10 gode grunde til at mindske dit kaffeforbrug

shutterstock_229790197

Skærmbillede 2015-02-03 08.57.12

 

Blogger hos sund-forskning.dk

Lene Andersen

www.urteliv.dk

www.facebook.com/optimalsundhed

 

Kaffe indtages der som bekendt en del af i Danmark til trods for den bitre smag, og selvom den kan give flere skadevirkninger som følge af et højt forbrug. Dette skyldes det høje koffeinindhold i kaffebønnen.

En smule kaffe har nogle positive effekter, fx virker det opkvikkende, og hvis du drikker stempelkaffe, kan du faktisk få nogle antioxidanter. Ved indtag af over 2 kopper traditionel brygget kaffe overskrides grænsen, og du får i stedet negative virkninger, og du dræner faktisk kroppen for energi.

Det maksimale indtag af koffein pr. dag er 300 mg. Ofte er der 100-150 mg koffein pr. kop, men indholdet kan være højere. Samtidig får mange også suppleret op med koffein fra cola (kolanødden) og måske kakaobønnen.

Begræns derfor indtaget af drikken, da et højt forbrug medfører ophobning af koffein i kroppen. Normalt tager det 3-4 timer at halvere indholdet koffein, længere tid for gravide og kvinder, der tager hormoner.

 

Du kan opleve disse 10 negative virkninger:

  • Søvnproblemer. Mange hardcore kaffedrikkere siger de sagtens kan sove, men da kaffen tvinger kroppen til at være ”parat”, kan det diskuteres, hvor dyb og rolig søvnen bliver. Føler du dig udhvilet, når du vågner, eller trænger du allerede til kaffe?
  • Forværring af angst
  • Forhøjet kolesterol
  • Forhøjet blodtryk
  • Halsbrand grundet øgning af mavesyre
  • Diaré
  • Tab af essentielle mineraler, som fx kalium, magnesium og calcium
  • Knogleskørhed. Medvirker til afkalkning af knoglerne
  • Dehydrering. Kaffe gør, at du udskiller mere vand end normalt. Vand er livsvigtigt for cellernes funktioner, og en voksen krop bør bestå af ca. 70% vand
  • Afhængighed og dermed abstinenssymptomer

 

Ja, der er mange flere negative virkninger end positive ved indtag af flere kopper kaffe på daglig basis. Faktisk kan nogle mennesker opleve et særligt syndrom ved indtag af selv 1 kop kaffe, hvor man bliver speedet op, dirrer og får blodsukkerfald. Så her siger kroppen klart NEJ TAK.

Og tænker du så koffeinfri kaffe, er dette IKKE en løsning. Her er koffeinen trukket ud ved kemikalier, som der kan være rester af i kaffen.. Så kan du ikke undvære din kaffe, da drik en kop god økologisk kaffe om morgenen og senest kl. 16.00. Så er der en chance for at koffeinen er blevet reduceret tilstrækkelig til, du får en sund nattesøvn.

Mangler du energi, er der måske andre parametre, som kan justeres i din levevis. Her kan du overveje andre naturlige stoffer, som kan give kroppen energi og styrke søvnen uden at skabe bivirkninger.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *