode tryptofankilder er f.eks. kød, æg, parmesanost, mandler, græskarkerner, ansjoser, og vildt. Planteføde er gennemgående fattig på tryptofan. Få orden i fordøjelsen, ikke mindst er det vigtigt at kunne nedbryde proteinerne, hvilket blandt andet kræver tilstrækkelig med mavesyre. Begræns eller undgå kaffe, sort te, sukker og alkohol.

 

Vitaminer og mineraler:

B- vitamin- kompleks, magnesium, kalcium og zink. Tryptofan kan købes i Danmark på lægerecept.

 

Fedtsyrer:

Fiskeolier med et højt indhold af fedtsyrerne EPA og DHA har vist sig særlig effektivt i behandlingen af depressioner. Gerne 3-6 standard kapsler daglig.

 

Urter:

Hypericum perforatum (prikbladet perikum). Særlig god til depressioner forårsaget af mangel på lys og i forbindelse med overgangsalderen. Der er udviklet et produkt, som viser sig at være lige så effektivt mod milde depressioner som de såkaldte lykkepiller. Spørg i helsekostbutikken. Panax ginseng giver energi og øger mentale funktioner. Der kan eventuelt forsøges med 2-8 gr. timian dagligt. Timian indeholder større mængder af grundstoffet lithium. I psykiatrien bruges store doser lithium til maniodepressive, men behandlingen er forbundet med mange bivirkninger.

 

Andet:

Endorfinproduktionen kan forøges gennem motion og god sex. Noradrenalinproduktionen kan forøges gennem spænding og nye udfordringer. Vær opmærksom på følgevirkninger af psykiske traumer, konflikter og tilbageholdte følelser. Opsøg eventuelt psykolog eller psykoterapeut.

 

Er du deprimeret?

Hamiltons depressionsskala (HAMD) er en objektiv psykometrisk målemetode for depression. Denne skala er i fagkredse anerkendt som kvantitativ, objektiv vurdering af sygdomsforløbet hos depressive patienter. Her finder du en bearbejdet version af Hamilton’s depressionsskala fra Psykiatrifonden. Formålet med skalaen er ikke at stille en diagnose. Den bruges derimod til en bedømmelse af sværhedsgraden af en mulig depression. Du skal svare på hvert spørgsmål og notere pointgivningen for dit svar. Til sidst lægges pointene sammen, og resultatet ses nederst på siden. Nedenstående spørgsmål handler om, hvordan du har det nu eller har haft det i den seneste tid.

  1. Dårligt humør/nedtrykthed (0-4 point) 0 Slet ikke 1 Let 2 Moderat 3 I høj grad 4 Altdominerende
  2. Skyldfølelse og selvbebrejdelser (0-4 point) 0 Slet ikke 1 Vage 2 Tydelige 3 Plagsomme 4 Så kraftige at det nærmer sig vrangforestillinger
  3. Selvmordsimpulser (0-4 point) 0 Slet ikke 1 Livslede 2 Dødsønsker 3 Selvmordstilskyndelse 4 Selvmordsforsøg
  4. Besvær med at falde i søvn (0-2 point) 0 Slet ikke 1 Engang imellem 2 Regelmæssigt
  5. Afbrudt søvn (0-2 point) 0 Slet ikke 1 Engang imellem 2 Regelmæssigt
  6. Tidlig morgenvågning (0-2 point) 0 Slet ikke 1 Engang imellem 2 Regelmæssigt
  7. Arbejde og interesser – daglige aktiviteter (0-4 point) 0 Slet ikke 1 Følelse af utilstrækkelighed 2 Tab af interesser og motivation 3 Nedsat aktivitet og initiativ 4 Inaktivitet, initiativløshed
  8. Hæmmede bevægelser/tale (0-4 point) 0 Slet ikke 1 Let 2 Tydelig 3 I høj grad 4 Fuldstændig
  9. Agitation (0-4 point) 0 Slet ikke 1 Let 2 Moderat 3 I høj grad 4 Svær, konstant uro
  10. Psykisk angst (0-4 point) 0 Slet ikke 1 Let 2 Moderat 3 Svær 4 Altdominerende
  11. Somatisk angst – (angst der føles fysisk) (0-4 point) 0 Slet ikke 1 Let 2 Moderat 3 Svær 4 Altdominerende
  12. Gastrointestinale symptomer – (symptomer fra fordøjelesen) (0-2 point) 0 Slet ikke 1 Lettere 2 Sværere
  13. Somatiske symptomer – træthed, smerter – (symptomer fra kroppen) (0-2 point) 0 Slet ikke 1 Lettere 2 Sværere
  14. Seksuel interesse (0-2 point) 0 Slet ikke 1 Lettere 2 Sværere
  15. Hypokondri (0-4 point) 0 Slet ikke 1 Let 2 Moderat 3 Svær 4 Så kraftig, at det nærmer sig vrangforestillinger
  16. Manglende sygdomsindsigt (0-2 point) 0 Slet ikke 1 Delvist 2 Helt nægter depression
  17. Vægttab (0-2 point) 0 Slet ikke 1 Let 2 Tydeligt > 2 kg sidste uger

 

Testresultat:

  • 8-12 point = mulig depression
  • 13-17 point = mild depression
  • 18 eller derover = svær depression.

 

Kilde: (2007): www.psykiatrifonden.dk

Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm